Thursday, December 17, 2009

VIDEO SEMPENA MAAL HIJRAH

assalamualaikum

salam maal hijrah..
sempena maal hijrah ingin saya tunjukkan video..

video

dah tgk video??? got it fom facebok..ada kawan kak senior yg upload..jauh gak connection nye..(kredit to Aisyah Khaulah)
really interesting kan..walaupun tanpa subtitle kita still dpt input dia kan..

banyak pngajaran yg boleh dapat
1)macamana manusia sekrang(that also include me)suka ambil jalan mudah,suka ambil kaedah tggu dan lihat..kalu ada pa2 masalah kita lebih prefer tggu org lain yg betulkan..bg contoh simple la kan..
-tgh2 kita jalan ada sampah la kata kan..kita lebih suka ambil langkah "ala bukan sampah aku,nnti ada org kutip tu,lagipun makcik cleaner kan ada tu kan kerja dia"

terkena batang hidung sendiri tak pengajaran 1 ni??owh mgkin tak terkena pada sesetengah insan bcoz i sure there is good person in this world..

ok back to the story,dlm video ni kisahnya pasal ada satu pokok tumbang and org sekeliling yang turut sama terkandas dalam jalan raya dsbbkan pokok tu lebih prefer tggu dan lihat..lebih prefer buang masa drpd berusaha untuk selesaikan masalah..dan unconsciously it refer to our attitude somehow..hopefully kita diberi kesedaran seperti mana budak kecil dalm video ni..

2. bersatu teguh bercerai roboh..
ahh pepatah ni selalu sangat kita dengar..tapi tu la masalahnya..masuk telinga kanan kuar telinga kiri..kita sebenarnya ambil ke tak pengajaran dr pepatah tu or just gnakan bila perlu je..

ok from the video,it really shows the meaning of the pepatah..bgaimana org yang tidak pnh kenal pun sblm ni boleh sama-sama membantu and the reward is they have solve theirs problem..
ni la tunjukkan semangat berpasukan yang perlu ada dlm diri kita..

there are many mores actually..pikir sendiri la ye..rasanya korang nampak je kan (^_^)

last pharagraph..i think so (^_^)
ok so sempena maal hijrah,marilah sama2 kita membina azam baru untuk menjadi yang lebih baik insyALLAH..

here i copywrite kata2 uploader video ni..suka ayat2 dia..
Selamat Menyambut Maal Hijrah!

Wahai pemuda!

Seluruh dunia berada di dalam keadaan cengang -bengang lagi bergejolak. Segala sistem yang ada kini telah gagal mengubatinya. Tidak ada sebarang ubat untuk menyelamatkan dunia ini melainkan dengan Islam jua. Oleh itu, TAMPILLAH KE HADAPAN untuk menyelamatkan dunia itu kerana seluruh umat manusia sedang bertunggu-tunggu ketibaan seorang penyelamat dan juru penyelamat ini tidak akan berlaku melainkan dengan mengamalkan risalah (perutusan) Islam, iaitu risalah yang dibawa obor-obornya oleh kamu. Bangkitlah dan siarkanlah nya ke seluruh alam.

Mulakan perubahan dari diri kita sendiri insyaAllah,
Kuatkan Iman Teruskan Amal!! ^___^


p/s ada exam CFCS esok..tlg doa2 kan ye..

Monday, December 14, 2009

SECRET TO BE REVEALED

ASSALAMUALAIKUM..
aku baru terbaca satu blog nih..
dalam blog nih ada cakap pasal tnda peace yang kita slalu wat masa ambil gambar..
then the blog reveals something that i sure will make us think twice b4 do that peace sign..

HAPPY READING..

linknya:"http://holywar-efairy.blogspot.com/2009/07/secret-sign-peace-symbol.html"

Sunday, December 13, 2009

ME=CINDERELLA

ASSALAMUALAIKUM..

me as Cinderella..
haha right...whY??it is bcoz of i hve met my so-call prince charming??
haha..not yet..

gini alkisahnya..

tadi sdap2 aku brada di bilik..berehat2..tanpa ku sedar sesuatu berlaku di luar bilikku..
jeng2..jeng2.. (^_^)
ada org ketuk pintu bilik..
"tok..tok..tok.."
pintu bilik di buka..
rupanya cik nana,jiran bilikku..

"ain..ko patut tengok kat luar ni??aku rasa........"

guess what happen????
guess
guess
guess

biar aku habiskan ayat nana ye...

"aku rasa kucing kencing kat kasut ko.."

aku terpaku,terkedu,ter...dll la..
"what????????"

dalam otak aku dah macam gunung berapi nak meletus..
macam2 fikir..
"kasut baru tu.."
"aku nak pakai kasut pa g meeting CFCS petang ni"
"nak kena beli kasut lain ka..duit dah ciput"
"haaa geramnyaaaaaaaaaaaaaaaa"

then my title as cinderella came..


membasuh kasut hitam baruku..huhu
then fikiran rational came:
-baikla ckit je kenanya..kat tapak je..
-baiklah kencing..bukan *tut*
-baiklah kucing..bukan anjing or **** jenuh nak cari air tanah pulak..
-baiklah aku tak nampak kucing tu,kalu x ****** dia..(yg hujung ni tak brapa rasional)

then,membasuh halaman depan bilikku..
masa ni dah macam betul2 cinderella dah..
"gosok..jangan tak gosok..gosok..sampai berkilat..gosok" *diirigi lagu kump spider..

haha then the laugh came at last..

teringat ada satu watak kucing jahat dalam Cinderella nama Lucifer
ni gambar masa dia sengaja kotorkan selepas cinderella siap menyapu..


memang geram sgt masa tu..dah lama dah kes ni tak berlaku..
memang slalu dah bilik ni jadi mangsa 'pembuangan barang2 tak diperlukan' tu lalu me and aida(my rmate) ambik tndakan simpan kasut dlm bilik except kasut toilet..tah cmna tghari td aku malas nak masukkan kasut dlm bilik sbb fikir kul 2.30 nak kuar g meeting CFCS pulak,kes ni kembali berulang..geramnya..
ok but rite now dah cool down ckit..namun ingin aku isytiharkan hari ni hari sakit hati aku pada kucing..huhu sangat sakit hati...
dah la tu..dah terlebih luah dah ni..
k g dulu..wslm...

Thursday, December 3, 2009

NUR KASIH

bacalah dengan mata,nilaikanlah dengan berfikir dan hayatilah dalam hati..

assalamualaikum..
got this article from iluvislam and love it..mgkin sbb diri ini pun salah sorang peminat nur kasih walaupun takda la cover stiap mggu pun..but still nur kasih give some impact to me..and give more than that after reading this article..happy reading..




Penangan nur kasih


“Cikgu, jangan buat BBQ hari Jumaat malam. Kami nak tengok Nur Kasih....”, emak mengajuk kata-kata anak muridnya. Pelajar darjah enam.

Tergelak kami mendengarkannya. Namun, hati terdetik, apakah agaknya yang dipelajari oleh anak-anak berusia 12 tahun?

Tidak dinafikan Nur Kasih mempunyai aura tersendiri dalam masyarakat. Saya sendiri jatuh cinta. Cinematography yang mempesona! MasyaAllah.

Tatkala Facebook dihujani kuiz-kuiz untuk melihat apakah watak Nur Kasih yang sesuai dengan diri, apakah kita benar-benar `melihat` mesej untuk dihayati?



Perihal Anak Muda


”Kalau saya jadi Sarah, saya pun akan jadi seperti itu”, komen adik di sebelah.

Saya kurang memahami. ”Seperti yang bagaimana?”.

”Lihatlah cara ibu bapa mereka melayan Sarah dan kakaknya. Jauh berbeza”, komen yang lahir dari hati seorang anak muda.

”Ye tak ye juga”, hati kecil saya mengakui.

Jika saya membuat bancian, pasti ramai yang amat tidak menyukai watak Sarah. Tidak terkecuali watak Adam di awal cerita. Geram, marah, benci! Jauh berbeza dengan watak Aidil dan Nur Amina.

Ironinya, Sarah dan Adam dibesarkan dalam sebuah keluarga berpendidikan agama. Namun, seperti lirik lagu, iman tidak dapat diwarisi.

