Wednesday, December 31, 2008

..STILL IN HOLIDAY MOOD..

assalamualaikum..

back to kelate after holidays...jasad je yg ada kat cni,hati masih tertinggal kat rumah hohohoho
ari ni aku baru masuk kelas..dan seperti dijangka tak ramai yang datang lecture..it feel a bit lonely in the lecture hall..that is what i feel..dengar lecture cam tak dengar je sbb duk fikir apa la orang kat rumah tengah wat..hihhihihi memang nampak sangat keterpaksaan g kuliah..sampaikan ada sorang insan tegur nape muka cam takda mood je..my answer is "hati ada kat rumah" and she just like "owh" and said the same thing..i think most of us still in holiday mood..cuti seminggu je mana puaS arghhhhh
ahhhh really feel want to be home right now..camne ye?????hihihi
tah la pa yg aku tulis ni..juz luahan hati seorang insan yang masih in holiday mood hihihi

p/s: buat bebudak usm jemput2 la datang melawat pameran MPI kat red square..insyALLAH banyak info bermanfaat yang akan kita dapat..sama-sama la kita meriahkan MPI(MINGGU PENGHAYATAN ISLAM) tahun ni..ISLAM UNTUK SEMUA..

Tuesday, December 30, 2008

.......................................



assalamualaikum..

ye saya masih dirumah..sedangkan esk ada kelas hohohohoho
esok insyALLAH balik kelate sbbnya tiket pn tak beli lagi hihihi
plannye nak lanjut cuti panjang ckit tapi memandangkan tidak mendapat kebenaran pihak tertinggi(that's my father!!!!) so lanjut cuti sampai esk je la..ye abahku sangatlah strict pasal kelas2+ponteng2 ni..kira rahmat la dia bg cuti lagi esok ni hihihi cuti dilanjutkan pun sbbnye khidmatku masih diperlukan di rumah ni hihihi maksudnye???? mlm ini that is tadi rumahku ada wat makan2 ckit,buat barbecue so my khidmat dperlukan(my khidmat include tlg memasak+basuh pinggan+mengemas rumah+dan lain yg seangkatan dengannya hohoho)..ye la nak mengharapkan adik bongsuku untuk memberikan khidmatnya agak susah la..hihihi
hari ni awal muharam so kami beramai-ramai(famili2 belah abahku)pakat puasa sunat..so di rumahku bangun sahur untuk berpuasa..semuanye bersemangat nak bangun sahur pada mulanya last2 kat rumah ni yang berjaya dibangunkan untuk sahur hanya mamaku.abahku,aku dan sepupuku iya hihihi adik-adikku ayin,ipan ngan inat sorang pun tak berjaya dibangunkan..last2 kami berempat je yg posa kat rumah ni..
memang penat la hari ni..dari pagi lagi sibuk mengemas rumah+memasak..petang ckit baru la pak tam,mak we,pak teh ngan mak wan dtg..sempat wat bacaan yasin sblm bukak posa sempena 1 tahun pemergian mak cikku..mari kita sama2 sedekahkan al-fatihah buat arwah mak cikku AL-FATIHAH..semoga rohnya dicucuri rahmat..

Monday, December 29, 2008

..CUTI-CUTI MALAYSIA...

assalamualaikum..

ye cuti-cuti malaysia..
dah lama dah kepulanganku dinanti hihihi abahku selalu kata kalu nak bercuti biar cukup korum baru best..maksudnya biar cukup satu famili baru seronok bercuti..
aku kan jarang brcuti..selalunya cuti time budak2 sekolah so adikku yang duk kat hostel tak balik..bila time dia cuti balik rumah aku pulak tak cuti..so jarang la berjaya kumpul satu famili..akhirnya cuti kali ni semua ada..

balik dari kelate hari tu aku terus ambik tiket balik kl..the major cause g kl ni sbbnya my mother has medical checkout at hospital ampang..so alang2 dah ada kl kami pun wat cuti2 malaysia la..dr kl kami g melaka..melaka as bandaraya bersejarah..so melawat kota afamosa dan dll la(malas nak menulis ckit la mlm ni hihihi so terimalah kekurangan diriku ini hihihi)

then petang ckit kami g port dickson..saja plan nak tido ctu esok boleh main laut hihihi cam penang takde laut je gayanye..saja nak berjalan sebenarnya..semua nye berjalan tanpa plan sebenarnya..jadi tak tempah bilik hotel pn..last2 sampai ke malam kami mencari..semua hotel dah full..ye la cuti2 sekolah ni..last2 sewa satu apartment ni kat satu villa ni..bukan hotel la pun just apartment biasa ada orang buat sewa2 ni..alhamdulilah selesa la tido semalam je kan..

esoknya kembali ke KL..tido semalam kat rumah mak sedaraku kat kajang..pastu g petro sains kat KLCC..ye petrosains..dah banyak kali g sebenarnya..aku rasa dah 4x pergi tapi setiap kali pergi mesti tak habis jelajah petrosains tu..so g la untuk kali ke5 aku dan adik2 ku pegi lagi skali dengan azam untuk menghabiskan penjelajahan hohohohoho akhirnya 4 jam kami bertapa kat dalam petrosains baru habis penjelajahan kami hihihi tu pn banyak skip sbbnya dah rasa lewat sgt..


