Saturday, December 22, 2012

Kisah 21/12/2012

Assalamualaikum ,

Kisah 21/12/2012

Pagi itu seperti luar biasa. Bangun pagiku hari itu agak lewat. Bergegas bergerak untuk ke hospital kerana tuntutan kerja.

On d way ke hospital , tiba-tiba
ada kesesakan jalan raya di Bukit Tambun, kelihatan ramai orang beserta bomba kelihatan. Tertanya juga apa yang terjadi tetapi kerana dah lewat , aku endahkan sahaja dan terus bergegas ke hospital.

Sesampainya di hospital , aku dikejutkan dengan berita dari staff nurse

" Doktor , ada disaster pagi ini ".

Disaster - adalah term yang medical staff gunakan bila ada sesuatu peristiwa berlaku yang memerlukan khidmat perubatan melebihi kemampuan seuatu hospital. 
contohnya macam tsunami , banjir , kemalangan dll yang melibatkan terlalu ramai pesakit sampaikan dewan bedah penuh , perlukan staff tambahan. contohnya la



Pagi yang kelam kabut untuk saya pagi itu , jadi bila terdengar 'disaster' , saya mcam 'blur'.
then staff nurse tu sambung lagi

" Doktor , dah la hari ni 21/12/2012 ".

dan saat itu saya baru teringat.

Ya , that date yang kononnya kiamat ?

dan untuk itu baru saya dapat input yang kak staff nurse itu mahu sampaikan pada saya.

saya pun membalas " alamak , saya patut solat hajat dengan solat taubat pagi tadi ",

it was seriously , itu yang terus terkeluar.
walaupun saya tak pernah percaya dan ambil tahu sangat pasal tarikh konon kiamat dan how's it happen , sedikit sebanyak pagi yang kelam kabut itu berserta 'disaster' pagi itu buat saya sedkit risau.

dan pada masa itu , saya masih tak tahu apa 'disaster' yang dah berlaku.
kakak staff nurse itu juga tidak tahu.
Setiap kali ada disaster yang berlaku , pengumuman dibuat di seluruh hospital sebagai pemberitahu kepada staff yang berkenaaan untuk turun membantu dalam 'disaster drill' itu. Jadi , semua tahu ada disaster tapi masih tak tahu apa disasternya.Jadi macam-macam la andaiannya.

tak cukup dengan itu , kak staff nurse itu menambah lagi . " saya dengar di radio tadi , ada pengumuman laut bergelora , ada amaran jangan dekat dengan laut. ".

masa itu otak saya terus berfikir " aihhh tsunami ke? itukah disaster nya? ".



Risau dan risau.

Then , ada ward round pagi. occupied dengan ward round , jadi tak sempat berfikir banyak pasal disaster.

then , baru dengar cerita sebenar.

Rupanya disaster yang berlaku - ada kemalangan bas yang berlaku. Dan rupanya itulah kemalangan yang saya terserempak on d way ke hospital.
itu bukan kemalangan biasa. ini kemalangan melibatkan banyak orang . ada dua kematian beserta beberapa orang yang memerlukan rawatan kecemasan. yang menyebabkan dewan bedah occupied pagi itu. Dewan bedah  hospital yang hanya tingggal satu itu , dengan pesakit yang ramai , memang 'disaster'.
sehinggakan kes bedah elektif kami terpaksa ditundakan ke hari khamis depan sedangkan untuk dapatkan tarikh pembedahan itu bukannya mudah.

Ini kisah panjangnya yang ada di suratkhabar : klik sini 

itu kisah 21hb saya.
Kerana kisah kononnya 21hb itu hari kiamat , semua staff hospital jadi risau. Dengan 'disaster' yang kebetulan berlaku , tarikh 21hb kiamat seakan betul dan menakutkan. Saya juga termasuk.

Bila difikirkan bila-bila saja sebenarnya kiamat itu berlaku. boleh jadi hari ini , esok , lusa , hanya DIA yang tahu. Kita kena bersedia sahaja.
tetapi ye la , kita ni manusia , yang asyik LUPA sahaja dengan hakikat itu. Asyik ALPA ja dengan dunia.
Bila kononnya kiamat , baru nak teringat balik . baru nak risau dan nak bersedia konon. Itu juga termasuk saya.

dan setelah 21hb berakhir , ada rasa syukur masih ada lagi hari untuk saya. Hari untuk saya terus menambahkan pahala saya dan juga meminta ampunNYA untuk dosa-dosa saya. Dan untuk itu , saya terfikir nak menulis post ini. Moga ada inputnya.






Wednesday, November 28, 2012

Aku rindu


Aku rindu kenangan dulu ,
Walaupun penat seharian di wad , malamnya masih boleh pulang dengan keadaan senyum gembira.
Malamnya masih boleh menjenguk kisah-kisah yang terisi dalam external drive lalu bergelak ketawa dengan isi cerita tanpa risaukan hari esok.

Aku rindu kenangan itu ,
melihat ruang 'mukabuku' sampaikan rasa bosan dengan itu ,
refresh berulang kali , menunggu status orang dan tersenyum melihatnya.
walau bosan , masih ditetap dibuka ruang 'mukabuku' itu keesokkan harinya.

Aku rindu waktu itu ,
di saat ber 'blog-walking' , ke sana ke mari sedangkan jasad masih terduduk di depan laptop tanpa bergerak ke mana-mana. Menunggu-nunggu post baru , menunggu-nunggu cerpen mahupun entri novel baru.

Aku rindu zaman itu.
Walau hari-hariku penuh , masih sempat diri disibukkan dengan usrah mahupun bersua dengan adik-adik sebagai Fasi. Berjumpa dan bersua dengan orang baru , tanpa hiraukan kesuntukan masa.

Aku rindu hujung minggu itu.
walau kadang-kadang terpaksa jugak ke wad , namun akan ada juga ruang untuk berjalan ke sana-sini , walaupun hanya ke d-villange , gerai makan yang jaraknya hanya sekakang kera di hadapan.

Aku rindu rasa itu ,
walau di marah berulang kali , masih terasa ada kasih dalam hati. Kasih seorang pensyarah buat anak muridnya.

Aku rindu perasaan itu,
walau penat di siang hari , sanggup juga ditelaah novel setebal mana pun untuk menjadi santapan. Penghilang rasa bosan membaca buku medical yang lebih tebalnya.

Sungguh aku rindu - hidup sebagai pelajar itu !!

kehidupan kini , bagai langit dengan bumi jauh bezanya.
Moga aku terus kuat untuk menghadapinya.
Doakan aku kuat dan terus maju !!!


Friday, November 9, 2012

Bosan dengan hidup.


Assalamualaikum ,

sudah sebulan lebih tidak menulis ,

sibuk ? Itu betul tapi tidak la sampai tiada masa mahu menjenguk blog ini. Hanya tiada mood nak menulis , takut bila menulis hanya unsur negatif yang terlihat. kerana itu yang saya rasa , hanya unsur negatif dalam diri.

Pergi kerja , balik kerja. Kena marah itu lumrah. Sampaikan rasa berdebar itu satu kemestian.

Passion itu sudah hilang.

tapi ada satu benda yang saya pasti - I still in love with my job . Yup, percaya atau tidak saya suka menjadi seorang doktor. Berjumpa dengan pesakit , mendengar dan berkomunikasi. Love that !! find the cause of their problem , tried to cure it.

yang menjadi 'barah' dalam profession ini adalah masalah riak dan pangkat. Riak dengan pengkat yang ada , melayan orang bawahan seperti kami ini tiada lansung nilai dalam profession itu. Ya , kami masih baru , banyak kesalahan dibuat , tetapi tak perlu dilayan macam sampah ditendang ke sana ke situ.

dan satu lagi 'barah' dalam profession ini  - menunding ke sana ke sini. if anything happens , mula la sibuk mencari salah siapa. siapa yang perlu ditunding untuk menanggung semua kesalahan itu. Perlukan? kan lebih mudah kalau diselesaikan permasalahan itu daripada mencari salah siapa.

dan kerana barah-barah ini la , aku mula bosan dengan profession ini.

