Sunday, December 26, 2010

Criterias for becoming a Malaysian Govt Doctor

assalamualaikum..

buka FB terbaca artikel bertajuk -criterias for becoming a Malaysian Govt Doctor..
gila kejam statement2 tu..rasa cam nak kena cardiac arrest je gayanya (ok..statement over ckit hihi)

then somehow terkesan la kejap pada ainsabrina..rasa cam aik betul ke pilihan ain sabrina ni..(selalu sgt dah ada rasa ragu2 ni..lebih2 tggal berapa tahun je lagi akan jadi doktor sebenar *mengeluh* )

then malam ckit terbaca feedback kepada artikel tu..ni cam dapat defibrillator hikhik
--> so semangat ain sabrina dapat diselamatkan dengan defibrillator ni ^^

nak tau apa artikel & feedbacknya..
baca bawah ni..
ain sabrina dah combine kan..
yg tulisan biasa tu artikel sebenar then yg dihighlightkan tu adalah feedback kepada artikel sebenar =)

..............................

Criterias for becoming a Malaysian Govt Doctor.


1. No life outside medicine; this includes dating, sports, clubbing, chores for your parents and visiting the toilet

1. There is life outside medicine. Who said so you can't have life outside medicine. That's ridiculous. Think! There is doctor who is married with doctor in the same hospital. Also, there is doctor who is dating with staff in the hospital, including nurses! Well, that's what I call dating. Sport? Walking, running in the hospital isn't that call sport? Don't be "closed-minded" Think! There is doctor who joins the Fitness First. Clubbing? A muslim should avoid this. You know that. Think! Can't do chores for your parents? Of course you can’t if you are not living with them in the same house. But wait, praying Dua’ for your parents isn’t that one’s must do? That’s one simple chore you can do for your parents. Think! Even, there are doctors who become a member of NGO of Islamic Society eg. IKRAM, KARISMA, JIM, others as to dakwah. Think! The is life outside medicine. It’s just you who make your life in such a cocoon. Think!


2. Not to live with your parents. Move out ASAP as they will never understand the ludicrous working hours that u go through. Furthermore, chores are not suitable for u as to rule No. 1.

2. When you are in the working profession, you earn your own money. You have your own life. Still living with parents under one roof and being pampered by them? Of course not. And of course you can, if you want to. Well, not only doctors who are not living with their parents! Don't you think so? Think! Move out of the house ASAP because your parents wouldn’t understand your job? Please don’t follow this advice. Don’t run away from your parents. They wouldn’t understand your job? They’ve raised you up until you are able to stand on your own feet. They know you. They will know. They never come to hospital watching how a doctor working? I bet your mom had admitted to any Gynecology ward before this. Think!


3. Not to be married until completion of all 4 years of Govt Compulsory service as u will be transferred left and right to some of the most remote Govt clinics in Malaysia. Having wife and kids to follow you to your new working area may increase high level of stress on all parties. Furthermore, if your spouse is a Govt Doctor, he/she will also be transferred away from u and no matter what appeal is made, KKM will put up a deaf ear (unless u have big cables or of a certain skin color).

3. Bila jodoh dah sampai seru dan berkemampuan, berkahwinlah. Sememangnya fitrah manusia ingin saling mencintai dan dikasihi. No need to wait until you have complete for the Govt compulsory services. There is medical student who married during study. There is houseman who married her registra. Think! There is life outside medicine


4. If married, no to have children until u finish all 4 years of Govt Compulsory service, as to which u and your spouse will not have much time for your child/children or they end up not recognizing u and refer the Indonesian maid as their mother (change in language patterns commonly follow).

4. Get baby as soon as possible after getting married. Well, depend on your luck. Rezeki Allah bg lain-lain. Fikir balik. Apekah tujuan berkahwin? Tak mau anak? Panjangkanlah zuriatmu yang baik-baik sementara nyawa masih ada. Think!

5. To obtain life insurance once your govt service begins as there is not many claims for accidents during work. Don't be fooled, Doctoring in Malaysia is hazardous.

5. Follow the work protocols in your hospital. That what keeps you safe. Think!

6. Able to withstand 36 hours of non stop work and stress without mistakenly labeling Left for Right or uvula for vulva (or Volvo S40)

6. 36 hours working non stop? Trust me, you can sleep in between. Yes, I’ve seen doctors doing it. Are you really sure non stop? Muslim has break for prayers. Isn’t that enough? How many doctors have died because of this? None. Think! Everybody can do it. Allah akan bagi ujian yang hanye setimpal dengan kemampuanmu.

7. To buy a car with complete safety features (like I'm doing) which includes multiple airbags, ABS, EBD, side-front-rear-top-parallel and diagonal impact bars and seat belts to ensure survivability if u are involved in an accident because your driving resembled a drunkard maniac after working in the hospital for 40 hrs non stop.

7. Don’t drive if you know that you are drowsy or disoriented. Don’t be stupid. Get a taxi. Be smart, be safe. Think!

8. Constant supply of coffee

8. Coffee contain caffeine, and some how it can cause tolerance. If you are a coffee lover, of course you need constant supply of it. For coffee hater like me, better to avoid it. Find a better way to keep you fresh. Think!

9. Nicotine Patch as u will have the urge to start smoking due to overwhelming stress

9. Managing stress is very important. I’m sure you have had experienced any stressful event in your life. But yet, you managed to get over it. How? Nicotine patch? Definitely not. You are doctor. Don’t abuse drug. That’s why you learn psychiatry aren’t you? Think!

10. Interest in watching medical sitcoms such as House MD, Scrubs, ER, Grays Anatomy and Chicago Hope to inspire u to continue your life as a doctor as the exciting things u see on TV does not resemble the real life of a Malaysian govt doctor.

10. Don’t get over influenced by the media. That’s are all movies to be watched by the people all over the world. Of course the story line are all made up and making its much interesting. Don’t you think so? Do you think that the doctors’ life in the movies (House, Scrubs, Grey Anatomy) resembles its own doctors’ life in its country? Do you think so? Think! Do you think that you can get better life in other hospital than in Malaysia? How better is better? Think!

11. Not to have any pets or plants (not even cactuses) as u will have no time to feed or care for them and eventually all will end up in your mortuary.

11. There are doctors who have gardens at their houses. Yes, they have maid. So?


12. Able to endure the stench of your own sweat as to when 36 hours "on call" does not permit u time to bathe or freshen up.

12. Try to walk around with houseman in the hospital during your practical year. Don’t forget to smell them. Do they smelly? Never in my experience! They have time to take a break, and have bath. Think!

13. Able to carry on working without food or water over 15 hours. ( I was in OT for 16 hrs without food, water or bathroom breaks). If during fasting month, able to break your fast with ?water for injection? as u had no time to buy food.

13. Fasting. Islam has trained you to stay empty stomach, right? Sacrificing yourself to save someone’s life isn’t that beautiful? Think!