Terdapat beberapa persamaan antara watak Adam dan Sarah yang berperang dengan jiwa muda. Sifat terburu-buru, tidak sabar. Sifat melawan, tidak mahu mendengar kata. Sekalipun ibu bapa telah berusaha dan berdoa, sikap mereka tidak bertukar.


Paradigma Uda dan Dara

”Adam jahat! Adam anak setan!”, kata-kata Adam sewaktu kecil yang menempah tamparan daripada Mak Jah.

Begitulah paradigma yang terbentuk dalam diri Adam. Dia seorang yang jahat. Lebih-lebih lagi apabila Ustaz dan Mak Jah mendidik Adam dengan kekerasan. Mereka sendiri mengakuinya tatkala berbicara di kamar tidur.

”Mungkin cara didikan kita pada Adam silap. Selalu sangat dipukul. Jadi bebal anak tu”, luah Mak Jah, naluri seorang ibu berbicara.

Sekalipun Adam kelihatan `jahat`, masih terselit ketaatannya pada ibu bapa.

Ketika Ustaz sakit, Adam tetap pulang selepas dipujuk Aidil. Selain itu, niat Adam untuk pulang segera ke Australia dibatalkan apabila Ustaz jatuh sakit sekali lagi. Babak di kampung diakhiri dengan Adam mengikut kehendak bapanya, berkahwin dengan Nur (kisah dia mengabaikan Nur satu perkara lain).

Berbeza dengan watak Sarah. Salah satu paradigma Sarah ialah mabuk bercinta tidak berbalas. Cinta buta. Selepas berusaha sedaya upaya mendapatkan cinta, barulah Sarah tersedar, ”Buruk sangat ke Sarah mak?”, tanya Sarah pada diri sendiri sebenarnya. Pertanyaan ketika di episod akhir.

Kata orang, hendak dijadikan cerita. Kata saya, lihatlah, penulis tidak menjadikan cerita sia-sia!

Menganjak Paradigma

Bayangkan watak Adam dan Sarah, paradigma mereka telah terbentuk hampir 20 tahun. Maka, untuk mengubah paradigma mereka ke arah yang positif, tentunya mengambil masa yang lama. Paradigma tidak berubah sekelip mata. Dengan izin Allah jua.

Paradigma seseorang terbentuk sejak lahir. Banyak faktor yang mempengaruhi lalu membentuk persepsi. Ibu bapa, kawan-kawan, persekitaran dan media antara faktor yang menyumbang.

Menariknya, anjakan paradigma Adam dan Sarah bermula dengan ujian. Ujian terus dari Allah swt. Adam kehilangan anak sulungnya bersama Katrina. Kemudiannya Adam dipenjara. Sarah pula ditimpa kemalangan merempuh cermin.

Hidayah itu datang dengan pelbagai cara. Terpulang kepada individu melihatnya dengan mata hati. Hidayah melalui pencarian. Hidayah melalui ujian!


Pencarian Diri Bermula




Ujian yang menimpa Adam dan Sarah merupakan faktor luaran, sesuai sebagai permulaan untuk menganjak paradigma. Namun, tidak menjamin usaha untuk terus mengubah diri ke arah kebaikan. Jelas mesejnya bahawa untuk berubah, bergantung kepada individu. Adam dan Sarah perlu mencari selepas mereka di uji!

Pencarian diri Adam diceritakan dengan panjang lebar berbanding Sarah yang `insaf` dihujung cerita.

Secara umumnya, pencarian Adam mengenal diri dan Islam perlu dimulakan dengan diri sendiri walau penuh rintangan. Usaha dimulakan sedikit demi sedikit, syaratnya istiqamah.

Adam memulakan pencarian tanpa bantuan abangnya Aidil. Bahkan, Adam menyedari, dia bertanggungjawab untuk mendidik Katrina, dirinya perlu berubah dahulu. Selain rintangan dari dalam diri, Adam perlu berhadapan dengan Katrina yang terkejut dengan perubahannya. Begitulah pencarian Adam bermula. Sunnah orang berjuang. Berjuang menentang diri sendiri. Berjuang menempuh rintangan.

Namun, Adam berusaha sedikit demi sedikit. Asalkan istiqamah. Sekali-sekala Adam terbabas. Katrina menjadi mangsa `kekasarannya`. Namapun terbabas, segalanya pulih bahkan bertambah baik apabila Adam menyedari kelemahannya. Kembali ke atas track sebenar.

Membentuk Diri

Setelah beberapa ketika mencari diri dan dalam masa yang sama cuba mengubahnya, sampailah ke satu tahap, Adam mampu untuk membetulkan kesilapan lamanya. Kesilapannya terhadap Nur Amina. Kesilapan terhadap ibu, ayah serta abangnya.

Tanpa ujian sebagai permulaan, tanpa pencarian diri dan Islam, sukar buat Adam untuk menjatuhkan ego sendiri bagi membentuk diri ke arah yang lebih baik. Malah, membaiki kesilapan lalu. Sukar.

Perubahan diri Adam berperingkat-peringkat. Adam tidak menjadi anak serta suami yang soleh sekelip mata. Bergantung kepada masa. Bergantung kepada izin Allah jua. Namun, Allah tidak pernah meninggalkan hambaNya. Bahkan Allah lah yang paling dekat tatkala hambaNya memohon padaNya. Cuma, hamba ini yang alpa berusaha. Astaghfirullah!

Walaupun pada awalnya kaki Adam tersangkut untuk melangkah bersama ayah dan abangnya ke syurga, dia kemudiannya berusaha. Lalu Allah redha mengizinkan.

Sarah pula menjatuhkan egonya apabila benar-benar redha untuk melepaskan Aidil. Aidil yang cukup bertakhta di hatinya sehinggakan lupa bahawa pemilik mutlak hati seorang hamba adalah tuannya, Allah swt.

”Kak Nur kahwinlah dengan abang Aidil, Sarah tak kesah”, jelas keikhlasan diwajah Sarah dihujung cerita. Berbeza dengan dirinya yang bermuka-muka pada awalnya. Tanpa dinafikan, yang Maha Mengetahui ikhlas hanyalah Allah swt.

Berapa peratuskah `Sarah` dalam diri kita?

Aplikasi Buat Anak Muda

Mungkin kita tidak dilahirkan dalam keluarga ustaz mahupun imam seperti Adam dan Sarah. Namun, jangan kita lupa. Syarat untuk berubah adalah diri sendiri!

Apabila balighnya anak Adam itu, maka mereka mampu berfikir. Mampu untuk membezakan mana yang baik dan buruk. Mampu untuk mencari diri dan Islam.

Buangkan tabiat menyalahkan ibu bapa, menuding jadi pada persekitaran dan media. Kita punya kuasa dan kawalan terhadap diri masing-masing. Berperanglah dengan diri sendiri untuk berubah. Berjuanglah walaupun sukar kerana kesukaran itulah sunnah.

Apabila wujud kemahuan untuk berubah, jangan mudah menyerah kalah. Membina diri ibarat membina bangunan. Andai tergopoh-gapah dan menggunakan short-cut, alamatnya robohlah. Tidak bertahan lama!

Sama-sama kita bersabar, jiwa muda. Selepas membina, cabaran untuk mempertahankannya pula. Mempertahankan iman dan Islam sehinggalah kita mati kelak.





Setiap Manusia Punya Kebaikan

”Sejahat mana pun seorang manusia, dirinya masih punya kebaikan”, tazkirah ayah pada suatu petang.
”Masih ingat cerita seorang lelaki yang telah membunuh 99 orang? Apabila bertanya kepada seorang ulama`, bagaimanakah dirinya hendak bertaubat. Ulama` itu menjawab, lelaki itu tiada harapan, hanya layak ke neraka.”

”Maka beranglah lelaki tadi lalu dibunuhnya ulama` itu, mencukupkan 100 orang. Kemudian, lelaki itu berjumpa ulama` yang kedua. Soalan yang sama diajukan. Jawapan berbeza diberikan.”

”Kamu masih punya harapan untuk bertaubat kerana Allah itu Maha Pengasih lagi Penyayang. Taubat nasuha”, begitulah berbezanya jawapan ulama` kedua. Jawapan penuh dengan kasih sayang. Dengan izin Allah jua Yang Maha Pengasih lagi Penyayang.

Lihatlah manusia dengan kasih sayang. Kata orang, ”Hate the sin, not the sinner”.