Ini baru 2 bulan , aku taktahu lah aku sanggup tak nak menempuh tempoh 2 tahun ini dan tahun seterusnya.

last word from me , i love my job but i hate the MOs.

Thursday, October 4, 2012

Off-tagging



Assalamualaikum !!!


saya OFF hari ni *nada gembira yang amat*

ok secara rasminya , saya dah off-tag few days ago. Dan saya dah mula berkehidupan normal sedikit *houseman-life kan tak normal*

di dept yg saya keja sekarang : ada 2 shift saja - AM shift & PM shift.
AM shift : 6.30pg-5.00ptg
PM shift : 4.00ptg-8.00pg
secara mudahnya begitu la tetapi takda maknanya la kan,boleh balik tepat pada waktunya. Selagi workload anda2 tidak habis,sila habiskan sebelum anda balik walaupun anda telah terlebih kerja beberapa jam sekalipun !!

Ikhlaskan bekerja , jadi kena berkorban sedikit *positif-minded*

Dan selepas off-tag , saya ada kelayakan untuk bercuti sehari dalam seminggu. Tetapi sehari dalam seminggu itu tidak boleh dipilih sesuka hati dan boleh jadi cuti weekend atau weekday. dan untuk minggu ini , saya cuti hari ini - di hari khamis , di tengah minggu, jadi melepak di rumah je la - qada' tido ^___^





ini hakikat yang perlu saya hadapi untuk 4 bulan ini sebelum saya masuk ke dept lain yang lain pula kaedahnya.

Doakan saya !!!



p/s : Semalam , sempat  saya berjumpa dengan 'bulatan gembira' di area penang. Baru hendak mulakan perkenalan. Moga ukhwah yang baru bermula ini boleh berikan kekuatan untuk saya teruskan perjalanan saya di sini pula.


Thursday, September 20, 2012

Saya Houseman Tagging !


Assalamualaikum

Entry pendek dari saya =)


Seminggu sudah bekerja.

Komen : Stressfull + penat yang amat !!

Bayangkan seminggu  - working from 6.30 am - 10.00 pm , without holiday even weekends. Dan ini bukan kerja pejabat yang boleh duduk , tiada maknanya. Berdiri dan berlari ke sana-sini  , itu perkara normal yang biasa *senyum pahit*

sampaikan hari pertama saya kerja , malam itu saya semacam terdengar-dengar nama saya di panggil untuk ke sana ke sini . " Doktor Ain , Doktor Ain ". Tiba-tiba rasa tak suka , dulu teringin sangat ada title tu kat depan. Sebab bila dipanggil itu , maksudnya ada la tu kerja tak siap ka ada masalah ke ataupun kerja tambahan. Aiyoooo !!

dan saya sekarang di O&G @ sakit puan , jadi jangan harapkan patient boleh kurang kan..lagi nak malam lagi ramai pulak yang nak lahirkan anak kan..kenapa ye? kena kaji ni  ;)

Dan hari ini saya dapat perlepasan khas sebabnya saya konvo hari ni.



Dan untuk itu , rasa lega sekejap. Kalau takda konvo ni , takda maknanya nak dapat cuti bagai *huh*

Semalam pukul 10 malam saya masih di Labour Room sedangkan esok paginya saya berkonvo. Sedih sangat masa tu sebab minta cuti half day tak dapat. Reda' je la =(

Esok kembali bekerja , jadi cuba kumpul semangat balik.

Saya ada assessment lusa untuk off-tagging jadi tolong doakan saya !!
Seriously nak habiskan tagging ni cepat-cepat !! Tak sanggup nak mengulang 6.30am-10.00pm setiap hari tanpa off.
Nak jalani kehidupan yang agak normal sedikit. *hidup houseman memang tak normal !!*

that's all !! Nak tidur , esok kena kerja *semangat*

wasalam

p/s : bila saya stress saya selalu fikir benda ni
"aku tak nak dah sesiapa dalam kaum kerabat aku ambil medic jadi doktor , jadi la benda lain. Dan percayalah suatu hari nanti mereka akan berterima kasih kalau diorang ikut nasihat ini. Cukuplah aku sorang rasa semua benda ni !!" - Ini serius !!





Tuesday, September 11, 2012

Houseman life begin


Assalamualaikum ,


officially saya dah start keja since 4/9/2012  ^__^

Dah melapor di JKN &di hospital , but still in orientation mood , tak start keja betul2 lagi , tu pun dah penat *aigooo*

Orientation , pusing-pusing department , belajar isi borang ;)
sakit kaki la jugak hihi

cuak jugak nak start keja ,
tapi bila difikirkan kalau tiada permulaan macam mana nak ada pengakhiran kan ?
jadi kena la mulakan dulu baru ada progressnya kan ^__^

Yosh , positifkan diri !!





lepas orientation , tagging akan bermula dan untuk 2 minggu tu : 7.00am-12.00pm dan tanpa cuti !
Yosh !!

pray for me  ^__^

Saturday, September 1, 2012

Adam dan Hawa



Assalamualaikum ,


been watching Adam & Hawa in this few days. And I loved it ^__^

Adam & Hawa series diadaptasi dari Novel Adam & Hawa karya Aisya Sofea.



Novel ini saya baca masa zaman sekolah menengah dulu. Memang jatuh cinta terus pada watak Adam Mukhriz tuuu. Dah la watak heroinnya nama Ain. *haha berangan* tapi bukan Ain Sabrina ye - nama heroinnya Ain Hawani =)

Dan bila tahu Novel ini nak didramakan , saya la orang yang paling happppppyyyyy. Compared to ombak rindu , of course la Adam & Hawa lagi bestttt !!
Dan sekali lagi Aaron Aziz jadi heronya. Walaupun saya ni takda la minat sgt Aaron tapi watak Adam tu memang kena la dengan dia. Memang 'jatuh' terus tak bangun ^______^
Dan watak Ain yang dilakonkan Nadiya Nisa pun tak kurang hebatnya.memang kena la watak tu dengan dia. Memang series kali ini , pemilihan watak memang saya suka yang amat , tiada bantahan lansung (^-^)




Tapi sayangnya Series ni ada di channel Astro Mustika *yang saya takda* tapi ada la caranya nak tgk..saya tengok online =)




Ini channelnya : either ini - http://adamhawadramahd.blogspot.com/ atau boleh juga tengok di sini - http://www.malaymoviesfull.net/search/label/Drama ( tapi yang ini susah sikit , sbb kena search antara drama lain pula )

Dan selepas tengok dah sampai episod ke-4 , memang terasa macam 'atas angin' , rasa tak duduk di dunia nyata. Memang watak Adam tu boleh buat kita tersenyum dengan muka hangat sorang2 @_@


Sekian untuk kali ni. Esok akan kembali ke kelantan untuk Induksi seminggu dan InsyALLAH akan start kerja selepas itu. Doakan saya ^____^

p/s : dah stat keja nanti , taktau la sempat ke tak nak tgk Adam&Hawa lagi *cuak-nak-keja*


Monday, August 27, 2012

Survival Tips for House Officers / Interns




Assalamualaikum

first of all - Selamat Hari Raya !!
Takda mood nak post pasal raya tahun ni , sbb full of problems.
Dan menambahkan kekurangan mood itu , bila dapat berita & surat induksi diawalkan.
Induksi diawalkan + tempat yang tak berapa nak best = terus rosak mooood huhu

But still realiti perlu ditelan.
Dan debar tak ingat nak start kerja ni hoho


5 years of study





after 5 years of study , another 2 years of survival.



Dan ada seorang sahabat ada kongsikan " Survival Tips" ni di FB jadi saya just nak share pada yang lain.

Debar tak kurang but at least ada panduan emosi sebelum masuk dalam " pressure cooker " tu nanti ^___^


Here it is :

Survival Tips for House Officers / Intern from Dr Harlina


SURVIVAL TIPS FOR HOUSE OFFICERS : Tip no. 1 - Set your intention right. It's neither about the money, the highly respected position and the power. It is about PUBLIC SERVITUDE, serving those who are in need of healthcare. Only after you have served well, then only you could deserve the rewards, privileges and rights allocated for medical practitioners! Welcome on board!