14. Able to come to work with fever/cough/illness or physical disability (sprained ankle etc) as to which doctors do not deserve MCs. (My MO was on crutches during rounds)

14. Doctors do deserve MCs. Who says so that they’re not deserve to get one?! Remember, we are all human being and human gets sick when they get sick. Don’t you think so? Nobody is perfect. My supervisor had MC because she had sore throat. What?! Sore throat? Think!

15. Able to stand scolding, destructive criticism, kiss ass behaviors, racial bias, finger pointing, scape goating, and in competency from your superiors.

15. Scolding, destructive criticism, racial bias, finger pointing from your supervisors are nothing. I am very sure you have trained to become resistant with all of these negative tortures during your practical years. Think! Why they do that? They love you. They want to make you a better doctor. They don’t want you to make mistakes. This profession involving lives. This is not a playground. Think! You want being pampered by them? Being nicely treated by them? This is not kindergarten anymore. Think! I love being scolded. That what keeps me moving on.

16. Able to withstand the jealousy when your friends call u up for some fun and ur stuck in the hospital during on call.

16. You think your life will be just confined to the hospital only? How many doctors having fun with families, travelling around the world, win noble prizes, etc, etc, etc………..? Think!

......................
then i like few advice the feedback writer give at the end of his article..

Never regret of what you are doing now, Medical Students…
Isn’t this your school-age AMBITION?

Yer cikgu, saye nak jadi dokter. Saye nak bantu orang sakit.

Wasn’t that your kiddy answer?
Yes, you wanted to be here. Yes you are.
Think! Think back.

Its not easy to get you here. Yes, here. How many years had you struggled to get you in this profession. You are now half-step distance to become a doctor. Never turn back.

I do believe that my life has been planned by Allah. Why am I here? Because Allah had planned for me to be here. Ouh, I need to find the hikmah behinds these. Allah knows what is the best for His servants.

Never let negative thought under estimate yourself, your capability. If other doctors who can do it, why not you? WHY NOT YOU? Of course there is NO SHORTCUT to be one. A consultant. You think it is easy to become one? They also had struggled through tough years to be one. Yes.

Every king was once a weak baby, and every awesome building was once just a drawing on a piece of paper. And you? THINK!

Jadi doktor, satu pekerjaan yang mulia. Yes, doctors playing God. But yet, everything happen dengan IzinNya. Saving lives, isn’t that mulia? Imagine you save someone’s life or making someone to have a better quality of life. And that person able to beribadat and do good things because you’ve helped that person. Don’t you think “saham pahala” gets to you? Allah knows.

What other profession yang the customer really trust the person? None can beat doctor profession. So, use this opportunity to dakwah as well. J

So GOOD LUCK my friends!
Happy study!~




article taken from FB

the original article
the feedback article
..............................

pernah rasa cam tak nak jadi doktor dah..cam regret pilih jalan ni..sedangkan dari kecik lagi tak pernah berubah cita2..asyik nak jadi doktor je..sekarang??rasa ragu2 lak..
then somehow rindukan ain sabrina yang dulu..ain sabrina yang sentiasa bersemangat..ain sabrina yang jarang berputus asa..
dulu masa kecik2..cakap nak jadi doktor..ramai yang pandang sebelah mata je..pandang kerek..ye la budak tak brapa pandai ni ada hati nak jadi doktor..kena gelak bagai dengan orang bila cakap pasal cita2..tapi ain sabrina yang dahulu still bersemangat nak capai cita-cita dia..tapi ain sabrina yang dulu dah hilang..ain sabrina yang sekarang mudah patah semnagat *mnegeluh lagi*

i want that spirit back !!!

pray for me =)

p/s : kadang2 ain sabrina perlukan artikel camni untuk naikkan semangat dia balik..ibarat hp yang perlukan chargernya..
now,I'm charged !! ^^

Saturday, December 25, 2010

JOM JADI RAJIN CAM NOBITA ^^

assalamualaikum..

doraemon..punya la klasik cita tu..



dari kita kecik2 lagi..
yg peliknya encik nobita ni tak membesar-besar pun..



jom jadi rajin cam nobita ^^

cam pelik ja kan statement..

nobita yang dikenali sbg watak yang agak lembik,asyik kena buli ---> then mintak tolong doraemon..
lagi satu asyik2 dapat markah 0 ja =)

then jadi rajin cam dia ???

................

kebelakangan ni ada la beberapa blog tulis pasal ending cita doraemon ni..

boleh klik sini..ending doraemon part1 & part2..

then suka salah satu ending ni..

nak tahu pa ending yg best tu?

tgk video bawah ni..

video


so jom jadi RAJIN cam NOBITA ^^


doakan kejayaan kita bersama
moga2 kita semua dikurniakan kejayaan =)

AT LAST ^^

assalamualaikum...


post lepas ain sabrina ada cita pasal kesedihan yang melampau sbb takleh nak g majlis kawin kazen tersayang (encik angah dan kak ain)

then tup tap pas tu profile gambar FB dah bertukar-ada gambar ain sabrina dgn pengantin perempuan (kak ain)..


pa kes?

maksudnya..akhirnya ain sabrina berjaya jugak g weeding of the year tu =)

weeding ari tu dekat putrajaya - sangatlah grand bagai..--> itu ain sabrina tak dapat g..

fine then ada kenduri sambut menantu di kampung-kuala kangsar..
pikir punya pikir..takleh jadi ni..ain sabrina nak kena g gak..
then akhirnya keputusan dibuat--> beli tiket --> balik kuala kangsar terus.. ^^

terpaksa oncall 2 malam berturut-turut --> hanya semata-mata nak balik gak hujung minggu tu for the majlis
sesampai di kuala, ada banyak keja menanti..plus dalam otak tgh memikir 2 case report tak siap lagi..
plus banyak benda lagi..jadi saya buat kesimpulan 2 minggu yang lepas adalah my hectic week but all the way all is FUN =)

ye la balik kampung jumpa mama,abah,jumpa adik2, jumpa kazen2..
walaupun tak sempat balik penang..saya dah cukup puas hati =) yeah it is fun..
kalau tak balik memang menyesal la gamaknya..

ok cta panjang lebar pulak..tgk je la gambar yang disajikan kat bawah ni =)

rumah warisan keluarga di kuala kangsar ^^


amran's legacy (anak2 dan cucu haji amran) we look blue =)


bilik pengantin..percaya atau tidak yg meja mekap tu diwarisi sejak makcik2 saya kawin lagi..hanya meja mekap tu dicat putih jadi nampak baru but klasik gitu =)


gambar2 lain......










Saturday, December 4, 2010

PENGORBANAN BUDAK MEDIK

bila dah masuk medic..

banyak benda TERPAKSA dikorbankan..