then balik rumah..stay kat rumah beberapa hari sblm kami teruskan cuti2 malaysia kami..

then at 26 december we went to cameron highland..yes cameron highland again..tahun ni saja dah 2x pergi cameron highland..when i first time heard about our trip to cameron highland from my cousin iya i would just like "cameron highland again???"..this trip is family trip that include 6 family from my father's side..dan bila berbicara pasal family trip boleh dikatakan 70% was at cameron highland..aku pun tak paham la nape la diorang(that is my father and pak teh=organiser of the trip) ni suka sangat ngan cameron highland..bila cakap pasal family trip ada 2 tempat je diorang slalu pikir that is cameron highland ngan lumut..tah apa la yg best ngan 2 tempat ni..kadang2 je tersasul pergi bukit fraser ke tapi that situation is very very very rare..what best about my family is every year we will have family trip..at least once a year..tapi tu la masalahnya every year is the same place..so taktau la nak bercerita pa lagi pasal cameron bcoz cameron is always about=rose+strawberry+vegetables+sejuk+pa2 je la lagi(lu pikirlah sendiri :-))..so kalu bercerita pn pasal benda2 tu je la..so aku malas nak bercerita + nak menaip (like been said b4 hihihi) hihihi so sayonara..

Thursday, December 18, 2008

::HOLIDAY::

ASSALAMUALAIKUM...
akhirnya aku akan pulang ke rumah huhhuhu hepinye saya...
banyak impian nak wat balik umah ni hihihi
akhirnya bebudak 2nd year medic+dental akan cuti..hihihi walaupun agak terlambat..ye la budak2 lain semua dah abis cuti dah nak start kelas kita pulak baru nak cuti wahahaha..tak kisah la lambat ke ckit cuti kita akan bercuti gak so kita enjoy!!enjoy our life without medical stuff(kuliah+PBL+clnical etc)for a moment..just relax our mind because after holiday we will busy with CFCS and 'masuk kampung'..so get ready to be in pressure again after holiday hihihi
pa2 pn hepi holiday to bebudak 2nd year medic+dental..gunakan cuti dengan sebaik-baiknya..insyALLAH..wslm

WHAT IS THE PATHOPYSIO OF EXAM FEVER???

assalamualaikum..

aku br abis kemas bilik..kerajinan yang melampau2 hari ni hihihi jadi bilikku dah kawaii...hihihi..
hari ni cam hari membasuh je..pasni nak basuh keta pastu nak membasuh baju..ye ain sabrina memang rajin..hihhihi..

ari tu masa mood exam aku ada postkan kat ym ngan google talk = "what is the pathopysio of exam fever?"
so ni beberapa respon yang aku dapat..so slamat membaca..respon2 dicopy trus dr asal..so terima kasih buat sesapa yg bagi respon..at least mereleseakan sedikit sebnyak tekanan exam pada waktu itu hahaha..

respon-responnya...

1st respon from yani...
yani: it is cause by stress :-)

2nd respon from zaty dental..
2008-12-12
nor_zaty: kuliah -> tido -> balik bilik -> study nota -> tak cukup ulangkaji -> nak exam -> gelabah -> exam fever

the 3rd respon from atun..the best respon ever hihihi
atun: haha,.apedie pathophysionye??

ain: hehehe aku pn taktau tu aku tanya..so any answer

atun: exam sudah dekat----> note byk xbce lg--->stress -->secrete prostaglandin----> elevated setpoint to febrile---->exam fever----> hahahaaha

ain: mcm logik..hihihi btul la kot..

radiatun ahmadi: abdominal pain ,diarrhea ,dizziness ,cold and clammy extremities, palpitation and satu lg..drowsiness..nk tdo je....hahahahaha

ain: yg lain2 tu complication ke????

radiatun ahmadi: xpasti la hehe mcm symptom2 je hehe lebih2 lg tme nk msuk dewan pekse hehe btol x?

ain: ok anggap je la exam fever tu satu dx yg ada byk2 symptom gtu hihihi so apa pyrogene dia yg sebenarnya dr.radiatun hihihi

atun: ehem2..sy pon xpasti.. kte boleh classificationkan die sbgai idiophatic dx hahaha

ain: owh.. hihihi mgkin so ada pa2 tmbahan lg dr.radiatun??? hihihi

radiatun ahmadi: setakat ni blom lg ye dr,ain hehe

ain: ok terima kasih bebayak so berjayalah research kta pasal exam fever ni hiihihi

atun: haha.ye2

so that's all respone yang aku dapat..so any bakal2 doctor nak bg teori yg lain hihihi dipersilakan.....