SURVIVAL TIPS FOR HOUSE OFFICERS : Tip no. 2 - Have the right attitudes. Being the most junior officer in the team, you really have a lot to catch up and learn. Never pretend that you know all. Never hesitate to admit that you do not know, to ask questions and assistance. Respect those who are more experienced than you. People with the right attitudes are welcome wherever they go, always...all the time!

SURVIVAL TIPS FOR HOUSE OFFICERS : Tip no. 3 - Put on your best smile and outstanding manners. Greet everyone with a cheerful salam. No matter how busy you are, don't forget to move your temporo-mandibular joints and carve out a big smile. It will stimulate a fountain of endorphins in your neuron synapses, and aha...the feel-good feeling will set in. Don't believe this? Just try....just do it.

SURVIVAL TIPS FOR HOUSE OFFICERS : Tip no. 4 - Work extra hard to convince people that you are reliable, responsible, accountable and able to complete tasks and meet expectations - within the first two weeks! Once people know you're committed, you'll gain their trust, respect & cooperation. Just mark my words!

SURVIVAL TIPS FOR HOUSE OFFICER : Tip no.5 - Refresh your inner self with daily, constant and effective spiritual input. For Muslim, don't ever neglect your 5 times daily prayers, no matter how busy you are. You really need that 5 -10 minutes regular breaks. It acts as a cooling oasis for you to rejuvenate.

SURVIVAL TIPS FOR HOUSE OFFICERS : Tip no.6 : Mend your bruised heart and dented self-esteem, quickly and effectively - each time you received unpleasant reminders of your incompetency & shortcoming from your seniors. It's a part and parcel of the job. Admit your mistakes, but PLEASE, try hard not to repeat them. To err is human, but to keep doing the same error is a major blunder!

SURVIVAL TIPS FOR HOUSE OFFICERS : Tip no.7 : Keep in touch with your loved ones - parents, spouses, close friends, teachers etc. Don't shut out your life, which mainly linger around your wards, call roster and private room now. There is more to life out there than just work or crashing into bed to recover from sleep deprivation.

SURVIVAL TIPS FOR HOUSE OFFICERS : Tip no.8 : Make friend with the nurses. Never ever be their enemy. Life would be much easier if you know how to win their hearts. Dr Meena (Paeds MO) gave me this very precious advice : Harlina, be nice to these people (nurses). They will decide whether you will have your meals or not during your calls. Yesss, I later realized how true that advice was!

SURVIVAL TIPS FOR HOUSE OFFICERS : Tip no.9 : Forgive those who raised their voices at you. They might be angry patients, stressed-up MOs, overwhelmed colleagues, frustrated consultants, irritated nurses etc. Nobody had ever shouted at you before,eh? Being a HO, anticipate your first experience here. Forgive them, forget them and live on. After all, we're all just humans living in the same pressure cooker!

SURVIVAL TIPS FOR HOUSE OFFICERS : Tip no.10 - Thank God for the honour of being His instrument/tool of Mercy to mankind. A great opportunity is at your doorstep to catapult your good self to be bigger than life. Grab that opportunity and seize the golden moments. Nothing compares with the feeling of satisfaction whenever your patients & relatives say : Thank you, Doc !

SURVIVAL TIPS FOR HOUSE OFFICERS : Tip no. 11 - Handle yourself well when dealing with difficult people. Feeling victimized, bullied and discriminated? After reflecting on yourself, I suggest you pluck some courage to meet face-to-face. Clarify, admit your mistakes and make peace. InsyaAllah, things will be fine.

SURVIVAL TIPS FOR HOUSE OFFICERS : Tip no. 12 - Treat your patients as if they are your own parents/relatives. Just as how you would like any doctor to treat your parents, that's exactly how you should treat your patients now. Remember, what comes around, goes around! Motivate your patients always, you'll feel the positive energy seeping into you too.

SURVIVAL TIPS FOR HOUSE OFFICERS : Tip no. 13 - Express your love to your spouse everyday, using his/her love language. Let him/her know how much his/her support & understanding means to you. Share your ups and downs, laughter & tears. Thank Allah everyday for sending you this special person. Those who are still unmarried, what's keeping you, guys?

SURVIVAL TIPS FOR HOUSE OFFICERS : Tip no. 14 - Be sincere in treating your patients, be gentle and caring. Control your anger and frustration, avoid explosive emotional outburst in front of your patients. If you really need to release the steam, do it in the washroom with the tap running (peace, Mother Earth)- I consider that as an effective form of anger management!

SURVIVAL TIPS FOR HOUSE OFFICERS : Tip no. 15 - Keep abreast with what's happening around you - medical & non-medical, locally and globally. Read the papers, journals & magazines, listen to the news bulletin, engage in general discussions. Have your own opinions. You're a doctor now! People wanna know what's going on in your brain.

SURVIVAL TIPS FOR HOUSE OFFICERS : Tip no. 16 - Always extend a helping hand to your peers/colleague HOs.That's the only way to ensure help comes your way the next time you desperately need one. Less of `Me, Myself & I', please! More of `We & Us' now. Be a sporting team member, will ya!

SURVIVAL TIPS FOR HOUSE OFFICERS : Tip no. 17 - Make effort to remember names esp. your patients'. Address them appropriately. If you're greeting them for the first time, use `Encik, Cik & Puan' instead of `PakCik, Makcik, Pak Aji, Apek, Aci, Akak, Abang, Adik'. Make quick glances at the patient's file and pronounce his/her full name clearly. Just see how impressed they will be!

SURVIVAL TIPS FOR HOUSE OFFICERS : Tip no. 18 - Endure the disappointment when you discover the realities of the system. Witnessing unprofessional, unethical conducts - far from what you learnt in med schools? Feeling upset, angry, demoralized? Good, at least I can count on you to be a future committed agent of change!

SURVIVAL TIPS FOR HOUSE OFFICERS: Tip no. 19 - Learn to read your consultants'/specialists' minds. What do they want from a HO? Dedication, commitment, eagerness to learn, willingness to be corrected & guided. Give them those, and they won't make your life miserable.

SURVIVAL TIPS FOR HOUSE OFFICERS: Tip no. 20 - Keep your room in the HO quarter clean, tidy & cheerful! Hire a keeper if you could afford one.Throw away all the rotten left-overs. Buy an air-freshener & some flowers. Pull up the curtains, let the sunlight in. It's supposed to be a bedroom, not a cave!

SURVIVAL TIPS FOR HOUSE OFFICERS: Tip no. 21 - Spend your salary wisely. Share your first paycheck with your loved ones. Pay up your debts / credit card bills. Recall your financial planning lessons. Avoid weekly shopping mall rounds. Window shop with your stomach full, you'll be able to control the cravings

SURVIVAL TIPS FOR HOUSE OFFICERS: Tip no. 22 - Push the `pause' button, get out for some fresh air, watch the sunrise/sunset. Reflect & contemplate. Remember, you just a small part of a very complex design. Put your perspectives back on track. Inhale & exhale - be grateful to Allah for everything you have.

SURVIVAL TIPS FOR HOUSE OFFICERS : Tip no. 23 - Volunteer to help arranging the call roster.Experience the pain in accomodating all requests and dealing with unhappy colleagues who could not get their wishes. Best time to learn how to give & take here!

SURVIVAL TIPS FOR HOUSE OFFICERS : Tip no. 24 - Be friendly & mix around with everyone. Do not reserve your greetings only for the bosses & VIPs. Greet the staff nurses, PKs, cleaners, security guards, gardeners etc. Drink your coffee at the pantry. Stop being choosy & selective. Snobs are lonely people.

SURVIVAL TIPS FOR HOUSE OFFICERS : Tip no. 25 - Pray for your patients' well-being. Support their emotional & spiritual needs. Listen to their stories. Don't be afraid to be close to your patients. You will learn how to detach your emotions & rational thinking while looking after patients - so you'll remain objective and professional.Learn the balance to keep the ideal distance between you and the patients.