Samada melihat orang disekeliling kita, mahupun kita melihat diri sendiri. Seburuk manapun, setiap diri punya kebaikan di dalam hati. Yakinlah.

Ujian datang dan pergi. Mata hati yang celik membuatkan diri mencari. Akhirnya membentuk diri. Sebelum pulang menuju ilahi.

Syaratnya diri sendiri!

Wednesday, December 2, 2009

HAPPY BIRTHDAY ATHIRAH

JUST WANT TO WISH HAPPY BIRTHDAY TO MY BELOVED COUSIN cik shazwin athirah..
love you miss u..

tirah(yg pakai bj merah) with my sis(yg baju biru)


ssh btul nak cr gambar tira busuk sorg2 mesti bdua ngan inat busuk..macam kembar siam tak dapat dipsahkan..sesuai la dua2 busuk hihi

anyway..
happy birthday tira busuk..
all d best in ur future undertaking
make mak teh and pak teh proud to have you as their daughter
love u miss you..

wslm..

Monday, November 2, 2009

NO MORE TEEN !!! TWENTY ALREADY..

assalamualaikum..
yeah 2nd november came again..
i'm twenty already..no more teens..hoho
maksudnya kena bertambah mature..hahaha yah i'm already matured,rite???? (^_^)

i got suprised birthday party..
thanks to aini,aida,wan,ady,aina,yana,narimah,madihah,nana and asma 4 d suprised birthday party..
really love it..

sedang ain sabrina berusaha membuat PBL..
tetiba pintu diketuk..
then there they came with the cake++++

cake di atas buku neurology&neurosurgeon illustrated-bukti ain sabrina sibuk menyiapkan PBL (^_^)


sesi bergambar dengan kek..



sesi potong kek


sesi bukak hadiah..


hadiah+kad


bergambar dengan mask




banyak gambar lg sebenarnya tp banyak yang perlu ditapis hahaha
really love it..
malam ni keja gelak ja..
dah lama rasa tak hepi camni..
love it and love all of you!!!!
thanks!!!!
p/s more pics at FB (^_^)

Wednesday, October 21, 2009

LOVE MY OTOUSAN@ABAH

assalmualaikum..

ahh realy tired today..really not concentrate much during lecture..banyak zzzzzzzz..mata ni kerja nak tutp ja..and seringkali time duk dengar lecture ada ja sms yg datang..berkaitan kem MSFT yg akan berlansung hujung minggu ni...and sepanjang lecture pg tadi, i just can't wait to be back to my room, nak charge hp then trus nak call mama or abah..really2 miss them..homesick syndrome associated or may predispose by hectic week this week...

so balik rumah just call my mama first..
then after a while call my abah..

"ye ain..kenpa", my abah just answered my phone..
di balik fon tu aku ada dengar macam org2 bercakap..
so aku pun "abah busy ka???"
"abah tengah meeting ni..napa ni??"
aku pun "emm kul 1 abah free???ain kol kul 1 la.."
then off a while..

so then i stay a while at bilik ain syaf..at that time my lacrimal gland started to excrete its secretion aka air mata..really fell lonely at that time..mama busy abah pun busy..

then after a while,my phone ring..
and there my otousan aka my abah call..
as he call the lacrimal gland actively secreting its secretion..
it really surprised him..
her oldest daughter suddenly cry like a little girl..
her oldest girl that usually act cold suddenly melted like a little child..
air mata tu cam dah tak nak berhenti..
just menangis dan menangis sampaikan kata-kata tersekat..
and his words,support and advice at that time really heal my sickness at that time..

i know it really hurt him somehow to hear me crying all a long in the phone until he said "nak balik ka???" (sangatlah susah sbnarnya utk abahku mengeluarkan soklan ni..he is the type of abah that really tegas and don't really like her daughter to balik rumah goyang kaki and he prefer her daughter to stay at hostel and study)
dalam tersekat-sekat aku menjawab.. "ain ada kem hujung minggu ni.."
"nak abah datang ka???"
"haa boleh la.."
"abah kerja sabtu ni..emmm"(abah cam sedng berfikir cara nak g melawat me)
i know really hard for abah right now sbb abah baru start keja kat KL..from what i can tell his work is a lot busier and hectic than b4 but somehow he cam came with the idea to came to kelantan to visit me,really touch me somehow..
lastly we came with the idea i will come back to penang this 8th november during this CFCS week..he just like.."ok ain balik 8hb ye..abah pun balik penang waktu tu..nanti kita g berkelah kat sungai..jalan2..release ur tension..ok???".

then bcoz of that drama air mata(^_^),my abah call me for more than 5x just for today..just to know her daughter's condition..really love him for that..and as usual his advice aka takzirah been heard every time he call...
"g baca quran byk2"
"ambil air sembahyang,g wat solat suant 2 rakkat"
"banyak g masjid..tenangkan diri kat sana"
"banyakkan minum air.."
"rehat biar cukup.."
bla bla bla (dan macam2 lagi la)
as anak muda kadang2 diakui boring dengar mak ayah kita berleter but somehow sometimes i really love that nagging time bcoz it shows they care about us..
usually at this time, my abah will send his motivational sms and i will saved it in my hp and whenever i need it,i will just read it..
really love and miss him so much!!!

somehow at that time really miss the old time..
the time i'm the only daughter in my family..
dimanjakan..hahaha
but jangan salah faham i love my sister although i'm not the only daughter anymore..
her presence really enjoyable and lovable somehow..
miss the old time where i'm just a little girl without problem,no pressure and no responsibilities..
that old time tinggal sejarah and i've just have to through this 'new' time..
wish me luck to through it..

abah with my only sis..

Monday, October 19, 2009

A Dream of Muslimah

bacalah dengan mata,nilaikanlah dengan berfikir dan hayatilah dalam hati..


got this article from iluvislam..really love it so i share with u all..try have a look..i really sure that muslimah out there also have the same dream like muslimah that wrote this article..happy reading..

A Dream of Muslimah
www.iluvislam.com
Oleh : Nur20
Editor : NuurZaffan


I remember it was winter in England and I was catching a train back to the city where I lived. It was cold, I looked out, White snow was falling lightly from the gloomy sky. The train was moving fast, and as it moved I could see grounds in white all covered up by snow. ‘Covered up?’ the word rang in my head. Images of hijab and headscarf flashes on my mind.

For the two hours journey, I couldnt sleep even once. There was too much on my mind. I was born as a Muslim. And I didn‘t pray five times a day like everybody else. I hardly could read the Quran. People could say I was illiterate in a way. Because at times, it took me a long while to finish even a short verse from the Quran. It was in Arabic and I was never taught Arabic, that was my excuse of not reading. I thought as long as you have a good heart that‘s good enough. And if you don’t commit huge sins, you’ll be fine. But what she said, made my whole perspective looked, vain.

I was from London and on my way back home to the North West region. My heart wasn’t at ease. What she said had made me thinking, and I was thinking real hard. She was a nice girl. ‘Be a true Muslim, and not just a Muslim by name,’ she said politely with a smile, but the meaning was intense. She was merely quoting and was not saying it to me but my heart was touched. What kind of Muslim, had I been all these while? I don’t want to be a Muslim and only by name. It doesn’t sound good either. As the train moved, heading to North West where I lived, I let out few sighs.


Few months after later.. ‘Bismillahi Rahmani Rahim..,’ I read out loud before starting to read the Quran. My web-cam was on. That night We were in the middle of Quranic circle. It’s an activity that we do once a week. Through this circle, we read the Quran in turns. All were ladies. Sometimes we get to discussed about the meaning behind the Quran verses and some Hadith from Rasulullah. It was amazingly fun and I never thought I would actually had fun doing religious activity. I was very thankful to Siti and her older sister because now I can read the Quran much better. And since then, I keep on gradually changing, I realised. How I view life has changed too, a bit if not much.

At nights before I slept, I thought of going to a place. Somewhere faraway and seemed hard to reach but I knew its reachable. And if possible, I wanted to go there with someone that I loved. Of course that’s still remain as a wish and I hope it’ll come true one day. My life is never this calm! I now wear headscarf everywhere I go. It doesn’t feel right without it. Sometimes that leads to guilt, when people sees my hair. So I wear headscarf whenever I go out. My social activity especially when interacting with men has also changed. I used to be friendly and outgoing, even with the opposite gender. Now I feel sort of afraid. Sometimes I limit myself from being too ‘friendly’ with men. Sometimes, I think twice before I talked to them. Is it necessary or not to talk now? Because Women can be a fitnah to men, I don’t want to build up sins.