Monday, December 15, 2008

::EXAM ZONE::

assalamualaikum...

ye esok(bukan esok pn dah tggal hanya beberapa jam lagi huhuhu) km bebudak 2nd year medic+dental akan menghadapi our first medical exam..esok our exam will start with osce,then seq,osce clinical and the last day mcq then balik umah!!!!..hohoho
agak cuak la kan exam ni sbb 1st time ada exam clinical yang agak menakutkan huhuhu jangan tetiba penyakit gelabah datang sudahlah..tapi aku rasa symptom2 palpitation=berdebar=kenalin mesti ada kat semua orang pnya..and one more thing sign tremor perlu dielakkan takut menganggu lak nanti hihihi bahasa aku pun dah jadi bahasa clinical examination..pa kes???!!!

pa la nak kuar esok ye..bleh lak tnya gtu..masa2 ni la aku berharap cik doraemon tu wujud hihihi nonsense hihihi ok sebagai orang islam we just have to rely to HIM..la tahzan(jangan takut) HE always there for us..no matter how much our sin are and how many time we forget about HIM..HE just always there for us..

there is one nasyid i would like to post here..not the latest nasyid la but i just love to hear it when i'm depressed or in bad mood about all medical stuff bla bla hihihi nasyid ni teha yang bagikan thn lepas..ye masa 1st year cam ala terkejut+slalu tensen+takut takleh nak pass+takut takleh nak hadapi all the medical stuff..kesimpulannya macam-macam ada la masa 1st year dulu..so this song compared to other song(termasuk lagu jepun+korea yg best and lagu ryo-chan), lagu ni agak menenangkan jiwa dan memberi keyakinan kepda diriku ini untuk menghadapi duri ranjau medical school ni..this song make us felt that we are not alone, there is HIM with us..

Mimpi Yang Indah
Album : TigaSatuTiga
Munsyid : Mestica
http://liriknasyid.com


Telah ku lalui jalan berduri
Sejuta harapan terus ku pertahankan
Bukan mudah menggapai bintang
Bersilih dugaan mendatang
Di sebalik kepayahan
Di situlah kekuatan
Tekad hati azimat di perjalanan
Mengejar impian
Pabila laluan seakan sukar
Bagai tak terdaya untuk terus bertahan
Namun kasihMu menyedarkan
Aku tak pernah sendirian

Di sebalik kepayahan
Di situlah kekuatan
Tekad hati azimat di perjalanan
TInggi langit mimpi ini
Tak ku ragu untuk membuktikan
Indah bintang yang terang bukan khayalan
Tetapi kenyataan
Akan kau saksikan kesulitan ini
pasti berganti kebahagiaan
Telah pun kau dengar kisahku ini
Pernahkah cuba kau mengerti

ok..di kesempatan ni aku nak minta maaf kat semua la ye..salah silap semua la..halalkan semua makan,minum,ilmu dan yang lain2 yang sewaktu dengannya..doakn kejayaan kita bersama..we can do it..kalu boleh biar semua lulus huhuhuhu boleh ke???insyALLAH..chayo!!!gambate ne!!!wslm


p/s:jgn jd macam bwh ni ye kwn2..so tdo+rehat pastikan cukup!!!

Saturday, December 13, 2008

ITADAKIMASU!!!

ASSALAMUALAIKUM..
ye itadakimasu=let's eat..yup japan...hihihi sejak diinfluence ngan jepun ni tak pasal2 sblm makan je aturannya mesti bc doa+cakap itadakimas..hihihi berlagak jepun kejap..mana tau nanti nak g makan ngan ryo-chan ku hihihi(untuk pengetahuan ryo-chan merujuk pada nishikido ryo yang jadi hero dalam cta one litre of tears & attention please!!)

ok berbalik pada topik postku..petang tadi aku kuar berjalan-jalan ngan aina,addy&wan(perhatian:bukan wan=hazwan ye wan=wan iliana hihihi)..disebabkan semua nye cam depress disebabkan exam yang tinggal lebih kurang 2 hari je la lg kami pun kuar dengan harapan dapat mengurangkan depress dan dlm masa yang sama 3 kwanku ini ada barang nak beli..so kami g tesco je..aku ja sorang tak beli pa2..aku in bajet..tengah zaman kemelesetan ekonomi..hihihi bila duit JPA nak masuk nih...hihihi

so kat tesco aku duk kat ruang buku2 tu..diorang membeli-belah agak lama la aku rasa sbnya sempat la aku habiskan dua majalah utopia sementara tunggu diorang(perhatian aku kalau belek majalah sangatlah lama kalu nota cepat je dah ngantuk hihihi)

then,diorang habis membeli-belah,azan maghrib pun kedengaran..plannya nak g solat kat surau tesco tu je..tengok ramai manusia kat surau tu..full la..dan terus terkeluar kat mulut aku waktu tu "kelantan..kalu kat penang aku tak tentu lagi penuh"..sori to say..tapi tu kenyataan nye..surau kat kelate ni kalu masuk azan je dah penuh orang nak berebut solat awal kalu kat penang hmmm sori to say bukan nak kutuk png..i'm proud of penang..ye la aku duk penang dari umur 3 tahun walaupun secara azalinya aku lahir kat perak..tapi tu la kelemahannya..

back to the story..then kami solat kat masjid dekat JKR(aku taktau nama masjid tu hihihi)..kat ctu still membuat aku rasa bangga dengan orang islam kelate..ramai gak keta berhenti solat kat ctu..banyak tul budak2 kat ctu...gelagat diorang betul2 buat aku tersenyum..ada sorang budak ni suka sangat main suis hihihi tak paham aku..sian mak dia nak solat pun tak senang..then ada lagi sorang budak ni asyik2 berlari kat luar tu..macam2 la gelagat budak2 kat ctu..