SURVIVAL TIPS FOR HOUSE OFFICERS : Tip no. 26 - Surprise those who look down upon you by exceeding their expectations. Impress those who think highly of you by exceeding their expectation too. Whatever it is, do your level best. Be brave to take up challenges, be humble enough to ask for assistance and be ready to receive feedback - Recipe for a satisfying career!

SURVIVAL TIPS FOR HOUSE OFFICERS : Tip no. 27 - Do not allow self pity to consume you now. Never curse yourself. Regretting your life choice of becoming a medical doctor, feeling envious with those friends who are enjoying life, free to do whatever they like? Well, I bet they're envious of YOU too! Just hang on there, persevere & be strong.

SURVIVAL TIPS FOR HOUSE OFFICERS : Tip no. 28 - Admit your mistakes and try to redeem yourself. It takes a lot of courage, self-esteem and confidence to own up for your shortcomings. At the same time, do not boast around and inflate yourself. If you've really done good, let others acknowledge. You do not have to keep reminding others.

SURVIVAL TIPS FOR HOUSE OFFICERS : Tip no. 29 - Enhance your medical knowledge thru' revising textbooks/notes ( I hope you haven't sold all textbooks to the juniors in med school!). Get answers to questions ASAP. Experience medicine with accurate knowledge/information, not simply following orders like zombies -without critical thinking.

SURVIVAL TIPS FOR HOUSE OFFICERS : Tip no. 30 - Let the deaths of your patients serve as gentle reminders/ tazkeerah - that you will also face yours, sooner or later. Treat the dead with respect, whoever they were. Look at those cold, still bodies - now separated from their souls. Pray for them. Convey your condolences to the mourning relatives... they'll appreciate that.

SURVIVAL TIPS FOR HOUSE OFFICERS : Tip no. 31 - Keep in touch with your emotions, but avoid being overwhelmed. Acknowledge the anger, sadness, frustration, confusion etc. Don't simply brush them off, what more trying to stiffle them! Manage those emotions - you're a human being, not a robot! Ventilate, it helps clearing up your lungs & mind.

SURVIVAL TIPS FOR HOUSE OFFICERS : Tip no. 32 - Promise yourself that you're gonna make one person smile today! He/she might be your patient, colleague, MO, consultant, staff or spouse & parents at home. Simple rule of life - if you wanna smile, make another person smile, if you wanna be happy, make another person happy, if you want people to appreciate you, appreciate others first!

SURVIVAL TIPS FOR HOUSE OFFICERS : Tip no. 33 - Commit yourself to life long learning from your surroundings. Your patients are your best teachers. Learn how they handle bad news, manage their emotions, ask for help and accept their fate. Despite all the pain & sorrow, they still tell you how much they appreciate what you've done for them.

SURVIVAL TIPS FOR HOUSE OFFICERS : Tip no. 34 - Master the negotiation skills, otherwise life can be so inflexible and stressful. No matter how busy, there is definitely time for short prayers, quick meals, brief naps & shower time. The secret? You just have to know how to negotiate with people around you.

SURVIVAL TIPS FOR HOUSE OFFICERS : Tip no. 35 - Start scribbling your life journal / log book. You're facing new challenges everyday, it's too precious to simply let them pass by without any acknowledgment. Write down the lessons learnt. You will have to share those with others one day.

SURVIVAL TIPS FOR HOUSE OFFICERS : Tip no. 36 - Agree to disagree - the best way to handle difference of opinions. Speak your mind out, share your concerns & input. Don't be a YES-man all the time, people won't notice that you exist! Learn to say ` I beg to differ' as a subtle way to say `No, I don't agree with you!

SURVIVAL TIPS FOR HOUSE OFFICERS : Tip no. 37 - Observe your consultant's leadership style closely - emulate what is exemplary, avoid what is not impressive. Do not get involved in power play. Be principle-centred. At times you have to disagree with your friend if he/she is wrong and compliment your enemy if he/she is doing the right thing

SURVIVAL TIPS FOR HOUSE OFFICERS : Tip no. 38 - Be professional - what does that mean in simple term? Doing the right thing when nobody is watching! Three elements of professionalism - self reflection, self regulation, self correction. You're expected to give your best and place patient's interest above self! How's that?

SURVIVAL TIPS FOR HOUSE OFFICERS : Tip no. 39 - Put aside some money for charity. For Muslims, start saving for your Hajj pilgrimage. Make time to open Tabung Haji account, if you haven't done that yet. Share and be generous. Enjoy the feel-good feeling of sharing your wealth with others.

SURVIVAL TIPS FOR HOUSE OFFICERS : Tip no. 40 - Try to perform one task extra than what is expected of you each day. This is to avoid boredom out of routinized activities. How about volunteering to push the patient's trolley to the OT, buying lunch at the warong for the ward staff or helping a patient to the washroom? Yes, it is not YOUR job, I know. I'm just suggesting. Don't be angry with me!

SURVIVAL TIPS FOR HOUSE OFFICERS : Tip no. 41 - Ask yourself these questions time and again: `Is this world a better place because I am around?' Do I make a difference?' Human beings need to have answers to those questions. It's our spiritual need : self-actualization in Maslow's Pyramid on Hierarchy of Human Needs.

SURVIVAL TIPS FOR HOUSE OFFICERS : Tip no. 42 - Always end your conversation with your patients with this magical question : ` Is there anything else that you would like to know from me?' So many questions can spring out from the patient's mouth - worries, concerns and misunderstanding which need immediate attention & clarification. Now you know why so many patients did not turn up for their follow-up visits, eh?

SURVIVAL TIPS FOR HOUSE OFFICERS : Tip no. 43 - Visualize who you would be in 10 years time. It's not too early to apply creative visualization techniques now. That's the first step towards your success. Come on guys, you shouldn't just barely survive this housemanship, you have to succeed!

SURVIVAL TIPS FOR HOUSE OFFICERS : Tip no. 44 - Keep holding to your principles, even when nobody seems to bother. Be the only one doing the right thing, tho' everyone else seem to favour & do the opposite. Truth will always prevail, sooner or later. You have to be strong to be a person of substance & integrity.

SURVIVAL TIPS FOR HOUSE OFFICERS : Tip no. 45 - Be an outstanding team member. Always be helpful, considerate and committed. Be ready to take up leadership role whenever necessary. At the same time, don't be bullied around. Defend your rights, stand strong on your ground. You'll be liked and respected, just mark my words!


Loves,
Dr. Har (( Alumni HO ; General Hospital KL - August 1991 to July 1992)


p/s : Yosh , ainsabrina akan mula bekerja . Tolong doakan saya dapat menghadapi 2 tahun HO yang penuh cabaran ini !! Yosh !!!

p/sss : mungkin bila dah start keja nnti , ssh dah nak update kat siniiii.

Sunday, August 12, 2012

Sweet kan ? ^____^



Assalamualaikum ,

ada kawan saya di FB post gambar ni -






terus teringat Jaja & Din  ^____^


Sweet kan ?

Mana nak cari "Din" ni ?? *syndrome-gatal*

Jangan overdose "sweet" ok , nanti dapat " Jiwang syndrome" pulak. Penyakit susah nak cari ubat tuu. ^___^



p/s : dah hujung ramadhan , kena doublekan lagi amalan. Jom kejar lailatul qadr.
Agak frustrated tahun ni tak berjaya khatam quran. Sorang2 baca quran - syndrome malas asyik melanda. Rindu tadarus al-quran sesama dgn kawan2 :(

Saturday, August 11, 2012

Jaja dan Din



Assalamualaikum ,

Baru habis baca buku ini pagi tadi  :)

Jaja & Din









Kisahnya ibarat penceritaan dari Jaja sendiri , namun turut ada kisah dari sisi Din.

Jaja - anak Dr Haslinda dan Dr Badrul Hisyam - kawan Dr Aqmar Aziz ( watak dalam Nyanyian Tanjung Sepi ) . Juga ada watak Nini , Lala dan Wasim. Ini mengingatkan saya pada kisah Nyanyian Tanjung Sepi yang sedih itu , ternyata kesannya mendalam pada Dr Aqmar Aziz , juga pada Jaja yang masih kecil waktu itu. 