1- cuti
orang lain dah stat cuti sem..kami2 je duk memeriahkan sesuana uni yang makin sunyi ni..
walaupun agak best sbnarnya sunyi2-sebabnya wireless makin laju+tak perlu nak berebut shower-----> tapi still tak best la kan..
tengok status kawan2 lain kat FB bukan main best-berjalan merata..yang kami ni---> duk bertungkus lumus studi (walaupun tak la sgt bertungkus lumus ^^ )

2- masa lapang
kami tak banyak masa lapang..dari pagi sampai petang ada kelas or kena duduk kat wad..kadang2 malam kena oncall bagai..tak cukup dengan itu,kadang2 hujung minggu pun kena oncall haha jadi hujung minggu or cuti bagi kami sangat bermakna la ^^
dalam kurang2----tu sempat gak cik ain sabrina menyibukkan diri ngan FB,blog bagai haha

3- time with famili..
haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ni yang paling sedih !!!!!!!!!!!!!!!
sebenarnya ini point utamanya..yang dua atas tu,tak kisah sgt..

hari ni my kazen kawin..sedih bangat ni takleh g ....


ni gambarnya--yang angah tu sepupu. pasangannya kak ain (bukan saya ye,nama je sama hihi)


hari tu sepupu bertunang pun takleh g..


sedih!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

pa la nasibku si budak medik =(

p/s - sebenarnya takda isi pun..tajuk ni terilham sbb sedih sgt takleh g kenduri kawin sepupu tersayang ^^

Wednesday, December 1, 2010

MAK CIK-->HIV

assalamualaikum..

ni nak cita satu cita ni..

ada seorang mak cik ni datang klinik..sekali pandang cam sihat..tapi ye la kan mana ada orang sihat g klinik..
mak cik ni selalu demam2..selalu sakit..baru2 ni ada batuk2..ada sesekali batuk kuar darah..malam2 dia ada berpeluh..
check2---> dapat tau dia ada TB..
dalam requirement setiap patient TB,kena buat test for HIV..
nak dipendekkan cerita----> kesimpulannya dia ada HIV

.........................

so pa pandagan korang pada mak cik ni????
sebelum kita terus cita pasal mak cik ni,kita cita dulu pasal

RED RIBBON..

baru2 ni ada event ni..

so ramai2 tukar gambar profile FB memasing termasuk lah ain sabrina..
daripada gambar kontroversi ke gambar RED RIBBON ^^

tapi adakah point menukar gambar ni sampai pada semua orang????

....................................

k cita ckit pasal event ni ek..

1 december - WORLD AIDS DAY..

ibarat kata cam hari guru,hari kanak-kanak..
pointnya sama-nak jadikan hari itu hari khusus untuk sesuatu tu..
cam hari guru,tu la harinya kita sibuk duk mesej+wish+tulis blog tuk guru2 kita..

tu juga motifnya buat HARI AIDS SEDUNIA ni..
untuk lebih meng-exposure-kan masyarakat dunia tentang AIDS..

jadi motifnya tercapai ke?

tanya diri sendiri,korang tau tak 1 december ni hari AIDS sedunia..
ok..kalau dah tau,pa ye korang dah buat sebenarnya???

tepuk dada-->tanya diri sendiri --> jawab sendiri..

......................

AIDS....HIV
selalu dikaitkan dengan benda negatif..

mesti ada yang terfikir..

AIDS,HIV ----mesti orang tu penagih dadah..
takpun selalu tukar pasangan..


ahhh sudah...tak baik berprasangka buruk kawan2..

walaupun diakui--> yes,those event can lead to HIV spread..

but perlu diakui juga tak semua HIV disebabkan benda2 di atas..

more about HIV- read here !!!

jadi kawan2 cuba bersangka baik ye kawan2..

..................

k berbalik pada mak cik tadi..
setelah disoal2..


suami mak cik-penagih dadah..
she got the HIV from her husband..


persoalan kepada jawapan tadi telah terjawab..

untuk pengetahuan---sangatlah banyak kes begini dijumpai di kelantan terutamanya..

kebanyakkan pesakit HIV adalah mangsa keadaan..

jadi bila jumpa patient AIDS or HIV --> JUST BE POSITIVE,OK ^^

..............

AIDS,HIV -memnag terkenal dengan misconception..

salah satunya-- AIDS,HIV tiada ubat.

ini sama sekali salah..

AIDS,HIV ada ubatnya--> HAART (highly active antiretroviral therapy)

HAART bertindak melambatkan progression HIV..
so HIV people have chance like other healthy person,iA ^^

other misconception,can be read here !!

..........................

kesimpulannya..be positive,bersangka baik buat semua ^^

“Jauhilah prasangka itu, sebab prasangka itu pembicaraan yang paling dusta”
-HR. Muttafaqun alaihi.


p/s- kalau korang rasa korang tak ada buat pa2 pun utk HARI AIDS SEDUNIA ni-at least korang dah baca artikel ni ^^
kalau rasa tak cukup lagi boleh klik SINI---> HAPPY READING

Saturday, November 13, 2010

Ya ALLAH, Aku tak mahu sendiri !!!

bacalah dengan mata,nilaikanlah dengan berfikir dan hayatilah dalam hati..

assalamualaikum..

ari ni nak cita isu berat ckit =)

seringkali persoalan couple,boyfriend,girlfriend dikeluarkan di saat umur2 ramaja ni..
bukan setakat antara kawan2 sebaya,malahan si makcik2 pun sibuk menanya..

soalan2 basic yang selalu di tanya..

"dah ada gewe ka?"-versi kelate ckit(teringat kenangan ada seorang mak cik tanya masa clerk patient di wad orthopaedic..terkesima aku nak jawab soalan cepumas tu..^^)

"hang takda marka ka? "-ni versi utara..

takpun soalan yang kita senang faham..

"dah ada bf/gf?"

aahh sudah..soalan tricky betul ni..
sebenarnya takda la tricky mana..jawablah yang sebetulnya..tapi yang tak tahan respon kepada jawapan tu..

contoh situasi..

-"dah ada bf/gf?"
"takda"
- " biar betul..tak yah la tipu2 bagitau je la.."

ok tu salah satu respon..

ni respon yang lagi satu..

-"dah ada bf/gf?"
"takda"
- " kenapa? takda yang berkenan ke jual mahal sangat?"

ahh sudah..tak ke tricky namanya..
sanggup lagi jawab soalan MCQ..at least ada skema jawapn nak jawab macam mana =)

ni la keadaannya..dibuatnya macam orang yang tak couple pulak yang berSALAH..sedangkan ynag couple tu yang SALAH-asyik tambah DOSA ja..

.........................

berbalik pada tajuk di atas..

"YA ALLAH, Aku tak mahu sendiri !!! "

tiru tajuk ni dari sebuak buku sebenarnya..
tp secara jujurnya Ain Sabrina tak pernah baca pun buku ni,just ada la tertengok ada dijual di kedai buku..takda niat nak beli pun...

ni bukunya..



tipulah cakap kalu dalam hati ni tak pernah terlintas rasa nak bercintan-cintan..
tipulah..saya pun remaja gak..ada perasaan yang sama juga dengan korang kat luar tu..
ada juga perasaan takut tu..
tapi takkan hanya kerana dengan alasan itu,kita boleh berani melakukan laranganNYA..
kita kena kuat..kalu saya boleh,anda juga boleh..

tu saya perlukan chager selalu..kerana saya juga manusia yang lemah..