then,plan utama kuar that is MAKAN!!!! but still kami taktau hala tuju nak makan kat na..selepas bermesyuarah panjang dalam kete last2 kami g makan STEAMBOAT kat pengkalan chepa..huhuhu aku dah lama teringin nak g tapi selalu tak berkesempatan..akhirnya..boleh tahan la harganya jika nak dicomparekan dengan penang(asyik2 penang hihihi dah tu penang is my hometown..nak compare ngan gapo lagi???hihihi)..harganya satu kepala rm13.90 tak termaksuk dengan air..then boleh makan sepuas-puasnya..huhuhu banyak gak la kami melantak lebih2 aku yang hanya makan maggi pagi tadi hihihi tengahari pun tak makan..malas nak kuar bilik punya pasal hihihi memang puas la..macam2 ada..masa makan suun(yang macam bihun tu) tiba-tiba aku teringat cerita attention please!!(ye cita ryo-chan ku..hihihi) yg heroin dia makan soba(satu jenis makanan jepun cam mee tapi diorang ada cicah ngan satu jenis cam colek or sos la..nampak heroin attention please!! tu makan cam best je hihihi)

................soba...............................

so aku membayangkan suun tu cam soba..hihihi boleh ke gitu???ala sesekali berangan dah ada kat jepun..ada lak addy yg jugak addicted jepun cam aku jadi menjadi la kami dua hihihi so padanlah tajuk post aku ngan cta makan steamboat kami tu..so korang pun bayangkan lah kami g makan steamboat ala jepun ye sambil cakap itadakimas!!!hihihihi
bawah ni ada beberapa gambar bukti kami g sana..hihihi


....................jepun dishes la konon hihihi...............


..................aku ngan aina...............................


....................wan and addy.................................

Thursday, December 11, 2008

..YM OH YM..

ASSALAMUALAIKUM..
post ni ditulis buat hazwan yang menanti-nanti post terbaru dari aku hihihi
ye aku nak bercerita pasal ym yang menyebabkan aku sakit ati gak la mlm ni..
aku br balik makan sebenarnya..g macb je..and one more time for wan hihihi aku balik baru dpt msg ko kat ym jd takleh la aku nak ajak ko hihihi
ok back to the story..aku balik2 je dr makan aku tengok ada 2 msg ym menanti aku one is from wan and one more from adikku irfan...rindunya kat dia..selepas chat serba-sedikit tnya khabar org2 kat rumah..sempat jugak la irfan tu mengumpat serba sedikit pasal abg dia,ayin..hihihi budak2 sungguh..then aku tanya soalan cepumas kat dia...sila lihat bawah(dicopy trus dr ym).. :-)

ain: pan rindu kak tak???
hihihi

Mohamed Azmil: awat kak en amik gmbar pan yg buruk 2 masuk blog kak en kat bawah sekali???????
ada ckit... hehehe

ain: buruk ka

Mohamed Azmil: muka x best langsung....

ain: kak rs comel jah

Mohamed Azmil: ye la...

ain: hihihi

Mohamed Azmil: nampak gigi tu...
heheh
LOL
LOL= Laugh Out Loud....

ain: kak rs ifan comel je la..

Mohamed Azmil: eh.. eleh...

ain: kak tnya ni pan tak rndu kat kak ke
hihii

Mohamed Azmil: perli la 2...
pan jwb dah....
cek blik...\

ain: 'ok2

Mohamed Azmil: bucuk la kak en nih... x cek men tuduh jer...

ain: dah2 kak dah check

tu la serba-sedikit chat aku ngan adikku sblm ym mula buat perangai..ish benci tul..taktau la korang punya ym cmne tapi ym aku suka sgt buat pragai time2 aku sronok chatting ngan mak aku,ngan adik aku ke ngan sepupu aku walhal dengan sesapa pun la dia mesti nak wat perangai..sakit hati tul..tapi bila aku takda msg sapa2 dia msti ok je..takda masalah pun..adakah ym jeles ngan aku???hihihi...luahan perasaan mangsa ym hihihi kesimpulannya start lah menguna googletalk or skype..hihihi "perhatian aku takda dapat gaji tuk promotion tak rasmi ni,sekian terima kasih" hihihi

ok bercerita pasal adikku lak..bila dia dah mula komen pasal gambar dia kat blog aku(sila rujuk gambar familiku kat area bawah skali kat blog aku ni) aku mula gelak sorang2..bila aku bercerita kat aina,dia pun tumpang gelak..aku cam baru tersedar adikku yang sorang tu dah mula membesar dah mula ambik berat pasal gambar dia yang comel ke tak..dia rasa gambar dia tak comel ini bermaksud aku kena tukar gambar dia la tu..irfan2..mana taknya dia siap antar gambar dia kat ym lg suruh tukar..hihihi irfan2 adikku sayang..lagi satu boleh plak dia marah pasal soalan cepumas aku tu..aku mula2 tak prasan dia dah jawab..dia juz jawab "ada la ckit"..kalau korang tak prasan cba rujuk chat diatas..hihihi..that's all about adikku azmil irfan..


adikku azmil irfan..mira masuk bilik aku masa aku tgh preview gambar ni then dia cakap "adik ko ye?"..aku pun jawab la ye..then dia cakap"nampak sngat adik ko ada iras2"..so aku pun letak la gambar ni..persoalannya ye ke ada iras???hihihi
P/s to irfan-"ok kan gambar ni???gambar ni bukti ipan adik kak ni sbb kawan kak cakap ada iras hihihi"

that's all for today..aku nak sambung study..doakan kejayaan kita bersama..