Permulaan cerita Jaja&Din agak lambat , sehinggakan saya ternanti-nanti waktu "sebenar" Jaja bersua muka dengan Din. Namun penantian ternyata tidak sia-sia. Pertemuan mereka membuatkan saya juga seperti Jaja  - Falling in love with Din !!

Walaupun pada awalnya saya seakan tak setuju dengan Jaja yang mahu 'meminang' Din. Dan saya macam bercakap terus pada Jaja - " Jaja , don't do it !! U will regret it !! ", - sebabnya macam mustahil untuk Din berkata - " Ya ". Namun difikirkan tajuknya pun sudah Jaja & Din , takkan Jaja dengan yang lain pulak kan. Lagipun dari awal penceritaan Jaja , Jaja sudah bagi klu yang dia memang dengan Din.Dan saya juga turut menarik nafas lega untuk Jaja bila Din kata " Ya ". Over kan ain ni?? hihi

Dan ternyata kisah Kak Su kali ini turut membuatkan saya menangis yang sebetulnya. Menangis sungguh-sungguh !! Sampaikan mata dan hidung merah bak 'clown' ^___^
Pesanan Uncle Aqmar  pada Jaja - itu kisah air mata sungguh-sungguh saya yang pertama !
Juga kisah berita Din yang jauh dari Jaja - itu sampai tersedu-sedu !!!

Dan satu lagi yang menarik hati saya  - adalah kisah ini berlatarkan tempat-tempat berdekatan dengan rumah saya - Jawi , Parit Buntar. Sampaikan Din itu diceritakan pernah bersekolah di Almashoor lelaki - " teman sepermainan " ataupun " musuh ketat" sekolah saya. Membaca part itu buat saya gelak tak ingat ^_____^

Nak tahu kenapa beria-ria sangat gayanya AinSabrina mengulas buku ini , kena la gi baca sendiri ^___^

5 bintang saya bagi !!!

Tuesday, August 7, 2012

Bunga yang muram



Aku si 'Bunga yang muram'



Bunga yang selalu segar di mata orang
hari ini dia muram
hari ini dia layu
hatinya mati
jiwanya mati
seolah-olah tiada pengharapan lagi baginya
seolah-olah tiada bahagia lagi baginya.

Dia tidak sedar yang Allah sayangkan dia
dia tidak sedar jika dia berjaya harungi, darjatnya makin tinggi disisi Allah
apa lagi yang terindah dalam hidup
kalau darjat yang tinggi disisi Allah
itu kan cita-cita semua hamba
tidakkah dia bersyukur
pandanglah dengan pandangan yang lebih luas
ujian yang diterima terlalu kecil
jika mahu dibandingkan dengan hamba yang lain
tidakkah dia berfikir?
rugilah dia jika dia tidak berfikir.

Jasad mencari tempat untuk meluah isi hati ke sana sini
meluah beban yang ditanggung
tidakkah dia ketahui
Allah memerhatikannya
mengapa tidak diluah pada Allah yang Maha Mengetahui
bukankah ujian itu dari Allah
jadi kepada Allah lah yang patut diluah
bukanlah pada makhluk
bersujudlah untuk meluah isi hati
jiwa akan menjadi tenang dan kuat.


Taken from iluvislam


p/s : frustrated !! Sampaikan aku taktahu siapa kawan mahupun lawan. Mungkin lebih tegar tiada kawan daripada dilayan seperti manusia tidak berperasaan. Thanks "kawan" !!

Monday, August 6, 2012

Baju Melayu Hijau Serindit



Assalamualaikum


Tajuk Buku : Baju Melayu Hijau Serindit
Penulis: Syud
Terbitan Jemari Seni
430 mukasurat




Buku ini terus saya bagi 5 bintang. ^__^

Covernya yang cantik menarik dan tertarik sampaikan masa saya baca buku ini di kampung , sepupu saya asyik puji saja. " Ain , cantiknya cover buku ni !!" Dan , of course saya bersetuju. Dan ternyata isi dalamnya pun 'cantik'.

Dari awal , saya dah jatuh cinta pada watak Pacai. Adeh , macam saya pulak ye watak utama ^__^ . Pacai dan Wardah asyik bertemu sahaja. Macam ada jodoh !! Namun bertemu banyak kali pun , masing-masing tak tahu nama masing-masing . Wardah mengelarkan Pacai - Shrek sebab baju melayu hijaunya yang menyerlah itu manakala Pacai memberi gelaran Dorothy pada Wardah kerana kasut tinggi merah Wardah. Dah tak tahu nama gelaran pun ok ja ^__^

Dan akhirnya semasa pertemuan mereka di kenduri , Pacai memberanikan diri menegur Wardah. Dah tahu nama namun Encik Firas @ Pacai ni lupa tanya nombor telefon pulak *adoyai* , masa ni aku yang menbaca pun ada terfikir - " Eh , Pacai lupa tanya nombor telefon " ;)

Namun dengan usaha yang lebih sedikit , dia dapat juga contact Wardah. Wardah terus ajak berjumpa. Lagi gembira la Encik Firas sorang ni !! Rupanya ada pertolongan yang Wardah perlukan dari Pacai. Minta tolong jadi 'calon' untuk dia tunjukkan pada umi.

Wardah memang suka Ilham , lelaki pilihan umi namun dia tahu Ilham tak macam tu. Jadi untuk selamatkan diri Ilham , dia rela undur diri dengan bantuan Pacai.

and the story goes on. Tak boleh bercerita panjang , nanti dah spoil la kan ^___^

 ..............................

Pacai dan Ilham. Dua-dua calon yang baik. Tetapi watak Ilham itu seakan watak " atas langit " untuk Wardah , maksudnya susah digapai , cukuplah hanya meminati dari jauh. Watak Pacai , ternyata gelagat selambanya - boleh buat Wardah terus " fall in love" namun gelagatnya yang selamba itulah buat Wardah susah nak percaya yang Pacai juga sudah " fall in love' dengan dia.

Dan gelagat diorang dua ni boleh buat kita tersenyum dari awal hingga akhir. Sweet in normal dose !!

Juga ada watak Adil-Aulia dari Novel Teja Aulia - saya tak baca lagi , jadi kena beli la lepas ni !!


* banyak betul smile untuk ulasan buku ni *

Bulan di atas Champs Elysees




Assalamualaikum ,
cuba mengulas buku kembali. ^___^





Tajuk Buku : Bulan di Atas Champs Elysees
Penulis : Eva Hana
Penerbit : Jemari Seni
Mukasurat : 305 m/s
Harga:RM17 (SM)/ RM20 (SS)



 Ulasan AinSabrina :

Di muka depan novel ini ditulis : "Sebuah kisah benar yang harus dibaca !" dan juga di awal mukasurat sudah ditulis peringatan bahawa buku ini " Tidak bertujuan memberi apa-apa emosi yang berbentuk negatif serta provokasi berkenaan bangsa , agama atau negara ". Dengan itu , sudah dapat digambarkan serba sedikit kisahnya. Sila baca novel ini dengan hati yang terbuka dan untuk mengambil pengajaran.

Kisah Eva , wanita berkerjaya yang sudah cukup segalanya namun merasa tidak puas. Dia ingin melawan "kebosanan" , dia inginkan cabaran. Lalu , dia berkeputusan ingin belajar bahasa perancis di negara itu sendiri. Untuk itu , dia terus saja menaip di laman web " Looking for a friend who can help to advise me about going to study in France " dan balasan diterima oleh seorang jejaka Perancis - Jean Paul.

Dan di situ bermula kisah Eva-Jean Paul. Kerana Jean Paul , Eva makin tekad untuk ke Perancis. Dia berhenti kerja , menjual keretanya dan dengan duit yang ada itu dia ke Perancis.