- duduk,bersahabat dengan sahabat yang sama pegangan ngan kita..sama2 saling nasihat menasihati..
nak share salah satu SMS yang sahabat saya bagi disaat rasa hati ini lemah

" Perempuan yang suci adalah perempuan yang dijaga oleh ALLAH, Tidak sedikit pun ALLAH membenarkan mana-mana lelaki menyentuh dirinya walaupun hatinya kerana ALLAH teramat mencintainya. Tetapi andai kata kita bergelumang dengan cinta lelaki, di mana ALLAH untuk menjaga kita? ALLAH seperti melepaskan kita kepada seorang manusia yang lebih banyak mengecewakan kita. jika ALLAH datangkan kesedaran dalam diri supaya meninggalkan cinta seorang lelaki, bermakna ALLAH mahu ambil kita kembali untuk dijagaNYA. mengapa masih ragu-ragu? Kekuatan usah ditunggu tetapi harus dicari. hargailah di atas kesempatan yang ALLAH berikan "

- banyakkan makanan hati..kerana hati kita juga laparkan makanan ilmu..

dan ini salah satu chargernya..

saya copy paste dr FB..
ni saya nak kongsi dengan semua..
happy reading (^_^)

...............................

Resah.Gelisah.Seraut wajah termenung jauh."Orang lain semua dah kahwin,tinggal aku sorang saja".Sekeping hati bermonolog.Monolog itu disusuli tujahan prasangka."Aku x cantik ke?" "Aku kurang bergaya ke?" "Ataupun pasal gaji aku tak seberapa?" "Aku tak pandai meng'ayat' agaknya".



Mungkin begitulah kerisauan yang memberat di minda muda mudi yang belum berpunya.Rasa rendah diru,stress dan gejolak rasa ingin memiliki membuatkan mereka berusaha memenangi hati dan memiliki seseorang tanpa mengenal batas halal dan haram.Yang penting,dapat.



Pilu hati ini melihat remaja yang merana kerana cinta.Pilu kerana walaupun mereka sudah merasai peritnya penangan cinta dusta,mereka masih tak mampu mengarah diri mencari cinta hakiki.Tidak serik-serik lagi.Diri diperhamba menagih cinta sementara hingga berkonflik dengan Pencipta cinta.Semua batasan-Nya diredah segala.Tak kenal dosa pahala.



Oh,remaja!



Cinta sebelum kahwin itu hanya menjerumus ke lembah dosa dan zina.Jika mampu bertahan ke jinjang pelamin sekalipun,percayalah bahawa rumah tangga itu takkan berkat.Apa tidaknya,asasnya dibina daripada dosa dan maksiat.



Mana mungkin dapat menegakkan tiang taqwa yang utuh kecuali dinaik taraf dengan taubat.Rumah tangga akan menjadi tawar dan hambar.Semuanya dah dirasa dan terbiasa,nak rasa nikmatnya apa lagi?Anak-anak menjadi mangsa.Terimalah ia sebagai hukuman di dunia.Amat pedih.Namun,terlalu sedikit berbanding pedihnya hukuman abadi di negeri sana.



Kuhembus nasihat ini kepadamu hai remaja tanda sayangku tak terhingga.Bagi para gadis yang belum berpunya,andalah pilihan-pilihan Allah untuk masih mekar terpelihara sehingga tiba pula giliran anda mendapat seruan,yakinlah.



Jangan risau jika masih belum berpunya kerana mungkin Allah ingin bagi ketenangan dulu buat anda untuk terus melangkah menggapai cita-cita.Usah peningkan kepala.Dia menguji anda sedikit masa lagi.



Begitu juga buat pemuda yang belum berpunya," first thing first".Utamakan yang lebih penting daripada apa yang penting.Kenali prioriti anda sekarang.Jika memang dah sampai saat nak memiliki,tabahlah dan teruskan berusaha.Ingat,pastikan waktu nak berusaha tu anda memang dah betul-betul mampu dan bersedia.



Memiliki seorang isteri solehah ibarat memiliki dunia dan seisinya.Sudah tentu jalan untuk mendapatkan sesuatu yang istimewa amat berliku dan banyak cabaran.Jangan putus asa.Rasa mulialah dengan usaha yang dicurahkan walaupun pinangan pernah ditolak.Usah rasa malu dan terhina kerana Allah menilai setiap usaha selagi berjalan di landasan-Nya.Teruskan berusaha!



Ingat,usaha yang Allah redha sahaja.Bagaimana?Dengan sms siang malam?Atau bergayut di telefon memanjang?Atau ajak keluar,belanja makan?Begitukah?



Berusahalah menyediakan diri dan pikatlah ibu bapanya terlebih dahulu,itu tips memikat wanita solehah dan beriman.Seabik-baiknya gunakan orang perantaraan untuk lebih menjaga warak dan iman.



Seringkali,seseorang mencari kekasih ibarat dia mendaki gunung yang tinggi.Pepohon berduri sanggup diredah,curam dan jurang sabar ditempuh.Namun,apabila dia memilikinya,didapati insan yang dikejar itu dedaunan kering cuma.Begitulah perumpamaan sia-sianya usaha yang tak disalur dengan suluhan petunjuk al-Quran dan Sunnah.



Beringatlah,urusan jodoh tak ke mana.Sudah sedia tercatat seungkap nama di Loh Mahfuz untuk kita.Ianya urusan yang pasti.Apa yang tak pasti,sama ada kita mendapatkannya cara mulia atau sebaliknya.Wallahu'alam.

...........................................



kuatkan hati..tinggalkan laranganNYA..percaya pada janjiNYA..
INSYALLAH segala tindak tanduk kita diberkatiNYA..

Friday, November 5, 2010

pembaca novel ---> TAK JIWANG

ASSALAMUALAIKUM..

Kebelakangan rajin pula rasa hati nak update blog..
pelik gak..=)


baru abis baca ni..



Novel WARNA

beli sbb cerita HIKARI AINORI karya sis Rynsa

sangat menarik..
ia bukan sekadar hanya cerita..ia lebih daripada itu..mengajar mengenai warna kehidupan..

warna itu pelbagai..ada yang terang..ada yang kusam..
dan itu juga ibaratnya kehidupan..kadangkala bahagia kadang kala duka..
dan itu yang menwarnakan kehidupan kita dengan warna yang pelbagai bukan hanya dengan warna hitam putih ibarat siaran tv waktu p.ramlee dulu..


seringkali orang yang baca novel dikaitkan dengan jiwang..
Macam cik asiah tadi mengata cik ain sabrina depan2..