I used to look for a romantic boyfriend before. I searched high and low but funny that I never really had a boyfriend until now. I used to ask why? The question is why. Because I’m not unpretty. But now I understand the reason behind. Having a romantic relationship outside marriage can lead to something that breaks the law of Syariah. All praise to Allah, I’m glad I never had boyfriends before. I’m not worried if I don’t find a guy any sooner. I’m not looking for a relationship anymore. And definitely not looking for someone based on how romantic he is. I’m going with the flow, after all everything about humans has been written. I want to fix myself first.

I read somewhere about ‘Mencintai kerana Allah’ or ’Loving you because of God’. It was a nice Malay blog entry. I am aiming for that kind of love now. It sounds more pure than romantic love, to me.

‘What’s your dream guy like?’ a friend asked me one day while we ride on a taxi.

I didn’t replied him immediately though, ‘and have you found him?’ he added quickly.

‘Why do you want to know’ I politely asked with a smile.

‘Well, only asking,’ he replied calmly. Then there were silent. The road was wet due to the rain. It was soon before the taxi reached my home.

‘Was he like me?’ he then added. He was hinting something, I knew. I’ve been waiting for this moment all this year. And this could be a dream come true, but..

‘My dream guy is,’ I began ‘Someone who can guide me, you know, he leads and I follow,’ Then I paused.

‘I can be the guy,’ He said confidently.

There was silence again, a long one. The taxi finally reached my home. I said goodbyes to him and walked to my front door. I wave before the taxi accelerated again. He smiled to me even though I didn’t gave him the answer. He was a nice guy but he couldn‘t be the guy. Because…

I want to live with a guy who could guide me, so that I can get closer to My Creator. I want a man who can lead as an Imam, in every prayers that we’re gonna do together as married couple. A man who would tell Islamic history as a bed-time-stories to our children in the future. I want a man who’ll read the holly Quran to me, to cheer me every time I’m down. That is my dream guy and before I can meet him, I knew I need to fix myself first.



One beautiful spring afternoon, I was at a function. There were many Malays all gathered. That’s when I met him. He’s not just decent but he has the characteristic of my dream guy. Every time our eyes met accidentally during the event, he quickly moved away his stare. That convinced me, even more. I knew he’ll be a good amir, a leader of a family. Secretly I prayed: O‘ Allah, I want that kind of guy as a partner in life. At nights before I slept, I thought of going to a place. Somewhere faraway and seemed hard to reach but I knew its reachable. And if possible, I wanted to go there with someone that I loved. I want to go to Jannah (the heaven) with him! I’ll wait here and I know the wait is worthy.

p/s mostly every woman nak laki yang baik..artis pun bila diinterview ciri-ciri laki idamannya dia akan jawab : beriman+baik +bla bla bla.tapi aku percaya laki yang baik tercipta buat wanita yang baik so jadilah yang solehah sblm mencari yg soleh..that advice also goes to me..(^_^)..so wat kekwn yang membaca dont't worry bab relationship +++ ni sbb there must be that 'someone' for us and insyALLAH that someone is soleh/solehah...so takyah nak cari2 lagi+tak payah nak couple2 lagi..that just ridiculous+ HARAM!!! carilah keberkatan sebelum berkawin untuk keberkatan selepasnya,insyALLAH..adios..


Tuesday, October 6, 2009

HAPPY BIRTHDAY,IRFAN!!!

HAPPY BIRTHDAY ADIKKU,AZMIL IRFAN...


kak tak sempat nak wish pun lagi..try fon no irfan,rupa-rupanya adik kak dah insaf dah tak bawa hp g hostel (^_^)..jadi kena tunggu hujung minggu la tuk wish,tu pun kalu irfan balik umah hujung minggu ni..huhuhu

he's already 14teen..dah teen..but for me irfan still my beloved bro yang manja2 je..
hahaha
dialog dia suka cakap dulu..time tengah malam je mesti dia cakap "kak ain,pan lapar la..kak ain masak nasi goreng"
tu la dia irfan adikku yang kuat makan+gemuk tapi cute..tapi tu dulu..sekarang ni uish nak jaga badan la konon..dah makin kurus+tinggi..habislah akak dia ni..ayin pun dah memanjang,irfan pun,last2 si akak ni jugak yang ambil gelaran terpendek..

anyway to adikku happy birthday..love u miss u..

p/s gambar irfan kat bawah tu nanti la ye kak edit..takda masa lagi la..huhu

Sunday, October 4, 2009

RINDU!!!

assalamualaikum..

rindu kat budak bawah ni...



tadi saja fon mama..rupa-rupanya mama ada kat kl..ada check-up as usual at hospital ampang..
masa fon tu mama ada dalam keta on da way nak g umah terbuka(still in mood raya..)..dalam keta tu ada budak cute ni sekali..sembang2 ngan mama then mama pass fon kat dia..

"kak ain..kak ain.." memang tabiatnya suka panggil namaku berkali-kali dgn nada suara yang kuat..
"kak ain buat apa????" soalan pertamanya..(budak2 kan suka bertanya)
"kak ain belaja la", jawabku(tak tau nak jawab pa sebenarnya..)
"belaja apa???", tanyanya lagi..
saat itu aku ada kat mdl..terpandang specimen otak kat meja mdl..
lalu aku jawab "belaja pasal otak.." aku pun nak tergelak saat jawab camtu..taktau nak jawab pa..
"haaa", tertanya budak sorang ni..
lantas aku dengar mak dia(mak cik aku yang aku panggil angah sbbnya dia tak bagi panggil "mak ngah" kononnya nak nampak muda la kot hihi)cakap "kak ain belaja pasal doktor"...
dia pn "ohhhhhhh..kak ain blaja cucuk-cucuk orang ye???" tanyanya lagi..
aku pn "ye kak blaja cucuk orang..balik nanti kak cucuk anip"..
menjerit budak tu..aku pun tergelak..ye la nak cucuk orang..baru blaja cucuk patung ada hati nak cucuk anak orang..
lantas aku ubah tajuk..
"dapat banyak duit raya tak???"
"banyak..anip dapat rm300".
"uish banyak tu.."
"tah(Tuk anip merangkap tuk sedara aku) ada sekali ka???",
"takde..tah ada kat umah pak su kat kajang", jawabnya petah
"k lah..kak nak cakap ngan mak kak balik".
"ok..bye"..
aku pun menunggu la talian tu diberikan pada mama aku,alih2 terbiar camtu je linenya.
aku dengar la diorang duk sembang-sembang sbbnya line 2 tak off lagi..
aku pun last skali tutup je fon..nanti la fon mama balik..

tu la anip(nak kata sepupu tak sama tuk,kira sepupu jugalah,sepupu jauh)..rindu betul dengan gelagat dia..
raya hari tu tak sempat nak 'main' dengan dia sebabnya dia sibuk main dengan sepupu sebaya dia sampai lupa kakak ain dia huhu
that's all..bila la nak jumpa si anip ni lagi???raya tahun dpn pulak kot..huhu

kak ain miss u anip!!!