Monday, December 8, 2008

..SALAM AIDILADHA..

ASSALAMUALAIKUM..

salam aidiladha kepada semua umat islam especially to bebudak usm yang tak balik raya(aku pn termasuk..huhuhu)..

ada yang tertanya apa kejadahnya kami2 ni tak balik???jawapannya adalah kerna kami bebudak 2nd year medic usm akan menghadapi our 1st exam in 2nd year at 15 dec that is this sunday hohoho tggal 6 hari je lg hohoho banyak lg nak revise nih(merujuk kepada diriku yg agak pemalas ni hihihi)



............kami keseorangan di sini hihihi.............................

raya haji tahun ni walaupun tak semeriah cam sebelum ni but still takdala teruk sangat...memandangkan aku tak balik kg beraya so untuk menutup kesedihanku aku g beraya kat rumah kawan baikku aka ex-rmateku waktu matrik that is nadia..


...............gambar nadia aku candid waktu matrik dulu hihihi........

umah dia kat pasir mas..aku bertolak semlam pas asar dan kembali ke usm pn lepas asar..cukup 24 jam hihihi

mula2 plannya nak g umah dia pas solat raya sbb segan gak la nak tdo umah org kan..tapi setelah beria-ria dipujuk oleh cik nadia aku pun bersetuju g semalam gak..
aku g sendiri naik kelisaku..senang g sendiri takdela nyusahkan org sgt..

alhamdulilah aku sampai kat umah dia dengan selamatnya..risau gak sbb aku tak berapa sgt ingat jalan..sampai agak lambat sebab jalan sangat lah jam..banyak gila keta..nak raya kan..

sampai2 ja nampak nadia duk kat luar dengan adiknya yang comel that is amalin..tunggu aku..dia punyala takut aku sesat hihihi sebab ari tu nak g umah dia boleh lak wat perangai sesat hihihi banyak sgt kg dekat2 umah dia tu yg wat aku confuse tu yg sesat..hihihi

malam tu aku makan dengan seronoknya..hihihi cm dah lama tak jumpa nasi..ye la sejak ari jumaat ari tu cafe tak bkak kan..jenuh tiap2 ari nak kuar dah la asyik jam je jln depan usm ni kebelakangan ni jadi melantak maggi+roti je aku ngan beberapa insan berdekatan ngan bilikku yg tak balik gak..jd bila jumpa nasi tak ingat dunia la..banyak gak aku makan hihihi

then ari raya menjelma..takbir raya kedengaran..sayu ja hatiku..huhuhu jauh dari ayah bonda hihihi takda la sedey sgt..sedey2 gak tp tak terasa la sangat..malam raya tu mama aku pn dah fon wish raya..adikku yang bongsu,inat sampai berebut fon ngan mamaku nak wish raya hihihi apa2 pn aku cuba hilangkan kesedihanku ini..juz fikir pas exam ada cuti so aku boleh abiskan masa tu sepenuhnya dengan keluargaku..love them all very much...
pg tadi alhamdulilah aku sempat solat raya kat surau dekat ngan umah nadia tu..one more time it make me feel a bit rindu kat kampungku..huhu selalunya aku solat raya kat surau kat kg bandar bharu,kedah(kg belah mama)..raya haji kat umah nadia pun tak berapa meriah sbb mek(tuk) dia g mekah..so kat umah dia pun simple je...

best gak kekadang tak balik ni hihihi ramai orang rindu+menanti2 kepulanganku chewah hihihi mula2 aku decide tak nak balik..mama ngan abah cam besa responnya "ikut ain la..abah ngan mama ikut jah" thanks abah mama sebab memahami..tapi dalam gitu banyak kali gak la keazamanku tergugat..hihihi ye la lepas aku wat keputusan tak nak balik tetiba je ramai yang fon nak jumpa..
kawan2 sekolah aku semua pakat fon "ain,bila nak balik..boleh jumpa"

............kawan2 sekolahku waktu reunion masa raya haji thn lepas......
sedara2+sepupu2 pun ada yang fon..my cousin belah mama,kak ila msg aku tanya betul ke tak nak balik sebabnya pakcik aku yang dah lama tak balik kg tetiba tahun ni balik kg pulak huhuhu sekali lagi memngugat keazamanku..ye la dah lama aku tak jumpa pakcikku dengan anak2nya yg comel tuh..
then cousin belah ayahku pulak,iya msg2 tanya "bila kak ain nak balik"..huhuhu aku pun menjawab msgnya dengan sedey "kak nak exam la nnti 18 dec ni kak balik" hohoho sedeynye saya..
then,masa aku fon mak sedaraku,mak teh the same respon appeared "betul ke tak nak balik?" and one more time it make i think once more about my decision..but bila aku tegaskan aku tak nak balik then her respon is "takpala blaja sungguh2" huhuhu sedey..
tak cukup ngan tu tiap2 kali fon adikku,ayin(tiap2 mggu msti kna fon dia,berkongsi masalah hihihi ayin ni byk sgt problemnya macam masalah negara ja hihihi) dia mesti cakap "ayin dah abis spm dah wktu ry hj tu kak ain btul ke tak nak blk??tak best la ry kak ain takde" and one more time aku kesedihan di cni..
then,bila aku cakap ngan mama pasal benda ni dan cakap aku rasa macam nak balik,responnya "abah kata balik pun takpa.balik la kejap kalu nak" but at last aku berjaya kuatkan semangatku hihihi aku juz pujuk diriku dengan satu ayat "lepas exam nnti ain leh cti dengan sepuas-puasnye hihihi" sbnarnya takda la puas pun..cti seminggu je..nak wat gana???dah ambik medic terima je la huhuhu

aku teringat satu doctor ni cakap waktu attachment kat a&e(accident&emergency department aka ER) waktu 1st year dulu..