" hang ni tak abis2 baca novel..jiwang je.."

jiwang??

sebenarnya apa itu jiwang?

itu ain sabrina tak brapa nak reti nak jawab..yang tau jiwang tu ala geli2 romantik..
haha tergelak sendiri masa taip 'geli2 romantik' tu haha


ingin saya tegakkan di sini baca novel ----> TAK BERMAKNA JIWANG !!!

kerana ain sabrina, pembaca novel tegar ni sememangnya TAK JIWANG !!

ikutkan la novel apa yang di baca..

dulu masa zaman2 sekolah..suka sangat membeli karya keluaran ALAF 21..--> AGAK JIWANG

naik matrix- tiba2 beralih arah membeli novel2 omputih karya JUDITH MCNAUGHT dan JUDE DEVERAUX..-->JIWANG GAK..

naik universiti..dah tahu hukum hakam bercinta..dah mula jatuh hati pada karya HLOVATE & RYNSA ..---> OK NI TAK JIWANG...

kerana karya mereka bukan hanya sekadar novel cinta..ada lebih dari itu..
ada pengajaran yang tersirat dan tersurat..
ada madah2 cinta kpada tuhan diserapkan buat pembaca-pembaca karya mereka..
bukan hanya madah cinta buat makhluk kepada makhluk yang lain..

ya tak salah cinta kepada sesama makhluk
seperti yang dikatakan dalam hadis nabi:

Diriwayatkan daripada Anas r.a: “ Nabi Muhammad SAW pernah bersabda: ” Tidak ada seorang pun di antara kalian dipandang beriman sebelum ia menyayangi saudaranya sesama Muslim seperti halnya ia menyayangi dirinya sendiri.”

kalau betul sayang,doakan kebahagian saudara kita..
kalau betul sayang,bawakan saudara kita ke jalan yang benar..

betulkah sayang kalau kita mangajak saudara kita tu membuat yang dilarang??
betulkah sayang kalau kita mengajak saudara kita berpengangan tangan
betulkan sayang kalau kita mengajak saudara kita berdating-dating sambil diteman en.TAN..
kalau betul sayang-ajak kawin betul2-tak kisah la lepas tu..korang dah halal sesama korang


"Apalah yang ada pada cinta sesama makhluk jika mebawa kepada keburukan?"
copy cat dari novel HIKARI AINORI karya rynsa


itulah yang kadang2 ingin sampaikan oleh penulis2 novel ni..
namun dengan cara yang lebih mudah..cara lebih santai..

jadi kalau betul novel yang dipilih..novel tu boleh bawakan kita dekat padaNYA..
baca novel yang betul dengan pengertian yang betul INSYALLAH lagi dekat kita denganNYA..

macam ain sabrina yang dah letih membaca buku2 medic yang tebal2 belaka (bunyi mcm rajin sangat haha)
kadang2 rasa nak berehat gak..jadi takkan nak baca buku tebal2+buku berat2 lagi..jadi baca novel la jawabnya..jadi pilih novel yang betul INSYALLAH tak sia2..

kerana setiap manusia itu dalam kerugian Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar. (surah al-asr)


so kadang2 baik baca novel daripada main game..at least ada benefitnya..tak sia2..


cakap panjang..kesimpulan yang ingin ain sabrina sampaikan sebenarnya...

ain sabrina-pembaca novel ---> TAK JIWANG..

ARRASSSO !!!

Thursday, November 4, 2010

2 november-tarikh bersejarah..

assalamualaikum...

2 november..tarikh bersejarah..

ada apa ngan ari tu???

kalu dulu2 masa belajar sejarah..dapat tau yg 2 NOVEMBER tarikh di mana J.W.W. Birch dibunuh oleh dato' maharajalela..


kredit to : http://funny-profiles-story.blogspot.com



jadi kira sejarah la kan tarikh tu..walaupun tak baik bunuh2 orang ni..=) bukan tak baik-dah jatuh dosa bosar namanya..

ok pa ke hal nya ain sabrina ni duk sibuk nak detail sgt pasal tarikh 2 november ni..

ini kerana - itu tarikhnya insan bernama ain sabrina lahir ke dunia yg fana ini =)

yes..my birthday..

jadi tadi seronok2 g search kat ternet ada apa 2 november ni???
mcm2 la jumpa..banyak sgt kot..

ni dia...



yang bawah tu ja yang menarik ckit kot..

tak nampak???

mai nak tulis balik..
ni dia-
# 2000 – The first resident crew to the ISS docked in November 2nd on the Soyuz TM-31

menarik kan tarikh 2 november ni hihi

takda keje lagi.. g la check sapa orang femes yang lahir 2 november 1989 (the same day and same year with me)

jumpa budak ni..


Luke Schenn (born November 2, 1989) is a Canadian professional ice hockey defenceman.


femes ke? tah aku pun tak kenal..haha

k cita panjang pun kesimpulannya birthday ain sabrina - 2 november..that's why tarikh ni jadi tarikh bersejarah untuk Ain Sabrina..

ingatkan tahun ni punya birthday tak sebest birthday sebelum2 ni..rujuk entry sblm ni untuk mengetahui lebih lanjut..birthday masa tahun 2009 ngan 2008

ye la dah la exam masa hari birthday..exam tu tak brapa nak bleh buat pulak tu..ahh sedih bila fikir..

then tetiba semalam..i've got suprised birthday party..
haha tak sangka sangat2 kot..ye la dah belated birthday pun jadi tak terfikir la akan ada this suprised birthday party..really love u guys..
koranglah pengembira hatiku yang duka dengan dugaan dunia..acece jiwang sangatlah ucapan tu..haha..

anyway thanks guys..really love it..

Wednesday, October 27, 2010

DARI MATA TURUN KE HATI...

assalamualaikum...

rasa nak menaip kembali bermaharajalela..


DARI MATA TURUN KE HATI...


uish tajuk hot ni..
kebelkangan ni asyik jiwang je..

adakah sudah terjumpa prince charming..kekasih awal dan akhir???
apakah???

.
.
.
.
.
.
.




hihi takda la..saja buat tajuk kontroversi lebih...



takda topik pun pada awalnya..tp sbb nak menaip jadi pikir2 juga topik..
memandangkan sekarang tengah posting opthal..

jadi dengan segala hormatnya ingin saya bercerita serba edikit mengenai mata...

percaya atau tidak???
mostly semua penyakit kita boleh tahu progression dari hanya melihat mata...


bukan itu sahaja malahan ada juga penyakit yang diketahui daripada hanya melihat mata...


unik kan ciptaan tuhan..
benda sekecik-kecik alam,yang kita anggap mudah kekadang tapi sebnarnya sangatlah unik ciptaannya..


dengan mngunnakn mesin kat bawah ni..



yang di namakan opthalmoscope..(benda yg sgt2 men'tension' budak2 yg posting opthal)



cuba bayangkan mata tu dah la kecik..nak tgk benda kat dalam mata tu..jadi gunalah encik opthalmoscope ni..
ni cara guna..



mau tension gak awal2..

ni patutnya pa yang kami patut nampak..


tapi nak tengok nya susah bangat..