Saturday, October 3, 2009

HEY LADIES

ASSALAMUALAIKUM..

video


Dah tengok video di atas???
memang tergelak la pas tengok video ni..
it is fact kan???
mungkin kat Y gene or SRY gene kat kaum lelaki memang ada characteristic ni kot???
so just buat peringatan buat diri sendiri dan kaum wanita kat luar sana..
"apa yang laki cakap mostly a lie",kata-kata ni aku kutip dari nasihat abahku sendiri. abahku seorang laki yang merevealkan benda ni..mungkin kata-kata ini diluahkan sebagai protective agent tuk anak perempuannya but i take it as a protective mechanism for me to handle relationshp between man and women..
haha terasa betul kaum adam yang membaca ni..hihihi

ok it just sort of humor ok..
no hard feeling pasni ye..
saja wat tontonan umum video ni..
dengan post menvideo ni,aku takda la mebuktikan aku benci kaum lelaki ni.
takda maknanya..
abah aku laki,adik aku ramai laki(walaupun just 2 orang,kira ramai sbb i only hve one sis), abang aku pn lelaki, sepupu aku pun ramai lelaki and of course suami aku pun akan lelaki..
so enjoy ur day..

akhir kata "jadikan hari ini lebih dari semalam dan hari esok lebih baik dari hari ini"

aku nak selitkan sekali lirik lagu hey ladies nyanyian rossa-

Lirik Hey Ladies - Rossa

Sudah kubilang jangan terlalu yakin
Mulut lelaki banyak juga tak jujur
Bila sakit hati wanita bisanya nangis

Sudah ku bilang jangan terlalu cinta
Kalau patah hati siapa mau nolong
Seperti langit dan matahari tak bersatu lagi

Hey ladies jangan mau di bilang lemah
Kita juga bisa menipu dan menduakan
Bila wanita sudah beraksi dunia hancur

Hey ladies sekarang cinta pakai otak
Jangan mau rugi hati dan juga rugi waktu
Bila dia merayumu ingat semuanya bohong

Memanglah tak semua lelaki busuk
Namun ladies tetaplah harus waspada
Semogalah kita semua akhirnya
Mendapatkan cinta yang tulus

Sudah kubilang jangan terlalu yakin
Mulut lelaki banyak juga tak jujur
Bila sakit hati wanita bisanya nangis

Sunday, September 27, 2009

HOMESICK SYNDROME???

assalamualaikum...

back to usm after raya..
ahhhh syndrome raya tak surut lagi jadi cam homesick je..
ahh masalah..ada tak ubat tuk syndrome ni???perlukan combination of drugs ni sbb cam susah je nak treat-high resistance to drugs..hihihi

masa ni la stat la berangan fantasi yang tak akan jadi kenyataan..
angan ain sabrina "kan best ada medic kat usm penang ja"...
hahaha memang fantasi..
saat ini terasa kelantan sangatlah jauh(memang la jauh pun kan)..
di saat ini la juga barulah bersyukur sebab tak further study kat overc..
kalu kat overc lagi jenuh la syndrome+angau+homesick..

semalam dsbabkan terlalu ridukan umah la kot, sampaikan termimpikan penang+jambatan pulau pinang..
memang lawak la mimpinya..
tak dapat nak di describekan di blog ni hihihi
sbb mimpi nya terlalu pelik..(^_^)
nama pun mimpi...

nak story pasal raya..malas..
sbb mesti panjang pnya sdgkan banyak lagi kerja yang perlu dselesaikan..
dah banyak main..now is time 4 serious..
jadi buat sesapa yang teringin g la jenguk gambar raya kat facebook..

pa lagi ye???
haa buat sesapa ada sydrome homesick cam aku ni..
marilah kita sama2 mengembirakan hati yang homesick ni (^_^)
cuba lupakan sebentar rumah tu..korbankan rasa itu untuk capai kejayaan..
di bawah ni diselitkan sekali image(kredit to iluvislam) yang mungkin memberi kesedaran for me myself and pembaca sekalian..

Friday, September 11, 2009

LUAHAN HATIKU!!!

luahan hati seorang insan bernama ain sabrina...

sebelum laptop dibuka dan post ni cuba ditulis..banyak kali diri ini berfikir sendiri..perlukah dipostkan???perlukah diluahkan????
sudah banyak kali diri ini berfikir sendiri..bermuhasabah seorang diri..
lalu aku kuatkan hati cuba menaip perlahan-lahan..

ingin diri ini berubah..ingin merubah menjadi yang lebih baik..ingin menjadi yang terbaik buatNYA..namun hati ini masih seringkali keras..masih leka dengan keduniaan..
seringkali juga hati ini takut..ya takut untuk berubah..takut dengan respon orang lain..takut mendengar komen yang lain..terlalu takut sebenarnya..

di kala diri ini terfikir untuk berubah pasti ada suatu suara yang bertanya..
"bolehkah aku berubah???" "berjayakah aku berubah???" atau hanyalah hangatnya sekejap seperti lauk yang panas terus dimasukkan dalam peti sejuk dan terus sejuk,ataupun hangatnya lama seperti panasnya padang pasir di negara arab..

seringkali juga diri ini tertanya..
"macamana ngan respon mama,abah,adik2,abangku dan ahli keluarga yang lain???" "terimakah mereka???" "adakah support atau cercaan yang akan ku terima????"
aku juga terfikir
"terimakah sahabat2 ku????" "masih bersahabatkah kita????"

sepatutnya sebgai hambaNYA tidak perlu diri ini berfikir panjang untuk berubah..tidak perlu diri ini memikirkan respon yang lain kerana yang paling penting pandanganNYA kepadaku..namun diri ini masih insan biasa yang memerlukan support yang lain dalam menempuhi arus perubahan..

lalu ku pohon Ya ALLAH..bantulah aku Ya ALLAH untuk berubah..bantulah aku Ya ALLAH..berikanlah aku hidayah dan petunjukMU..berikanlah kekuatan kepadaKU untuk menempuhnya..berilah semangat kepadaku untuk istiqamah dalam arus perubahanku..

diriku menulis post bukan niat untuk menunjuk baik (atau pa2 saja kata-kata yang akan keluar dari minda2 pembaca sekalian)..ia hanyalah luahan hati seorang insan yang memerlukan support kalian untuk berubah menjadi yang lebih baik,INSYALLAH..

Saturday, August 29, 2009

*UPDATED*

assalamualaikum..
dah masuk bulan posa pon..
ari ni dah cukup seminggu kita berpuasa..

alhamdulilah 1st day posa aku dapat berbuka posa ngan sahur kat rumah..
walaupun still tak cukup korum sbb ayin dah balik ke kolej dia but still puas hati la..
1st day buka posa makan masak lemak ketam kat rumah pulak tu..nikmat sungguh..
nikmatnya berakhir bila balik usm..huhu

minggu ni sangatlah pack..duk rumah relax sgt smpai2 cni kerja menimbun-nimbun menunggu..baik tak heart attack ja..hoho lebih2 pulak description nye..
sampai cni dah la kul 4 pg sedangkan kul 9 pg ada kelas..dah memang diri sendiri yang nak kan balik bas malam sbbnya nak berbukak posa jugak kat rumah..
malamnya sibuk dengan interview utk kemasukan baru MSFT(MEDICAL STUDENT FACILITATOR TEAM)..2 mlm berturut2..1st night tu aku try la jadi penginterview nye(sesi 1st je)..terbukti aku takda bakat hahahha gila pening duk dalam bilik tu..lagipun aku tak pndai pilih pun..ikut aku semua ok je,sesuai je nak jadi ahli hoho tapi nak wat camna ada limitation kan..so the 2nd night mmg aku urus pendaftaran je la..tak jenguk dah bilik interview..hihi *Fobia*

then the 3rd night g clerk patient..ye tetiba lak minggu ni aku present case..takda org paksa pun sebenarnya..hari ahad tu ady approach tanya nak tak present case minggu ni..sbb dia kata doktor minggu ni baik hihi nampak sangat memilih doktor tuk present hihi so aku pun merelakan diri nak present minggu ni..tensen gak la..bila dalam otak ni tetiba ja banyak benda nak pikir..patutnya kena present hari isnin tapi memandangkan aku pun busy dgn interview msft,ady pun bz ngan kelas jepun dia so kami pun tunda jadi hari khamis..alhamdulilah berjalan lancar..ni memang the best clinical ever la..doktor tu memang baik sangat..banyak sangat aku dah blaja..bertambah2 minat aku nak jadi doktor sakit puan hohoho tah la tu impian je..insyALLAH kalu ada rezki ada la..clerk patient tu best..patient tu sangat cooperate and baik sangat tu..patient tu pangkat adik je ngan aku tapi dah kawin+nak ada anak lagi..terkezut pada awalnya tapi memang muka dia nampak budak2 lagi..teenager pregnancy..bagi aku terlalu teenager..doktor cakap teenager pregnancy high risk tuk dapat hypertension waktu pregnancy..hopefully patient aku selamt la..dia tu comel sangat..pangkat adik kan..

memang di saat rasa banyak snagat benda mencengkan diriku rasa betul2 nak balik rumah hohoho bersabarlah la ain..ckit je lagi..