Kemudian bermulalah kehidupan Eva di Perancis. Negara itu terbuka tentang segalanya namun tidak tentang Islam.Dan kebanyakkan kenalan Eva di Perancis agak terbuka sebenarnya namun tidak pada Jean Paul dan ibunya. Dalam pertengkaran , percintaan mereka masih berjalan sehinggalah ke titik perkahwinan.Dan dengan perkahwinan , baru segalanya tampak lagi sukar.


Komen AinSabrina :

Mengetahui buku ini adalah 80% daripadanya adalah berdasarkan kisah benar buat saya rasa sesak. Ya Allah , ramaikah 'Eva' di luar sana?

Eva , sekuat mana pun dia , dia masih seorang wanita. Ya, wanita yang hatinya lemah , mudah dipujuk dengan rasa cinta. Bercinta dengan orang negara lain , itu suatu cabaran tetapi yang lebih memeritkan bercinta dengan orang yang tidak sefahaman dalam agama. Malah orang itu seakan lansung tidak boleh menerima dan mahu memahami agama Eva. Malah beberapa kali orang itu cuba mengajar Eva 'memeluk' agamanya. Itu memang berat !!

Sepanjang membaca , saya rasa takut. Eva , tolong jangan hanyut jauh !! Banyak kali Eva seakan mengalah. Namun, Alhamdulilah , masih ada titik-titik Islam dalam hatinya.


Friday, August 3, 2012

3 perkara buat saya gembira hari ni !!



Assalamualaikum ,

Hari ini hari gembira saya ^________^

firstly , I got a package from Jemari Seni !! Ingat tak saya pernah menang hadiah cabaran 50 buku ?
Tak ingat. Takpa , ini detailnya - boleh klik sini dan sini . Dan untuk itu , saya dapat baucar buku dari Jemari Seni sebanyak RM100. Dah lapuk dah pun sebenarnya , mana tidaknya pemenang yang lain semua dah claim hadiah , saya sahaja yang tak claim lagi sampaikan Kak Wan , tuan blog ulat-buku hampir lupa.

Yang masih berbalut

6 books with extra of one ^__^



Ini list buku yang saya beli ,



dan saya dapat hadiah satu buku free dari Jemari Seni !! suka !! Dapat buku ni :



Tengah baca buku ni la , baru baca 10% , macam best. Nanti kalau ada kesempatan saya ulas ye ^__^

Second thing yang buat saya happy , 1st time saya pergi buat facial treatment tadi *wink-wink* Facial treatment ini adalah dari list perkara-perkara yang saya nak buat masa cuti ni. Just planning , tak sangka menjadi.


gambar cilok dari encik google


1st time !! Tak sangka Facial treatment ni sakit hoho Sangka saya facial treatment ni just urut-urut dan letak cream dekat muka macam tu ja hoho memang takda ilmu lansung pasal facial treatment ni. Rupa-rupanya , dia ada tekan-tekan , tekan white-spot , blackhead dan jerawat !! hoho Ye la , nak bersihkan muka , jadi dia kena la tekan-tekan , nak keluarkan benda kotor dari muka kita. Masa dia tekan-tekan dan sakit tu , dalam hati saya - " Serik dah , tak nak pergi dah" hihi Tetapi bila tengok effectnya rasa macam nak kena pergi lagi. Kata orang yang buat facial treatment pada saya tu , dia cakap sebaik-baiknya buat facial treatment ini once in 2 weeks. Dan lepas tengok effectnya terus berazam nak pergi lagi !!

Yang tempat saya buat itu , harganya boleh tahan. Tadi yang 1st treatment itu , mama saya yang belanja. Kata dia , " Takpa la, tak kerja lagi , mama belanja. Lepas ni , kena guna duit sendiri la ". Saya sengih je la.

Harganya : yang pakej biasa , just cuci : RM45. Yang saya buat itu memang pakej untuk hilangkan jerawat dan spot2 macam ini , itu RM65. Mama saya pun buat facial treatment - dia punya pakej untuk wanita yang dah agak berusia , pakej itu ada letak collagen. Itu harganya : RM65 juga.

Boleh tahan kan harganya ^__^ . Tempatnya dekat dengan kawasan rumah saya iaitu di Jawi. Di rumah kedai berdekatan dengan Econsave Jawi. *dah macam promoter la pulak*

ok the third thing yang buat saya happy adalah encik ketam !!


gambar cilok dari encik google

Tadi buka puasa , saya makan ketam. hihi itu ja. Saya ni memang peminat tegar ketam. Kata Mama , masa dia mengandungkan saya dulu , dia asyik mengidam ketam sampaikan Abah kena beli tiap-tiap hari untuk dia. Mungkin sebab itu kot , saya suka sangat Encik Ketam ni. Dah lama tak makan ketam , dapat ketam , memang heaven la ^___^

Wednesday, August 1, 2012

Wordless Wednesday # 8


Assalamualaikum ,


been active in this -





Goodreads ni adalah social network for book lovers.

Saya yang agak ketinggalan ni baru nak join benda ni . Rasa excited pula nak berkongsi buku yang dibaca dan rasa semangat nak capai target membaca untuk diri sendiri.

Tahun lepas kan , saya capai target membaca dan mengulas 50 buku setahun untuk 2011. Tahun ini saya upkan ke 60 buku setahun. ^_^ . Target membaca je tu , mengulas ikut tahap kerajinan. hoho

Jadi buat sesiapa yang ada goodreads jugak boleh la add saya . This is my goodreads profile : http://www.goodreads.com/user/show/7979547-ain

Selamat berkenalan di Goodreads pulak ^_^

Tuesday, July 31, 2012

6th day as Korean : Palace @ Goong # 2



Assalamualaikum ,

sambungan kisah trip saya di Korea *ok dah berkurun sangat*


Hari ke-6 , kami ke Goong @ Palace lagi. Macam saya ada post di sini dulu , di sana ada banyak palace sebenarnya tetapi kami pergi 2 palace sahaja.

Saya pilih Changdeok Palace sebab dia ada Secret Garden yang sangat cantik dan luas *sampai penat berjalan* . Nak tahu lebih boleh , boleh baca post saya dulu.

Dan kali ini kami ke Deoksu Palace , satu lagi palace yang besar.

Yang menarik mengenai Deoksu Palace adalah , di Palace ni ada beberapa event.

Ada event " Changing of the Royal Guard " - event di mana diorang replikasikan event yang pernah ada masa zaman Joseon Dynasty. Jadi kita boleh tengok tentera-tentera istana berkawat di depan istana.

Ni ada beberapa gambar dan video yang saya sempat rakam.














Juga kami sempat bergambar dengan ' tentera-tentera istana ' .



Kami berpakaian hanbok !! Tak puas bergambar dengan hanbok di Namsangol Hanok Village , bergambar di sini pulak. Yang bestnya di sini memakai Hanbok adalah percuma !! Tetapi ada had masa , tetapi bagi saya masa itu lebih daripada cukup. Berapa lama la pun kita nak bergambar kan?




 untuk event " Changing of Royal Guard " ada masa yang ditetapkan. Yang kami tengok itu masa pukul 11.00 pagi. Ada lagi event itu pada pukul 2.00 dan 3.30 petang.
Sebenarnya kami tak tahu pun pasal event ini, tetapi rezeki kami , keluar saja dari subway terus nampak ada event ni. ^_^

Dalam Palace ni sama sahaja macam dalam palace lain. Bangunan-bangunan istana lebih kurang sama. Jadi kami tak ambil masa lama pun di dalam istana.

Modern clashed with traditional

Museum of Art - on construction during our visit




Keluar sahaja dari istana *bunyi macam kerabat diraja pulak ^_^ *  , berhadapan dengan istana itu ada dataran *tak pasti nama dataran* , kebetulan ada event di situ , jadi kami pun pergi tengok-tengok kejap.


Fountain ;)



Full with flowers ^_^



ada persembahan - tak kenal pun hoho


that's all , then kita orang pergi tempat lain pulak. Ke Kimchi Museum . Itu sambungannya nanti ye =)


Pilihan antara kebenaran , penipuan dan rahsia.



Assalamualaikum

Antara Kebenaran yang menyakitkan , Penipuan yang menyenangkan dan Biarlah rahsia , yang mana ada pilih ?