nak tengok saluran darahnya..optic disc la,macula la...
last2 pening kepala je lebih,nampaknya idOk pun..haha

ni ada lagi satu info yang ingin di SHARE..


perhatian buat pemakai kanta lekap AKA contact lense di luar sana..

yang ni kepada yang pakai untuk cosmetic purpose la ye..maksudnya untuk kelihatan cantik..=)(bukan yang for medical purpose,yg doktor suruh dia pakai)

i know semua orang suka menjadi cantik dan ingin menjadi cantik..that include kaum2 adam di luar sana ye..tak khusus untuk perempuan saja eh..ingat perempuan je ke nak jadi cantik..=)

tahukah anda pemakaian contact lense ini bahaya???


kenapa saya kata begitu???

contact lense adalah benda asing (foreign bodies) - tu benda basic yang kita perlu tahu..so benda2 asing ni(cam pedatang asing la) banyak lagi buruknya daripada baik..

dah nama pun benda asing..
so benda ni ada kemungkinan yang tinggi untuk memberi jangkitan kepada mata kita...
ok itu satu penyebab bahaya nya..
ok mungkin korang boleh backup kata korang jaga bersih2 korang punya contact lense tu..ok jom kita wat spotcheck ckit..(^_^)

-di manakah anda menyimpan contact lense anda???
kebnayakan orang tend untuk simpan peralatan contact lense nya dalam toilet..
OK..nama pun toilet..tolet=berair=tempat microb suka duduk..jadi cuba bayangkan berapa banyaklah microb kat ctu..so tu dah boleh menyebabkan kepada jangkitan..
OK ada yang simpan dalam almari..tempat tertutup..ok ke?? dah namanya tempat gelap,tertutup maka incik kulat sukalah tumpang tinggal..dah la benda tu air kan,tempat dia paling suka...
so apa solutionnya..solutionnya saya bagitau last sekali deh...


ok soalan ke2
- sebelum anda memakai contact lense,adakah anda membasuh tangan anda?
OK ni benda basic kot..rasanya masa korang 1st time beli cntact lense mesti uncle kat kedai spek tu dah bagitau kan..
ok katakan anda dah mencuci tangan anda,anda boleh gerenti ka takda microb di tangan anda itu??
of course takleh gerenti la kan...


ok selain jangkitan..
ada lagi satu sebab mengapa contact lense bahaya untuk mata kita??

contact lense boleh menyebabkan mata kita kurang sensitif..
ibaratnya macam kita pakai spek mata..masa awal2 kita rasa janggal,rasa pelik kan,rasa cam pandangan terhalang pun ada..bila dah lama pakai dah tak rasa apa2 pulak..kadang2 ingat spek hilang,rupanya ada je tengah pakai (hihi penah gak jadi camtu)
camtu jugak contact lense..
so apa bahanyanya mata kurang sensitif? bila mata kurang sensitif, mata kita dah tak rasa bila ada habuk hinggap ke..pa2 je la yang tersangkut kat mata kita(benda kecik la) mata kita dah tak dapat nak rasa (sense)- ini menyebabkan high risk untuk mata kita luka dan mungkin boleh menyebabkan kita boleh mendapat ulcer mata..

ini gambar ulcer mata..gerun tak???

yang lapisan putih di bahagian bawah tu-nanah(pus) di dalam mata



itulah bahaya contact lense..
saya kutip kata2 diatas dari lecturer,specialist opthal..
saya pun pakai contact lense sebenarnya..
so tengah berpikir2 lagi ni..

ayat dari doktor lagi..
" u spend for contact lense for more than 5 years sama je kosnya cam buat LASIK tau "
tergelak kami2 waktu tu..doktor ni cam nak promote LASIK je..=)
but lepas tu doktor tekankan that all he said before-it is TRUE..

Dan sempat lagi doktor cakap pada seorang sahabatku ini..

" saya rasa orang pakai spek lagi cantik la..dan saya rasa awak lagi cantik pakai spek.." sempat lagi doktor memuji cik kawan tu hihi

yah he is promoting wearing spectacles and not to wear contact lense..


yah my promise of solution is : just wear spectacles..easier,safer and MURAH!!! =)


so conclusionnya..
better wear spectacles than wear contact lense..



VS




SAPA YANG MENANG???

:: gambar2 di copy,paste dr ucle goo (nama manja encik google)::

Friday, October 22, 2010

MIMPI ITU MAINAN TIDUR

orang kata mimpi hanya mainan tidur..

mainan...

ibarat kanak-kanak main rumah-rumah,main masak-masak..itu kalau perempuan..


ibarat kanak-kanak main perang-perang,main kereta..itu kalau lelaki..


atau budak-budak zaman sekarang yang lebih moden..main PS2..


dalam erti kata lain sepatutnya mainan tu equal to happy..

should be la kan..

ada ke budak-budak yang tak happy jumpa mainan..

kalau di klinik kanak-kanak sendiri,ada disediakan satu kotak mainan digunkan untuk disract budak-budak di saat doktor-doktor nak buat pemeriksaan pada kanak-kanak..betapa kuatnya penangan mainan ni...

ok pa ain sabrina merepek pasal mainan ni..

ni semuanya puncanya pasal mimpi semalam..

mimpi yang sangat lah merepek..pelik..dan takkan jadi kenyataan..hopefully TAK la..

walaupun mimpi yang agak HAPPY but bila fikir panjang ckit..TAK NAK kot..

haha ok ain sabrina merepek...

kesimpulannya mimpi should be HAPPY la kan..tapi kenapa pengakhirannya ain sabrina rasa SEDIH..

taktau sedih untuk kenapa..

mungkin SEDIH kerana ia takkan jadi kenyataan..
tapi dalam masa yang sama tak nak gak ia jadi kenyataan

haha ok pa yang ain sabrina nak sebenarnya?
tu la masalahnya dia pun tak tahu pa yang dia nak..

ok la
SEKIAN..

maafkan ain sabrina atas ketidakstabilan moodnya.. =)

Friday, October 15, 2010

' PERSONAL TASTE in the house '

assalamualaikum..

tgh mood end-posting..
jadi terasa beban di bahu kurang ckit..
stress yang melampau-lampau terasa kurang sedikit..


jadi kami bebudak tahun 4 perubatan mula lah mencari2 sumber hiburan..
memandangkan kami tiada wayang di sini..
kami buat 'wayang' sendiri..

semua pakat2 mencari movie terbaru..
mahupun korean atau jepun series yang best..

berbekalkan laptop+cta best kami pun berkumpul ramai2..
tgk cta yang sama..
gelak sama2..
sedih sama2..

itu je la hiburan kami di sini..
mungkin bagi orang lain..
rasa cam boring je..
ye la orang lain sampai ke berjalan2 ke sana ke sini meraikan habisnya exam masing2..
tapi bagi kami inilah hiburan kami yang sedia ada sejak kami berada di 1st year lagi..

ye la nak jalan pun..
pa la ada sangat di sini..
ada KB mall,pasar siti dan wakaf che yeh..
yang terbaru ada parkson baru di bina berdekatan dengan pasar siti..
cuba bayangkan 4 tahun di sini,sudah muak kami2 ni berjalan2 di tempat2 yang sama..
last sekali..
tgk 'wayang' sesama je la..

k lah nak sambung tgk cta korea ni jap..