ok nak cta lagi..tadi aku buka posa kat luar..sebabnya selalunya aku ngan aida lebih gemar bukak posa kat surau,senang boleh sambung solat terawih trus..memandangkan ari ni surau takda majlis berbuka so kami beramai-ramai buka posa kat chim chum..chim chum ni tempatnya ala2 steamboat..mostly budak usmkk memang kenal sangat la tempat ni(aku rasa la..btul kan????) kami g pas solat terawih sbb nak g waktu buka posa tu takut ramai orang sangat..kat bawah ni ada gambar2 g sana (^_^)

ni lah antara wajah2 yang g.yang tgh tangkap gambar tu narimah..kredit tuk narimah =)




kami sempat gak sambut birtday cik wan iliana kat sana..belated birthday dah pun..birthday 8/8/09 tapi masa tu semua org tgh bz ngan cfcs+pembatalan cfcs+balik umah jadi tak sempat buat celebration pn..juz wish je waktu tu..so ni qhada balik la..(^_^)


akhirnya..........



masa kat ctu sempat fon adikku irfan..sbb rasa rindu sgt kat umah huhuhu
setiap kali g chim chum mesti ingat kat famili..sbb rasa teringin sangat nak bawa diorang makan kat ctu sbb steamboat kat png mahal dan cam tak best sgt(pada pendapat aku la)..jadi teringin nak bawa diorg g chim chum tu tapi tak berkesempatan lagi..takpa2 ain sabrina ada lebih kurang 3 tahun lagi kat cni..ada masa lagi tu (-_-)
bila fon si irfan tu dia kata da kat kuala kangsar(kat kg abah)..masa tu memang rasa betul2 homesick..kalu boleh nak fly je balik umah waktu tu huhu tapi apakan daya..terpaksa menyabarkan hati hingga raya..huhuhu..napa ain sabrina homesick sangat nih???mgkin sbb bnyak kerja menimbun..hari ni dari pagi aku abiskan masa buat case report still tak abis2..baru 1/3 siap tu ish2 lambat betul ain sabrina berkeja..

ok la tu je updated dari aku hoho cam org penting je bunyinya..k la adios dulu..nak kena bangun awal nih..k wslm..

Wednesday, August 19, 2009

APA AKU BUAT CUTI NI?????

assalmualaikum..

here i am keboringan di rumah..cuti pnjang pn ssh,cti pndek pn ssh..taktau nak cti jenis apa..cti tgh2 la..

aku mmg teringin sgt nak update blog nih tp tak tau nak cta pa sbnarnya sbb takda point yang menaik pn berlaku sepanjang cuti nih..tapi bila jenguk blog tadi,terpandang kat senarai sahabat2 yang blogging jgak..mmg kebelakangan ni tak rmai yang rajin update blog..tahun exam la katakan..tetiba je tgk snarai nama tu blog teratas skali(blog yg paling latest updated mksudnya) adalah blog aida,rmateku.."eh aida update blog"..tu yg terlintas dalam pemikiranku sbb setahu aku rmate aku sorang ni memang takda la rajin sgt nak mengupdate blog nye(takda niat nak mengutuk ye aida..just memberi kenyataan hihi)..bila tgk aida dah update perasaan tringin nak update blog lagi membuak-buak jadi tercetuslah post tah apa2 nih hihihi

apa aku buat cuti ni?????
tah aku sendiri tak tau..
keja aku tiap2 hari tido+makan+tgk tv+surf ternet+kalu rajin ckit bc note(2 pn leh kira la brapa kali sgt bukak note nye)
ahh boring tul hidup tak bermanfaat nih..
hujung minggu ada la keluar..
k la aku cta terperinci ckit.
aku smpai penang hari sabtu ptg..nothing happen that day..balik rumah seronok2..jmpa family bla bla bla malam tido..

the next day, g sunway carnival..shopping2 ngan adik2 ngan mamaku..aku dan adik2 ku g tengok wayang cta G.I.JONES...best..pada mulanya sedih gak sbb plan pada mulanya nak tgk harry potter tapi cta harry potter dah takda..bila tau dah takda frust gak,dah malas nak tgk wayang pd mulanya..then adikku ayin beria-ria promote cta G.I.JONES tu,aku pn ok la..redah je masuk..then alhamdulilah aku bg 5 star la kat cta ni..best sgt!!!!

then hari isnin-khamis nothing interesting memandangkan rumah kesunyian..smua sekolah+kerja..

then hari jumaat aku g konvo kat usm penang..takda sapa yg graduate..saja jalan2..g konvo usm mmg jadi anual activy aku hihihi maksudnya bkan sbb ada org graduate ataupn sbb aku student usm tp aku mmg setiap tahun pengujung setia konvo usm...dulu mamaku selalu bertugas tuk konvo jadi g konvo sbb mama...

hari sabtu-nothing interesting..

hari ahad balik kg bandar bharu ada kenduri sempena kedatangan bln puasa..

then semlam aku g teman mama g wat chekup kat hospital besar pulau pinang..as usual,menunggu tu dah adat resam g chekup kan...masa tgh tggu ubat kat farmasi,ramai gila la manusia...macam2 ragam manusia leh tgk..masa ni betul2 terasa 1 malaysia tu..ye la berbagai jenis manusia bercampur dengan aman kat ctu kan..then sedang aku menunggu ubat untuk mak aku manakala mak aku g wat test jap..so tggal la aku sorang2 kat ctu..jadi aku pn kelaurkan earphone,pasang kat hp,dengar lagu sementara nak menunggu..then sedang aku menunggu,saat aku mendengar lagu princess hour-sarang in gayo(pehaps love)(^_^)-tetiba pak cik india sebelah aku tetiba mengadu..
"aiyoh lama lagi ka???datang pukul 9 pagi..dah pukul 4 pun tarak abis lagi..tggu doktor dah lama..tggu ubat pun lama..dari pagi pn tarak makan.."
terdiam aku..taktau nak reply pa..aku pn tensen gak menunggu lama tapi at least aku dan mama takda la menunggu lama sangat sbb mama memang monthly chekup dengan dr..at last yg aku boleh buat waktu tu hanyala menepuk perlahan belakang pak cik tu..dia hanya tersenyum sblm akhirnya nombornya akhir dipanggil..hmm pasal menunggu lama kat hospital ramai dah sedia tahu..taktau la nak salahkan siapa..mginkah sbb kurangnya perkhidmatan(dr+nurse+pharmacist+tmpat tu sndiri) mahupn mgkin sbb patient nya ramai????entah la..aku pun tak pasti untuk ulas bnda ni pnjang2..

dah la aku dah penat menaip..adios..

Thursday, August 6, 2009

"ADA HIKMAHNYA"

assalamualaikum..

keletihanku dicni..patutnya pada saat ini aku masih berada di kg pengkalan nyireh,besut sempena program cfcs=kkkk(kajian kes komuniti keluarga) yang sepatutnya berakhir ahad ni berakhir lebih awal kerana ada kes H1N1 kat usm..ohhh keletihan+kesedihan+kekecewaan..pelbagai perasaan bercampur..

semalam 5/8/09 jumaat..seperti dirancang kami(pbl 16) bertolak pagi dalam kul 8 lebih ke besut terus ke kg pengkalan nyireh..semasa dalam perjalanan aku dan ainul beberapa kali mengutarankan ketidak sedapan hati kami(ringkasannya tak sedap hati la) tapi tak terfikir lak sampai ke tahap ini akhirnya..ok bersambung pada cerita.. sesampai kat sana kami uruskan hal pinjam dewan sekolah utk program+ambil barang pameran dr klinik...pas zohor baru start edarkan flyer and promote program yg km rancangkan nak jalankan kat dewan sek. pengkalan nyireh..then berenti solat asar kat rumah tuk penghulu..sedang melepak-melepak kat gerai makan tuk penghulu sblm nak solat tetiba je ada berita perutusan dr prof halim katanya ada h1n1 so kami perlu balik usm sekarang..cam tak caya ja..kami baru sampai pg tu and dah start promotion tetiba dapat arahan"balik sekarang"..OMG!! punya la penat+letih+makan hati(sampaikan tak lalu nak mkn beberapa hari sblm ni) utk buat projek ni tetiba je BATAL!!! memang mencabar ketabahan hati...

then winton,pbl 16 leader trus call our supervisor,dr hasyim..hve a talk with dr hasyim,then we decide to have a night at our kampung,wait for the confirmation of H1N1 case..kerana terlalu letih seharian memandu ke sana ke mari,ain sabrina dengan selamatnya masuk tidur kul 10 mlm..haha aku sendiri terkejut bila tengok jam waktu tu.."eh baru pukul 9.30 mlm"..sedangkan pada saat itu mataku sangatlah rasa nak tutup..