"memang adat budak medic,masa bdk2 kos lain cuti kita tak cuti lagi..bila kita cuti diorg masih cuti..bila kita dah abis cuti dah stat blaja,diorg still cuti"

so kesimpulannya cuti kita memang ckit jadi reda je la ye..tu la sapa suruh ambik medic hihihi

that's all..one more time
salam aidiladha..maaf zahir batin wat semua..wslm

Friday, December 5, 2008

I'M BEING TAG!!!!!

i should say thanks or angry to him=hazwan..he tag me wit this load of question..thank him bcoz aku pun tgh boring ni wan but at the same time huuu banyaknye soalan nota pun banyak lagi ni nak cover..ok i juz answer it.
QA #1

1. What’s your ambition?
to be all good stuff that is to be a solehah daughter+a good sister+a good friend+a good becoming doctor=be a better person..


2. Who is more important to you? boyfriends or friends?
i don't have one so my answer is i love my family more...


3. How often do you think of committing suicide?
that's haram in ISLAM..so no way

4. Do you think you have enough confidence?
not really but i'm improving..


5. How many babies do you want?
babies????urgh so early to think about that , i think so...


6. Do you believe in seeing a rainbow after the rain?
is this direct question or metaphor question..for direct-is there right???for metaphor-i believe every hardness has it sweetness in the end..


7. What is your goal for this year?
more active than last year..hohoho


8. Do you believe in eternity love?
eternity love????is there actually..


9. What’s is your favorite television series?
hohoho long time no see..hihihi


10. What are you really afraid of?
afraid of god


11.What is your bad habits?
bad habits..love to read novel then berangan hihihi


12. Is there anything you wanna tell to the people who hates you?
suka hati mu la..hihihi


13. Do you cherish every single friendship of yours?
yes for me friends are my priority after my family..


14. What does flying means to you?
it juz remind me of disney peter pan..menjawab soalan ke????

15. What do you crave for the most currently?
i just think about my study..

16. Most unexpected gift you received so far and when?
love and cares from everybody around me.

17. Describe the person who tagged you in 5 words:
5 words??? responsible,sensitive,hardworking,really admire ct,mencapub hihihi

18. What have you done to yourself make yourself happy?
reading cerpen or novel..or watch movie..

19. What will you become in another 10 years to come?
i will be a doctor already..hopefully i got married already hihihi maybe i has furthered my studies..don't know yet what bcoz i have so many dreams hahaha

20. What have you achieved in life lately to make it better?
for me entering this medical course it juz rahmat and i through and pass 1st year is one more rahmat..

QA #2.
Rule 1 -People who have been tagged must write their answers on their blogs and replace any questions that they dislike with a new question formulated by themselves.

Rule 2 -Tag 5 people to do this quiz and those who are tagged cannot refuse. These people must state who they were tagged by and cannot tag the person whom they were tag by continuing this game by sending it to other people.

1. Do you have secrets?
of course..

2. Would you fall in love with a boy younger than you?
no..don't want to...if i can choose i want to fall in love with a person that at least older from me 1 year..

3. Do you enjoy going to university?
not really..it just so stressful..i love matrix more..

4. what will you do if you have million dolars?
firstly, i want to perform haji with my parents, then i want to go to jepun and korea..it's my dream hihihi

5. Will you fall in love with your friend?
maybe..

6. Which is more blessed, loving someone or being loved by someone?
ahh..the hardest question hihihi no comment..

7. List 5 current favourite songs
*what should i do-S.H.E(a band from taiwan)
*taiyou no namida-NEWS(a band from japan)
*intention-native deen(a nasyed from turki)
*xin wo- fahrenheit ft S.H.E(a band from taiwan)
*permata yang dicari- dehearty

8. If the person you secretly like is already attached, what would you do?
i believe in jodoh..maybe he is not the one for me..just reda and wait for my real prince charming hihihi

9. Would you be the person that you are if you were to be reborn?
yes of course..i love myself..

10. What do you want the most at the moment?
balik umah..tak sabarnya nak cuti..

11. What kind of person do you think the person that tagged you is?
really like to 'buli' me with this load of question..wan!!!aku marah ni hihihi

12. Would you rather be single and rich or married but poor?
hihihi no comment..

13. What is your favourite color?
blue and green

14. Would you give all in for a relationship?
should i???

15. If you fall in love with two persons simultaneously, which one would you choose?
maybe i will choose the one that love me more..i think so..tak tau la..