' PERSONAL TASTE in the house ' (^_^)

Sunday, October 3, 2010

REST for a while =)

assalamualaikum..


baru terjumpa gambar ni..

gambar menarik,mesej pun sampai..

love it and want to share it with others..







got it?

malas nak menaip panjang =)

that's all for now..
wslm..

p/s- just nak distraction for a while sebenarnya..tgh pening kepala membaca pelbagai fracture2 ni..mengadu jap..hihi
minggu depan exam ni..tlg doa2 kan ye..(^_^)

Wednesday, September 29, 2010

AMPUTATION=POTONG MEMOTONG

assalamualaikum..

kembali rasa gatal tangan hendak menulis =)

hari ini hari syahdu ain sabrina..

syahdu??
definisi syahdu..sedih dan yang seangkatan dengannya..

pa yang berlaku???

gini alkisahnya..
as usual pagi2 ada ward round..

memandangkan saya team ooru (oncology and reconstruction) yang lebih menyentuh berkaitan kanser dan yang seangkatan dgnnya..mostly case yang kami jumpa kanser2 tulang-osteosarcoma,giant cell tumour..ada juga kes fracture..

k yang membezakan ward round pagi ni dr ward round yg lain2..

kali ni kami ada kes osteosarcoma..
brief ckit pasal patient

15 years old,just been diagnosed to had osteosarcoma 1 year ago.he had undergo chemotherapy.now currently the osteosarcoma not responsive to the chemo already.to make it more tragic-the cancer has already spread to the lung. and the only choice right now is to AMPUTATE. yes,amputate.

yah that the brief history i can tell you..

ya sejak masuk ortho posting banyak sangat kes amputate yang dijumpai..yang tambah menyedihkan kesnya mostly terjadi pada budak2..recent amputate i have seen happen to a girl aged 11 years old..11 years old,just standard 5..masih dalam zaman bersuka2..

why we do amputate?
bcoz it is the only way not to spread the cancer..
cancer is very dangerous and once its spread,it is already difficult to treat so as along we have chances to prevent the spreading,we prevent it..

amputate..potong..bunyinya kejam..mcamna kehidupan patient tu lepas ni??
sedih memang sedih tapi nak buat macam mana itu saja pihak doktor boleh lakukan..


but back to the basic..
if we have a choice either to prolong the life of the patient by amputate or not to amputate that will of course spreading the cancer all over the body..
of course we will be reasonable to choose amputation..

back to that 15 years old patient,
he should already been undergo operation this morning but however his parents,both dissapear..MIA(missing in action)..so consent cannot be taken..
and he been left alone in the ward..one of more friends talk to him..
bercakap dari hati ke hati..its reveal that he had family problem,his parent was discussing to had a divorce..and both of them don't want take the responsible or risk to sign for their child's amputation process..
yah 'responsible' parents..
that boy already had cancer spreading to his lung and his parent still have 'so much time' to play cak cak at this important time..
buatkan me rasa geram+sedih+campur macam2 perasaan lagi..

ahhhh frust betul..but yah we human being just have to persuade and persuade..
we try our best not to do harm to the patient and so the patient and their relatives should also take action try to understand and cooperate.

yah i know amputation is not an easy thing to accept but we don't have choice,and so are you..

but don't misunderstood that all osteosarcoma patient had to undergo amputation..there are only little of them..hanya beberapa patient sahaja yang tidak bernasib baik..
mostly osteosarcoma patient can be treat with chemo and by excision the cancer,and it heal completely after that..and their live happily ever after =)

Monday, September 6, 2010

:: MISTERI NUSANTARA::

assalamualaikum.

jumpa lagi =)

lama betul tak update kan..sampaikan dah abis posting surgery dah masuk posting lain pun tak berjaya lagi nak menaip..
MySpacehuh-mengeluh jap..tau tak baik mengeluh tp nak mengeluh gak =(

minggu ni sangat penat..
penat mentally and physically..MySpace
bila otak dan fikiran dah mendarat di rumah sedangkan fizikal ni masih di USM..
haha stress..asyik membilang hari je bila nak kembali ke tempat asal..
tak sabar sangat2 nak balik rumah..MySpace

minggu ni mood nak study dah hilang ke mana-mana tah..
misteri tul..dah hilang tak dapat dikesan..MySpace
MISTERI NUSANTARA..

pastu bila ward round-kena tanya ngan doktor ..
baru la terkapai2 macam orang tengelam perlukan pelampung..
MySpaceitulah gayanya..
then satu hari tu saya takda mood..
muka stress,cemberut je satu ari tu..MySpace
nak salahkan siapa lagi????
salahkan diri sendiri la sbb malas sangat..
ke salahkan otak dan fikiran sbb landing awal sangat kat rumah..
mana tak awalnya dari minggu lepas lagi otak dah landing sedangkan fizikal masih termanggu2 kat usm..rasanya otak naik flight jd cepat ckit sampainya yang fizikal pulak naik keretapi kot tu yang lewat ckit,takpun naik keta lembu hahaha

Sedih bila dengar lagu2 raya
"semua orang dah stat cuti..yg ain sabrina pula tgh sibuk memaksa diri menelaah buku apley's ortho yang tak brapa nak best ni..kalaulah buku apley's ni cam novel hlovate- dah lama dah abis baca =)" - tiru post kat FB
Post tu adalah defense mechanism untuk mengembirakan hati sebnarnya tp tak brapa nak berjayaMySpace

jadi fon mama..sembang2 ngan mama..lebih kepada mengadu tak sabar nak balik raya..
as usual balasan mama " sabar..nak wat camna dah memang camtu..dah jadi doktor nnti tah2 boleh raya ke tak "
camtu la lebih kurang nasihat dan kata2 semangat dari mama
ada sambungannya lagi..
"tau tak..kak sakinah tak balik raya pun kali ni "
kak sakinah ni jiran merangkap tengah houseman sekarang dekat hospital kulim..
dengar je camtu,terasa hati makin sedih la pulak..
terus otak terus berfikir..
ni baru waktu belajar ni,cuti raya lewat..dah jadi moody gini..
macam mana la gayanya bila dah jadi houseman dan mengalami nasib yang sama dengan kak sakinah..berdayakah aku menerimanya???
haha tuhan saja yang tahu...