so the next day that is today..me and jasmine(my homemate) just stay at our mak angkt's house
rumah mak angkatku



..sempat bermain ngan cik aliya comel ni..




sempat tgk syurga cinta jap..sempat bersembang panjang ngan mak angkatku..sepanjang masa itu, macam2 pnggilan aku dapat,ada yang bertanya mcm2 la..then ada pnggilan dr cik zakiah
kesedihan + kekecewaan menyelubungi diri memikirkan program yang dirancang tak dapat dijalankan..betapa peritnya+susahnya untuk merancang program tersebut ahhhhh...berapa bnyk duit+penat lelah+masa+tenaga dikerah utk program ni yang hancur dlm sekelip mata..betul lah kita hanya merancang tapi yang KUASA juga yang menentukan..
di saat kekadang aku cuba menyejukkan hati dengan berkata "ada hikmahnya perkara ni" dan di saat aku rasa betul2 kerinduan nak balik umah but still kekecewaan kerana program dirancang tak jadi still ada..

tergambar di ingatan wajah2 penduduk2 kampung yang kami lawat untuk bagi flyer..
most of them macam sangat hepi+sangat2 berminat..
"insyALLAH kak g"
ada yang kata "memang kak nak g..kak memang berminat perkara2 gini"
ada juga "pak cik ada keja..insyALLAH org rumah g la"
"insyALLAH sabtu ni cuti..pak cik nak bawa satu rumah skali bolah dak??"
yang paling terharu "kak sakit mata ni tapi kak nak g gak..takpa2 petang ni kak g klinik kg raja ambil ubat..insyALLAH sabtu ni leh g"
macam2 la..aku hanya dapat cerita..kalu korang dapat rasa sekali kegembiraan diorang tu wlaupun aku akui ada jugak yang macam tak berminat kan..tp still kenangan itu sangat indah..bersusah payah dalam panas tak terasa sangat tatkala penduduk kampung kata nak join program..tpi kebgembiraan itu kembali berhancur kecai di saat pembatalan residensi 3 confirm..ahhh sedihnya..hhuhu takpe2 ada himahnya tu..kembali megulakan diri sendiri hihi

apa2 pn yg lepas biarkan lepas..kelebihannya aku leh balik png lebih awal hahaha takda la awal sgt..awal 2 hari ja..apa2 pn harapanku harap2 medden 3 yang lain dapat bersabar..inilah pengalaman cfcs pertama yang tak dpat dirasai oleh senior2 lain2 kiranya kita bertuah la hihi ye la tu..ok adios wslm..

aku postkan skali gambar masa 1st residency yg aku tak dpt post ari tu sebab ada maslaah ckit..byk gambar sbnarnya..so aku juz pilih gmbar yg aku suka ja..(^_^)







bergambar dengan penduduk kampung..


Saturday, July 11, 2009

PROGRAM SENIOR-JUNIOR AIGS

ASSALAMUALAIKUM..

dah seminggu aku menjalani kehidupan sebagai student usm kembali..haha back to kelantan huhu masuk sem baru and menjadi senior satu pangkat lagi(jadi bebudak 3rd year la pulak..)..masa hari 1st lecture dapat jadual+++ dan tak lupa dapat nametag..

haha cam tak caya ja ada nombor 3 kat belakang tu..


di saat kekadang aku rasa tak caya aku nak jadi doktor nih and rasa dah tak larat nak jadi medical student,nombor 3 tu seakan pembakar semangat pulak...kata2 semangat yang berbunyi gini "ko dah masuk tahun 3 ain,lagi ckit je nak abis". walaupun kata semangat tu lebih kurang penipu gak hihi kenapa aku kata penipu???sbbnya bila masa 4th yr and 5th yr(thn klinikal tu) lagi byk dugaan aku..and bila dah graduate jadi houseman(saat yang paling ditakuti setiap doktor&medical student) lagi la byk2 dugaan..pastu jadi doktor pulak,lagi byk tanggungjwb dan dugaan..salah sikit dah boleh bunuh orang..kalu masuk bab peguam2 tak pasal2 kna saman lak..so ksimpulan bila dah masuk medical school terimalah dugaan itu dengan redanya hahaha nasihat yang tak mebina sgt kan..cam nak menakutkan org pulak..hihi takpa2 buat adik2 yang nak ambik medic ala ambik je hihihi tapi 1st mesti minat la kalu tak minat susah gak nak through dugaan2 nih..susahnya banyak tapi seronok pun ada..don't worry be happy..

dah la..merepek jah..aku sbnarnya nak post pasal program senior-junior kat sekolah aku masa cti ari tu..best la walaupun kejap je aku join sbb petang aku terpaksa bergegas ke KL ngan mamaku..sedey gak tggal bebudak tu..ok let see the pic..


sekolah yang ku ingati selalu




sesi sembelih ayam hihi sempena program ibadah


ni lah antara senior2 yang datang..gambar diambil masa tengah try modul no2..buat puzzle


puzzle yang telah berjaya siap disusun..(^_^)


student form 5(ada 85 orang ja)..diorang ni form 1 masa aku form 5..haha terasa tua diriku bila jumpa diorang balik..tak sangka diorang ingat aku lagi (huhu terharu)..


antara yang hadir :aimi,tikah,kak awatif(my senior kat usm gak) ngan kak fidz


che asbah si muka merah pun ada (^_^)..kat belakang tu ada nampak kak suraya..


video yang kami tnjukkan untuk adik2 kami..video man without limb..betul2 memberi semangat..


adik2 khusyuk memberi perhatian pada video yang ditayangkan..


kesimpulannya seronok la ada program ni..at least ada alasan nak melawat sekolah..jumpa cikgu2..jumpa adik2..beri semangat kat diorang..walaupun aku sempat luangkan masa kejap je ngan diorang dan ngan sahabat2&senior2,pertemuan tu memberi makna buat diorang dan buat aku sendii..bila sembang ngan senior aku sorang ni medical student kat australia aku terasa naik semangat ckit..hihi aku pun lemah semangat gak..moga2 program ni leh wat lagi pas ni..so buat ex-almashoorian yang lain,mari kita bangunkan dan aktifkan alumni kita..chayo!!!

Sunday, June 21, 2009

TAG..TAG...TAG..

assalamualaikum..
hahaha ye saya telah ditag..the same tag by 2 different people..first nadia tagged me then a day after that kema tag me the same tag..so it makes my work easier..
here i am cuba menjwb tag nih,sangat mengantuk sebenarnya sbb ada sedara(that are pak tam n family+pak we and mak we-jgn salah faham thEY are my uncle&auntie that been called pak we n mak we) datang umah that makes me tak habis lagi cita gokusen(haha tggal 1 lg episod "fighttto ooo" utk habiskan nye)..ok let's go on with the tag..

1)Beside ur lips,where is the favourite spot to get kissed?
my cheeks..

2)How did u feel when u woke up this morning?
"ahh dah pagi ka.."

3)Who was the last person / people you took photo with?
with my new 'adik' during skspm(byk tul peminat wktu 2 (^_^) )

4)Would u consider urself spoiled?
no..

5. Have you ever had a best friend who was of the opposite sex?
yes..still in cntact..he don't really know much about me and neither me know much bout him but we always share our thoughts and problems together..

6. Do you want someone to be dead?
nope...

7. What does your last text message say ?
from my friend named syakira "geng2 lik lau xkan xda kowt?" this sms regarding senior-junior program at my former school

8. What are you thinking right now ?
nak habiskan tag ni cepat and nak habiskan gokusen malam ni gak.."fightttooo ooo"-dialog yang slalu diucapkan oleh yankumi hoho

9. Do you want someone to be with you right now ?
nope..everybody at home-"one happy family at home"

10. What was the time you went to bed last night ?
kul 1 kot..lupa2 ingat..tak main tgk jam dah kalu ngantuk terus tdo..

11. Where did you buy the tee you are wearing now ?
tah..my mama yang beli..kna interview dia pasni..tapi aku rasa dia dah lpa dah pn..bju tdo ni sejak aku form 3 lagi..dah berkurun lama..