Adakah anda sanggup mendengar kebenaran yang pedih? atau anda sanggup ditipu daripada sakit mendengar? atau anda sanggup rahsia itu disimpan hingga anda mati?


Telinga kita. Kadang-kadang kita sendiri tak tahu apa yang kita nak dengar.

Dulu , aku percaya kalau kebenaran itu menyakitkan , lebih baik dipendam sahaja. Jika ia sakit , biarlah aku tak mahu tahu.

Ya , aku lupa satu hakikat. Kebenaran walau disimpan , ditanam dalam pasti akan terbongkar juga. Hanya masa yang menentukan sama ada cepat atau lambat. Dan sama ada kebenaran itu sampai dari empunya badan atau dari mulut orang lain.

Dan aku bagaikan tersedar dari lena yang panjang apabila ia benar-benar terjadi . Aku jadi bisu. Sebenarnya lagi pedih mendengar kebenaran itu daripada mulut orang lain , lebih baik kebenaran itu didengar dari empunya badan lebih-lebih lagi kalau empunya badan itu kawan rapat kita. Khabar didengar dari orang jauh sedangkan khabar itu mengenai kawan rapat kita. Hinggakan diri tertanya - kenapa perlu dirahsia benda sepenting itu? Terkedu , tidak tahu respon apa boleh diberi.

Tetapi , aku bersangka baik. Pasti ada alasan. Mungkin dia cuba menjaga hati aku , sahabatnya. Namun , dia tidak tahu , aku lagi terluka apabila mendengarnya dari orang lain. Berhari-hari aku berfikir. Sampaikan aku rasa aku seperti tiada kawan. Apabila semua kawanku adalah juga kawannya , rahsia itu semua orang ketahui , hanya aku seperti orang bodoh. Ya , itu yang aku rasa. Aku rasa bodoh.

Dan , untuk dia , jangan risau. Saya masih bersangka baik dan menanti rahsia pentingmu itu keluar dari mulut kamu sendiri. Mungkin kelebihannya , aku sudah tidak terkejut dengan rahsia pentingmu , dan aku boleh sama-sama ketawa denganmu. Ya , mungkin.


Simpan ketat-ketat rahsia itu jika tidak mahu diketahui orang.

Monday, July 30, 2012

Alhamdulilah , We are doctors !!



Assalamualaikum , 

Hari ini wall facebook saya dipenuhi dengan ucapan tahniah dan kesyukuran. Kawan-kawan saya dental student baru dapat result mereka hari ini. 

Alhamdulilah , alhamdulilah , alhamdulilah semuanya lulus. Namun ada 12 orang yang tak berkesempatan utk ambil final exam atas sebab-sebab tertentu , insyALLAH kawan , gunakan peluang tempoh 6 bulan ini utk lebih berjaya ! (^_^)

Hari ini hari bahagia mereka. Ya , hari keluar result dan mendengar nama dipanggil , seakan dunia masa itu anda yang punya (>_<)

Cara result kami diumumkan adalah dengan nama seorang demi seorang dipanggil dekan. Memang cuak yang amat menunggu nama dipanggil satu per satu. Dan di saat ini lah baru saya bersyukur nama saya bermula dengan abjad A , takda la lama sangat nak menunggu. Selepas dengar nama sendiri dipanggil , baru boleh senang hati mendengar nama kawan lain pulak kan ^_^


saat nama dipanggil satu persatu


pagi tadi sempat telefon kawan baik saya 
" Assalamualaikum , Doktor Azizah ada? ", saja wat permulaan ayat sebelum ucap tahniah =)
sempat pulak dia berseloroh jugak " Takda , Doktor Azizah MC ".
Dan kami sama-sama ketawa. Ahh rindu !!

Kami ber4. 2 more doctors to go. Korang boleh !!

Dia antara kawan pertama saya di dewan kuliah. Kami berkongsi kuliah , pelajar medic dan dental selama 3 tahun , dari 1st year ke 3rd year. Duduk sebelah menyebelah.Dia budak pintar, selalu ponteng kuliah tapi alih-alih result dia lagi gempak dari saya yang menapak ke dewan kuliah setiap hari.Adus , terlebih bercerita pulak. Inilah penangan rindu , dari nak menaip pendek terjadi panjang pulak. hihi

Alhamdulilah , Alhamdulilah – at last our 5 years of survival end with flying colours !
Selepas ini nak tempuh another survival pulak , dan insyALLAH terus doakan kejayaan kita bersama !!
Kenangan 5 tahun kita bersama , itu memori berharga ! Rindu !


Lead Life with Positive Attitude

Assalamualaikum ,

Got this email from my Abah (^_^)
it makes my day for today so I would like to share it with others.
Happy Reading !! 

Heavy rains remind us of challenges in life. Never ask for a lighter rain. Just pray for a better umbrella. That is attitude.

When flood comes, fish eat ants & when flood recedes, ants eat fish.Only time matters. Just hold on, God gives opportunity to everyone!

Life is not about finding the right person, but creating the right relationship, it's not how we care in the beginning, but how much we care till ending.

Some people always throw stones in your path. It depends on you what you make with them, Wall or Bridge?Remember you are the architect of your life.

Every problem has (n+1) solutions, where n is the number of solutions that you have tried and 1 is that you have not tried. That's life

Its not important to hold all the good cards in life. But its important how well you play with the cards which you hold.

Often when we lose all hope & think this is the end, God smiles from above and says, `Relax dear its just a bend. Not the end'. Have Faith and have a successful life.

When you feel sad, to cheer up just go to the mirror and say, `Damn I am really so cute` and you will overcome your sadness. But don't make this a habit because liars go to hell.  (>_<)





One of the basic differences between God and human is, God gives, gives and forgives. But human gets, gets, gets and forgets. Be thankful in life!

Only two types of persons are happy in this world. 1st is Mad and 2nd is Child. Be Mad to achieve what you desire and be a Child to enjoy what you have achieved.



Be Positive !!


Thursday, July 26, 2012

My budget travel - 10 days as Korean

Assalamualaikum ,


seminggu selepas keluar result hari tu , saya ke Sabah *best !!* dan jumpa kawan baru - cik Faizah ( or should I called u Kak Faizah hihi ) dan post ini untuk dia dan juga pada yang lain yang pernah minta pada saya dulu,
MAAF lewat !!

My budget travel - 10 days as Korean

list perbelanjaan :

Benda 1st yang paling penting :- Tiket Flight pergi-balik Korea , yang saya dapat - around RM 1,000 pergi-balik.
camna nak dapat murah?
kena la selalu jenguk website AirAsia,
takpun register ja sebagai member and sentiasa update dengan newsletter dari AirAsia ,
* macam promoter AirAsia pulak - ye la Now Everybody can Fly kan ^_^ *
Tapi diingatkan kalau yang murah sangat kemungkinan trip tu masa Summer ,
yang saya dapat tu akhir musim bunga , nak masuk Summer.
So sempat tengok bunga !
 for more details of Korea's four seasons - klik sini

then - tempat tinggal ,
untuk tempat tinggal, kami stay di Hostel Korea ,
tempatnya strategik , just boleh jalan dari Sinseol-dong Subway Station.
sesuai untuk backpackers yang memang depend dengan subway untuk berjalan.
service lain - ada dapur , so boleh masak-masak ,
memandangkan di Korea , susah nak dapat makanan halal ,
jadi lebih baik memasak sendiri ,
Hostel Korea ni ada bagi beras percuma , so just bawa bahan-bahan untuk lauk saja la ,
bawa yang mudah sahaja - makanan dalam tin.
dan Hostel Korea ni jugak ada bagi breakfast free !
itupun roti dengan kaya sahaja *jgn expect nak dapat nasi lemak pulak eh kat situ hihi*
selain itu , ada washer machine , so untuk kita yang jalan lama , memang berguna la ,
macam saya memang guna sehabis baik ^_^ 
dan ada 2 komputer dengan internet yang boleh digunakan ,
gunakan secara bergilir dengan customer yang lain,
kami selalu gunakan waktu pagi memandangkan customer yang lain selalunya bangun lewat.
untuk room rate - kami book agak lewat so kami dapat bilik tanpa toilet ,
toilet di luar , so kena share dengan customer lain ,
agak susah la pasal aurat ,
tapi tak perlu tunggu lama pun sebab macam saya cakap tadi customer lain selalunya bangun lewat.
dan untuk bilik double without toilet - kami dapat 30,000Won/person
untuk roomrate yang lain - boleh klik sini
sebenarnya , kebanyakkan guesthouse ada facilities yang lebih kurang sama ,
ada dapur , washer machine , internet , dekat dengan subway ,
dengan harga pun yang lebih kurang sama,
jadi kena banyak survey la.
untuk few other guesthouse yang boleh korang survey, boleh klik sini