16. What are the top 5 bands that you listen to or love?
fahrenheit,NEWS,S.H.E,native deen,dehearty

17. Name 3 things you would like to do but would never be able to.
don't know..i'm juz love what i am now..

18. 5 people I have tagged.
dr.liyana ashaari aka kay,dr.khansa,dr. syed zahid,dr. ain syaf and lastly my cousin,dr rezal..bersabarla ye..aku juz mengikut perintah hihihi buat elok ye hihihi

Monday, December 1, 2008

..KERNA CASE REPORT...

ASSALAMUALAIKUM..

ye post ri ni bercerita pasal case report..memandangkan dah nak exam semua pakat gi antar case report masing2 and same for me also..tapi korang mgkin smooth je kan..aku tuhan saja yang tahu..cuba bayangkan aku kena present masa minggu ke3 cvs then aku antar case report smmgu pas tu but then br dapat case report yang siap ditanda petang tadi..

ok aku mulakan cerita perit jerihku :)

lama ckit pas aku n aini antar case report tu kami rajin2 kan diri g tinjau2 kat department doc tu(maaf nama doc and department dia tak dapat disiarkan hihihi)..setiap kali kami pergi mesti mengecewakan kami sbb case report still kat pigeon hole maksudnya doctor tak tengok pun lagi case report kami apa lagi nak tanda..kami tahu doctor tu busy bcoz masa nak present dulu pun kami terpaksa present pukul 5 sbb takut nak extend hari kan..kalu dah extend hari nak present lagi lambat la case report nak dibuat dan dihantar..

mula2 tu kami juz give time la kat doctor walaupun dah kuciwa bangat..masa kami antar case report tu aini ada antar mesej kat dia but no respon..then setiap kali kami pergi department dia mesti doctor takde,pergi makan la,pergi perak la,g kl la membuktikan betapa sibuknya doctor tu..ni menakutkan kami jeng2 hihihi then kami pun mula fon doktor and doktor tak pernah jawab..then we use the 2nd method, kami antar mesej but still no repond..then kami mula tulis notes kat doktor but still no respond..semua method tu kami gunakan lebih dari sekali hohoho but still no respond..then kami buat one more method sbb risau sangat doctor tak prasan case report kami so kami letakkan case report kami bawah pintu bilik dia with our first note(melampau ke???) hihihi then still no respond and masa tu dapat tau doctor tu g kl..then the 2nd note been given...memang banyak la surat 'cinta' kami pada doktor tu hihihi tu tak cukup ngan mesej 'cinta' nye lagi hihihi

then,ari khamis lepas hazwan aka ketua batch 2nd year yang berkaliber(ye ke??? hihihi) buat announcement kata ari tu last day antar case report kat pejabat akademik..sorry to say masa tu disebabkan kalut nak balik aku tak dengar pun announcement tu hihihi sori ye wan..then petang tu waktu csc(cinical skill centre)-rectal examination petg tu baru aini bgtau aku then sblm csc start kami g pejabat akademik..then ternyata ada je student yg ada sama prob ngan kami and mostly the student have the same doctor like us..and one more time membuktikan betapa sibuknya doktor tu..

then,today..petang tadi pas clinical trus je g cafe..jumpa mar(mar also get the same doctor like us) dia bagitau case report dah ditanda..aku ngan aini pun mengembara(sesuai ke perkataan ni hihihi) ke department doctor tu untuk ambik case report..meredah hujan yang baru nak start waktu tu so takda la teruk sngat at first..then,alhamdulilah rasa lega sangat bila nampak case report kami dah siap ditanda and lulus(tak payah nak wat lain)..rasa cam satu beban besar dah dilepaskan..ahh..yeye aku dah dapat case reportku hihihi
ambik case report tu kami terus antar ke pejabat akademik dengan senyuman yang melebar..sampaikan kakak yang keja kat pejabat akademik tu cakap ari ni ramai datang dengan senyuman hihihi ye la ramai yang seangkatan dengan kami,baru dapat case report ari ni..
then,kami kembali merendah hujan yang sangatlah lebat..abis basah gila labcoatku+bj kurungku+tudungku+kasut+stokinku kesimpulannya semua basah la..hujan sangatlah lebat..

korang tau tak tempat parking basement bawah kita punya pusat pengajian dah banjir hihihi aku perasan pagi tadi ngan aina masa on d way nak g lecture..then aina siap buat konklusi "pusat pengajian atas tasik" huhuhu cam best je bunyinye..memang banjir kat basement tu nampak cam tasik kan..sejak bila u kita ni ada tasik???musykil2 hihihi dasyatkan hujan tahun ni..sebelum ni gitu ke????aku tak prasan pun hujan tahun lepas ada effect sedasyat hujan tahun ni..ye la tahun lepas memang aku dengar kb banjir walaupun aku tak tgk dengan mata kepala aku sendiri..but still tahun lepas tak terasa sangat effectnya kat u kita ni..kan???ke aku yg aku tak sedarnya effectnye tahun lepas..

anyway that's all aku nak cerita perit jerihku kerana case reportku..apa2 pun syukur sgt akhirnya case reportku berjaya di antar ke pjbat akademik..ahhh lega sangat rasanya..anyway thanks membaca luahan hatiku ini hihihi wslm..