12. Is someone on your mind right now?
(^_^)

13. Who was the last person who text you ?
siti nur syakira abdul rahim..

TEN Lucky Person to do this quiz.


1. nadia azmi
2. liyana ashaari
3. miss lea
4. rizal
5. ain syafiah
6. miriam
7. ain fatihah
8. .........
9. .........
10. ........

14. Who is no.2 having a relationship with ?
hmm let it be a secret..kecuali kalau tuan punya badan bagi kebenaran hihihi

15. Is no.3 a male or a female?
female..i'm sure female (^_^)

16. If no.7 and no.1 get together , would it be a good
good..we were in the same school before..

17. What is no.1 studying about?
sains biology..

18. When was the last time you chatted with them?
soalan sgtlah tak specific..so what do i hve to answer..

19. Is no.4 single?
haha i'm not really sure..hari tu ada bau2 nasi minyak..to rizal:apa2 pn jgn lpa inform org msia ye..

20. Say something about no. 2.
liyana ashaari=kay=angah..we were in the same secondary school b4..study medic at mesir..long time no see...to her:love u and miss u kay..cepat balik bru cukup korum nak wat reunion..

21. What do you think about no.3 & no.5 being together?
(^_^)

22. Describe no.9.
......

23. What will you do if no.6 and no.7 fight ?
insyALLAH tak bergaduh pnya..takda bnda pn nk digaduhnya..they are senior and junior from the same school...

24. Do you like 8?
........

25. How about 10?
....

HARAP2 ORG YG DITAG JWB LA YE.. WSLM...

Saturday, June 13, 2009

ANGAU????

assalamualaikum..

i'm home rite now..after 2 weeks of hardworking for skspm..and b4 'hari kejadian'(that always been said by amin,our ketua fasilitator),i'm busy with exams..ya that frustrated exam..just CANNOT WAIT to know the result hahaha

SKSPM...i'm in angau with skspm..hahaha angau overboard..before 'hari kejadian' and waktu 'hari kejadian' rasa tak sabar-sabar je nak balik rumah.. but masa akhir2 start masa malam perasmian penutup dah rasa aura nak abis skspm tu..baru terasa cam tak nak abis skspm ni sbb best sgt!!

.........topi skpm yang dah aku gantung kat bilik aku.........



but stiap yang bermula pasti ada akhirnya..
aku slalu camni..ari tu angau overboard tuk program usm-unimas smpai termimpi-mimpi hoho skrang ni skspm pulak hihi tunggu program seterusnya lak aku nak angau..hihi bila sesuatu program tu smua orang berkerjasama and make that program menjadi it will be the best moment ever..setuju tak ngan pendapat aku nih??? ni pendapat je tah betul ke tak..

let story a bit about skspm..
SKSPM stand for "seminar kecemerlangan SPM"
for this program i become ajk penajaan(ye kerja mintak duit je and cri duit) merangkap fasi(again and again but still love it) and lastly benda yang tak disangka-sangka naqibah(tah camna la boleh terpilih..ni mesti sbb stok dah takda orang sangat smpaikan aku yang tak berapa alim ni terpilih hihihi)

pre-seminar its more to penajaan punya kerja+latihan fasi..we tried all the modul to ourself 1st b4 we tried it to students. ada gmbar kat bwh ni yang berlaku during pre-seminar

ni waktu latihan fasi dimana kami try satu modul yang kami namakan sebagai business minded dimana student diberikan kad manila,straw dan bebrapa bahan lain dan diorang dikehendaki mecipta satu barang and try to sell it to facilitator..yang gambar bwh ni adalah trial yang kami lakukan antara kami fasilitator sendiri..yang ada 2 orang kat meja tu that is amin and iqbal bertindak sebgai juri..



during seminar its more to fasi la...still ada kerja penajaan like beli barang tuk wat dadih..aku memang berkerja sambilan tuk beli barang+++ kerja2 yang bersangkutan dengan kereta nih..and bcoz of that aku bukan saja mnjadi ajk penajaan tapi juga merangkap ajk kebajikan+ajk peserta+++ or should be said i be ajk tugas-tugas khas..serbaguna hahaha

ok proceed to fasilitator..aku memang sangatlah suka menjadi fasi and that's why aku join skspm and seriously aku memang tak rasa menyesal pun wlaupun aku dah korbankan cuti berharga aku..frankly at 1st ada bibit2 rasa menyesal tu but overall after through skspm for sure it will be one of my best moment ever..pengalaman fasi aku paling best waktu jadi fasi kat matrik so this skspm take the 2nd place after fasi matrik la hihihi sori this skspm cannot lawan my moment jadi fasi matrik hihihi

bawah ni aku postkan beberapa gambar..nak cta panjang tak habis post nih..

sesi business minded..

ni group aku wat roket..


group ni lak wat kapal..



group ni lak wat digital watch yang fuctionnya bagi aku ala-ala versi laptop+hp..


group ni wat piramid yang boleh letak barang gitu lah..



lagi satu group aku tak sempat nak ambil gambar..hihi lagi satu group buat laptop yang leh slide..cantik la..
buat barangnya siang..malam nye kami ada sesi business minded ke2 dimana student2 dikehendaki promote barang diorang..

sesi promote dan jual beli..



ni la groupnya yang wat laptop slide yang cita kat atas..

then the last modul ada modul nikmat oh nikmat..dimana dlm satu group ada orang buta+orang bisu+orang yang takleh guna tangan..so diorang kena bekerjasama tuk membuat bekas telur supaya telur tak pecah..modul ni bagi aku sangat menjadi sbb ada satu student dalam group aku ni sangatlah pasif..susah sgt nak bersuara..then dalam modul ni dia jadi orang yang bagi arahan(yang memang sengaja diplan dlm modul ji utk bagi oarang yang bagi arahan pada student yang pasif) and that make him active..so kesimpulannya modul ni mencapai objektif yang dicapai..so tahniah wat madihah and ain syafiah yang wat modul ni..bawah ni ada beberapa gmbar yang diambil dari modul ni..

ni group aku..3 orang jadi si buta,2 orang student laki tu jadi orang yang takleh mengunakan tangan and they have to give order that they got from orang yang bisu that is 4 orang lagi ahli kumpulan diorang..modul ni betul2 mnguji kejersama diorang


sesi menguji ketahanan telur dimana telur tu di baling ke bawah..


then,malam perasmian penutup..

for this big event,fasilitator team has to present a pentomin..and me as fasi also participate..aku tak pasal-pasal memgang watak laila..iaitu kawan heroin dan watak aku agak cam gedik+budak gangster sekolah hahaha masa dapat watak tu cuak gak aku..dah la aku jadi naqibah pastu nak berlakon watak camtu lak..terkejut adik2 usrah aku nanti hihi but just be positive minded..itu just lakonan je kan..hihihi tapi tak sangka menjai gak lakonan aku..hahaha ada bakat tu..yo la tu..berlakon camtu ok la berlakon sedih fail aku..

ni gambar masa berlatih lakonan kat bilik gerakan..


2 gambar bawah ni memang betul2 diambik di stage masa lakonan berlansung yang dijadikan sebagai babak penutup untuk pentomin kami..

dari kanan..wan yang memagang watak sbg hakim,mira memagang watak heroin bernama melissa,aku,then fatihah yang memegang watak stephanie

paling kanan amirul asyraf ang memegang watak sbg azman..


ni pulak gambar2 yang diambil selepas majlis penutup..sesi bergambar dengan sepuas-puasnya..






then at the last day ada sesi sukaneka..ni la masanya pabila fasi dan exco pun berlagak cam budak2..hahaha






berlari dalam guni..


main cari gula2 dalam tepung..


ni hasilnya bermain..ada mekap tepung di muka (^_^)


main tarik upih..


main musang berjangut


sesi tarik tali versi lelaki..fasi+student vs exco




sesi tarik tali versi perempuan..fasi+student vs exco
1st time main tarik tali hoho sakit tangan tul..unfortunately and precdictable=kalah hahhaha




THAT'S ALL...banyak je yang boleh dctakan tapi aku pn tak larat nak cta and korang pn nanti tak larat nak baca..so that's all from me..memabalas dendam dah lama tak update blog ni..hihi overall skspm best and will be moment that will not be forgotten..wslm..

ainsabrina mencabar dirinya sendiri.
Related Posts with Thumbnails