pastu sempat la bercita panjang pasal persedian raya..
baju raya???
semua baju raya selmat dipilih oleh mama tanpa dilihat oleh ain sabrina pun haha takda mood nak bergaya sangat tahun ni..terima je apa yang ada..
kuih raya??
as usual kuih raya selalunya kami buat sendiri..jarang sangat beli..
alhamdulilah 5 jenis kuih dah siap di buat di rumah..termasuk kuih mazolla yang saya sangat suka..
sempat juga mama mengadu- " susah ckit la tahun ni,ain takda..kalu tidak ada juga orang nak nolong" - terharu saya haha
sya pun tanya " inat??" ya my only sis..
mama jawab " dia cam biasa la..tolong jap..pastu mula la bentang toto nak tidur..budak duk asrama la katakan,penat katanya.."
alasan betul adik bongsu sorang tu..saya pun duk asrama gak sampai sekrang duk asrama gak,tp boleh je kot menolong2
haha biasa la yang bongsu..dalam mama duk mengadu2 tu dia duk backing juga anak bongsu dia tu..mama2..

haha tu la citanya..
malas la nak menaip panjang2..
banyak lagi nak kena study ni..
takkan nak sejarah berulang lagi kot MySpace

k kesempatan ni nak ucapkan

Dapatkan Mesej Bergambar di Sini
" SELAMAT HARI RAYA, MAAF ZAHIR BATIN "

Tuesday, August 3, 2010

MY LIFE WITH SURGEON PART 1

assalamualaikum..

jumpa lagi..

ni first post setelah secara rasminya menjadi budak tahun 4..

bila tgk no 4 tu rasa dah jauh perjalanan..
patutnya makin pakar la kan..
tapi entah la makin naik tahun,makin rasa lagi banyak yang tak tahu..

teringat satu kata hikmah ni..
"ilmu tuhan kan luas,semakin banyak yang kita belaja,semakin banyak yang kita masih tak tahu"

kata hikmah ka tu?
entah saya pun tak pasti..
tapi yang pasti kata di atas tu seringkali diucapkan oleh orang sekeliling..

dan nak menguatkan fakta yang ilmu tuhan itu luas-ada disebutkan ALLAH dalam love lettersya buat kita,hamba-hambanya..

“Katakanlah, kalau sekiranya lautan menjadi tinta untuk menulis kalimat-kalimat Tuhanku, sungguh habislah lautan itu sebelum habis ditulis kalimat-kalimat Tuhanku, meskipun kami datangkan tambahan sebanyak itu pula.” (QS. Al Kahfi: 109)

“Dan seandainya pohon-pohon di muka bumi menjadi pena dan laut (menjadi tinta), ditambahkan kepadanya tujuh lautan lagi, niscaya tidak akan habis-habisnya (dituliskan) kalimat Allah. Sesungguhnya Allah Maha Mendengar lagi Maha Melihat.” (QS. Luqman: 27).

betapa luasnya ilmu ALLAH,tak terjangkau kita yang hanya hambanya yang kurang upaya ini..

.......................................

yang atas tu baru intoduction =)

dah lama tak menaip,rasa gian pulak haha

ok nak cta panjang2 ckit kali ni..mungkin ada sambungan nya pas ni..
ikut kerajinan ain sabrina =)

ok 1st posting = surgery.

my comment : ???
tak nak komen lebih2 lagi sebenarnya sebab tak habis ranjau hidup surgery ni lagi..
baru 3 minggu..ada lagi 3 minggu lagi untuk ditempuhi..

ok untuk kali ni just nak kongsi rasa dan pengalaman sepanjang 3 minggu ni..

generally..
untuk surgery posting-ada 2 wad penting-wad 2intan(wad lelaki) dan wad 3utara(wad perempuan)
dan untuk surgery ada 3 team-that is team A,team B & team urology..
jadi kami 31 org student gilir2 untuk join setiap team and untuk cover wad..

sebelum pukul 8,kami dah kena sampai di wad masing-masing..
dan rutin ward round berlansung..
ok ward round..apakah itu?
ward round=pusing2 ward..haha simple kan..
KREDIT TO: http://thelifeofamedicalstudent.blogspot.com

ok2 secara simplenya camni..ada a team of doctor akan round ward,jumpa each patient dalam ward tu..tgk progression,tgk ada pa2 masalah tak..camtu la lebih kurang..

selalunya ward round ni ambil masa dalam sejam camtu..kadang2 lebih..ikut doktor..
dan masa ni la selalunya akan sesi 'tembak menembak' haha
sesi di tanya soalan oleh doktor2 yang ada..
menakutkan? emm ikut doktor yang bertanya..
agak stress sebenarnya bila tak dapat menjawab soalan yang ditanya..
kadang2 doktor tu tak marah pun,tp diri kita sendiri yang tak puas hati-kenapa kita takleh jawab soalan tu..

mulalah dalam hati
"ahh aku tak studi lagi.."
"ahh dah lupa.."
"ahh stresssssssss".

sedangkn soalannya ada ja jawapan dalam buku-maksudnya takda la tricky sampai susah gila nak jawab-maksudnya lagi,kalu studi-of course boleh jawab..
tp tu la masalahnya..huh(mengeluh sebentar)

soalan2 yang ditanya doktor yang masih mengingau tidur malamku..

"what is adjuvant?what is neoadjuvant?"
"the staging of breast cancer?".
"complication pf post-appendectomy?"
"cause of postop fever?"

tu la soalan yang terbayang-bayang di fkiran lagi..
siap ingat muka doktor saat soalan tu ditanya lagi haha
ada yang dah terjawab,ada yang sampai sekarang cik ain sabrina ni tak study lagi
aish2 pa nak jadi nih..

ok.. tu just pasal ward round..
ada lagi pengalaman masuk OT(operation theater),tgk endoscopic,clinics life dan mcm2 lagi akan dicerita kemudian jika diberi kesempatan untuk disambungkan post ini..

ok that's all..
penamat untuk MY LIFE WITH SURGEON PART 1.

Wednesday, July 7, 2010

"poning kopala eden"

assalamualaikum..

kini saya dah selamat sampai di kelate..
selamat sampai petang isnin, sedangkan should be ari sabtu ni baru stat mendaftar..

haha memang terlebih awal..MySpace

mesti ada yang tertanya kenapa datang awal sgt???
yang ni mostly kekwan USM gak..
ramai gak yg mesej2 terkezut ain sabrina balik USM awal..

adakah kerana ain sabrina nak study???
oh tidak2..dia tak serajin itu..
walaupun ada lah lebih kurang 40% dalam niat balik awal nak studi..
sebabnya cuak bangat nak masuk klinikal ni..

sebenarnya gini..

gini alkisahnya..

saya g antar adik sepupu daftar masuk UMT sebnarnya..
dah alang2 sampai t'ganu,saya dihantar terus ke USM..
haha
dengan niat abah nak saya balik awal =study

tp tu la masalahnya..
bila tgk buku je terus rasa ngantuk..MySpace

abis tu camna nak study???

bila muka alih pada laptop ni..
terus mata celik molek jah..MySpace

aish2..poning kopala eden..MySpace

ada tips tak nak bagi mata celik bila menatap buku???

kalau ada tlg2 kongsi2 kan..

ainsabrina mencabar dirinya sendiri.
Related Posts with Thumbnails