kemudian budget untuk jalan-jalan pula ,

untuk yang memang akan depend dengan subway ,
saya sarankan untuk beli T-money card ,
Apa itu T- money card ?
kad ini macam kad touch n go yang boleh digunakan untuk subway , untuk bas.
Kenapa kena guna?
- lagi mudah
- ada diskaun bila guna kad ni.
Mana nak beli? 
Ada dijual di kedai-kedai kecil di subway dan bila nak topout kad , boleh dibuat di mesin-mesin yang tersedia di subway.
more about T-money card boleh klik sini  . 

Place to go + prices :

1st day
Kami pergi Nami Island . Nami Island ni agak jauh dari Seoul , jadi ada banyak cara untuk ke sana.
Untuk mudah , kami pergi dengan bas terus sampai di depan admission ke Nami Island.
so for Round Trip bus + Ferry + Admission ticket : 21 ,000Won
for more details : boleh klik sini dan sini .
then , kami pergi Lotte World.
Kami pergi yang pukul 7malam-12malam : 16 ,000Won
untuk Lotte World , tiketnya banyak pakej ,
ada yang tiket dari pagi , ada tiket from 4pm , ada tiket from 7pm - of course dengan harga yang berbeza.
for more details : boleh klik sini dan sini .

2nd day
Shopping day
Kami pergi Namdaemeun , Dondameun dan Myeongdong sahaja.
Semua tempat shopping , so habis duit shopping je la ^____^
Saya hanya shopping di Namdaemeun saja.
itupun habis 100,000Won.
di Namdaemeun juga kami dapat makan kebab yang sedap !!
ada macam-macam jenis kebab : yang saya beli harganya 4,000Won.

3rd day
Kami ke Changdeuk Palace.
untuk admission : 3,000Won
untuk masuk Secret Garden ( palace's garden) : 5,000 won
for more details : boleh klik sini dan sini .
then kami pergi ke Namsangol Hanok Village,
tempat ni takda admission fee , tapi kalau nak experience cultural activities baru kena bayar.
macam saya , saya try hanbok : 3 , 000Won
dan belajar main alat muzik korea : 3,000Won
More details : boleh klik sini dan sini
then kami pergi Namsan Tower ,
kos untuk Namsan Tower :
Cable Car (one-way) : 6,000Won
Cable Car (two-way) : 7,500Won
Kami pilih one-way sebabnya kami nak balik dengan bas , nak experience dua-dua.
di Namsan Tower , kami masuk Teddy Bear Museum : 8,000Won.
For more details : boleh klik sini

4th day
perjalanan kami hari ke-4 agak panjang. *penat*
dari Insadong --> Itaewon --> MBC ---> 63 Building --> Hangang Cruise
Insadong adalah satu lagi tempat shopping , so habis shopping je la ,
kos shopping saya di Insadong : around 60,000Won
for more details of Insadong : boleh klik sini
Itaewon pun adalah satu lagi shopping site dan yang istimewanya tempat ini ada masjid dan banyak makanan halal. Bahagia kami jumpa nasi hari tu.
Makan Nasi Beriani (itu saja choice yang ada - toksah mimpi nak dapat nasi campur ye kat sini ^_^)
kosnya : 16,000Won - mahal kan? So memang kena memasak sendiri !!
For more details : boleh klik sini
MBC --> 63 Building --> Hangang Cruise :- semua ni hanya jalan-jalan sahaja , so takda duit dikeluarkan.
Details pasal jalan-jalan kami ni : boleh klik sini 

5th day
Deoksugung palace : 1,000Won
Kimchi Museum : 3,000Won - boleh rasa Kimchi kat sini !!
for more details : boleh klik sini 
then Hangang Cruise : 15 ,000Won
for more details : boleh klik sini

6th day
ni adalah last day kami di Seoul , so kami plan nak shopping ja.
Kami ulang balik pergi ke Namdaemeun dan Insadong.
dan saya habis another 100,000Won untuk shopping ^____^

then the next 3 days , kami di Jeju.
untuk Jeju - kami guna pakej memandangkan di Jeju takda subway , nak drive sendiri di negara orang , tak berapa nak confident.
Dari Guesthouse ke Gimpo Airport , kami ambil teksi airport so mahal sikit. Malas nak naik subway memandangkan beg dah berat dengan barang shopping hihi
so the cost will be : 35 ,000Won : 13,000Won/person
Di Jeju: Kami ambil pakej ini : Jeju Eco Olle Tour
Kami pergi bukan waktu peak hours : so the package will be 250,000Won/person.
harga ini tak termasuk harga flight. 
Kalau anda nak ambil pakej ini , boleh mintak tolong dia belikan sekali tiket flight , just give the details.
Dan kos yang kami kena bayar untuk tour ni termasuk dengan harga flight : around 400,000Won.
Dan bila dalam tour , yang mudahnya tak perlu lagi kita nak fikir pasal makanan. Apa-apa pun remind tour guide kita yang kita muslim dan lebih mudah jika kita katakan kita tak boleh makan sebarang daging termasuk ayam - just seafood and vege food only. 
dan untuk shopping di Jeju : saya guna around 25,000Won
dan kos akhir yang saya guna di Jeju adalah transport dari Hotel to Jeju Airport : 12,000Won
That's all !!


ok di bawah ni saya simplifykan perbelanjaaan saya : 

Tiket Flight pergi-balik : RM 1,000
Guesthouse :  30,000Won/day x 6days : 180,000Won
T-money card + reload : 7,500Won
Jalan-jalan
Nami Island : 21 ,000Won
Lotte World : 16,000Won
Changdeuk Palace : 3,000Won + 5,000Won
Namsangol Hanok Village : 3,000Won + 3,000Won
Namsan Tower : Cabel car - 6,000Won + Teddy bear museum - 8,000Won
Deoksugung Palace : 1,000Won
Kimchi Museum : 3,000Won
Hangang Cruise : 15,000Won
Shopping : 260,000Won
Makanan : 30 ,000 Won
Jeju
Transport Guesthouse - Gimpo airport : 13,000Won
Tour Package : 360,000Won
Shopping : 25,000Won
Transport Hotel - Jeju airport : 12,000Won

= RM 1,000 + 971,500Won
= RM 1,000 + RM 2,914.50
= RM 3,914.50

Budget ni variable berdasarkan kadar shopping dan makanan.

kalau budget only in Seoul tolak kos flight : lebih kurang RM1,500 ja (ni utk saya yang kedekut nak shopping ya) , boleh la budget around RM 1,500 -2,000.
So Kalau jalan-jalan di Seoul without Jeju memang agak murah , tetapi dah ada chance ke Korea, baik ke Jeju terus kan ^___^
Nasihat saya : Jeju ni kalau tak ikut tour lagi best dan murah sebenarnya , boleh kurang sangat2..mana tidaknya 3 hari jeju lebih mahal compare dengan 7 hari di Seoul bila kita ikut tour ni. Tetapi pasti la ada Pros and Cons kan.Apa-apa pun survey cukup-cukup dulu sebelum travel ke mana-mana.


That's all !!
Hopefully membantu ^___^

other budget itinerary
7 Days Seoul Budget 
10 Days Seoul Budget


other website yang mungkin membantu :

Budget Travel to Korea
KTO website

need tourist guide : can click here







ainsabrina mencabar dirinya sendiri.
Related Posts with Thumbnails