Sunday, November 30, 2008

:: HUJAN OH HUJAN ::

asalamualaikum

HUJAN OH HUJAN
MENGAPA ENGKAU TURUN
MACAMANA AKU TAK TURUN
KATAK PANGGIL AKU

meet again with the title of hujan oh hujan hihihi
ye hujan betul2 mencurah di kelatan ini..like usual happened and cam kita blajar waktu sekolah dulu akhir tahun is musim tengkujuh for pantai timur..and hujan tak berhenti-henti di sini hohohoho betul2 menyebabkan rasa malas makin menebal..rasa cam nak berhibernasi=pakai sweater+selimut then tido..hihihi

and aku rasa ramai je gitu..sbb kat ym and goggletalk masing2 mengeluarkan shoutout yang memang menunjukkan hujan has affected them a lot hihihi

and berbicara pasal hujan aku teringat kata2 claire tadi..hujan buat dia rasa cam dia duk dalam 1 kotak yang tak bleh kuar sbb asyik hujan je..dia cakap lagi dia rindu nak tengok matahari..ye serupa dgnku aku pun rindu matahari hihihi rasa cam dah lama tak tengok sinaran matahari huhuhu

and bila sembang ngan sesapa topik yang akan dibincangkan mesti ada unsur2 gini

"hujan ni wat aku rasa mengantuk la"
"baju aku dah lama basuh tak kering-kering lagi"
"malasnya nak g kelas"

dan macam2 lagi la..and tak lupa masa hujan ni jugak membuatkan selera makan aku bertambah-tambah..semalam tak pasal2 keluar g makan kat sate malaysia kat pc..nak kuar makan dah boring makan dekat2 cni jd tanya addy ngan wan diorang cadangkan sate malaysia and aku pn orait je..secara jujurnya aku first time g ctu walaupun dah banyak kali dengar org cakap pasal sate malaysia tuh..semalam bagiku sebagai drebar agak menakutkan lah..hujan sangatlah lebat..tengok rumah tepi2 tu mostly dah banjir or hampir banjir and jalan sangatlah banyak air..risau aku takut air masuk enjin hohoho dah la aku bab kereta ni agak fobia ckit hihihi then aku taktau jalan sebenarnya baik la ada penunjuk jalan,cik aini..ok la sate malaysia tu..pakej sate tuk 4 org=rm17(for 30 batang sate+nasi himpit+timun+bawang+roti+kuah kacang)..ok la kan harganya..then aku pesan nasi goreng kg skali..nasi goreng dia pun cukup rasa+cukup pedas..memang kenyang la semalam..sepatutnya tak pesan pun nasi goreng tu makan sate saje dah cukup tapi semalam selera makan tu tinggi last2 pas makan nasi tu dah tak larat nak makan sate hihihi tapi melantak gak..then rasa mengantuk dah menyerang hihi pas abis makan nak balik awal2 aku pesan kat diorang "masuk keta nanti jangan tido teman aku drive" hihihi memang kena pesan la sebab aku tengok sorang2 dah mengantuk aku pn..kalu sembang takda la mengantuk sangat hihihi ye la kita blaja dulu waktu nutrition kan..bila makan=serotonin increase=lead to rasa selesa+rasa nak tido..and that's happened to us semalam..hihi akhirnya kami selamat pulang ke usm dalm kul 11 lebih gitu la..

Thursday, November 27, 2008

SAKIT APPENDIX?????



assalamualaikum..
ye ari ni saya nak bercerita pasal sakit appendix or in the medical termnya acute appendicitis...
penyakit ni memang sangat common kan..waktu zaman sekolah dulu pn slalu je dengar pasal someone yang aku kenal have this kind of penyakit and did some operation to relieve the sickness..ok so i would like to share a bit of its information to all the readers..slamat membaca and hopefully dapat la ilmu sedikit sebanyak and especially for usm 2nd year medic student it's time to revise,exam is coming!!!!!

introduction / pengenalan..
-lelaki are affected more often than woman in ratio 1.5:1(takda la byk bza pn rationya..tapi aku nampak la kebenarannya sbb until now takda lak someone perempuan yang aku knal dapat apppendicitis..so wat lelaki di luar sana berjaga-jaga..hihihi)


so how the appendix got this disease????

camne ye????in medical term we call it as pathogenesis (patho=penyakit,genesis=synthesis)

this is just a theory and the real pathogenesis is unknown

firstly,ada obstruction(tersumbat)-it can be cause by fecalith(most common),tumor, stone or worms
|
then,walaupun ada obstruction still the scretion of mucinous fluid in the appendix
|
so this will coz increase pressure in the lumen of appendix
|
this pressure cause the vein to collapse
|
so bila vein collapse,blood supply tak dapat kat appendix(this in medical term call ischemia)
|
so when obstruction+ischemic injury=favour bacterial proliferation
|
lead to inflammation(keradangan) appendix=appendicitis


*one more time said is juz a theory sbb ada je appendicitis yang takda obstruction pn..


tanda2 anda mendapat sakit appendix?????


1.mild periumbilical discomfort(means that sakit atau rasa tak selesa di kawasan bawah pusat kita)
2.rasa loya dan muntah
3.tak lalu makan
4. demam
5. constant pain at right lower quadrant region(tgk gmbar di bwh)



so tu je la..the reference is from buku robbins basic pathology..kalu ada information yang silap,sila2 la tegur,sy hanyalah bdk br blaja..hihihi

p/s buat bebudak usm 2nd year:slamat merevise ye hihihi aku byk lagi tak study wei..
menyebabkan aku ada sign of palpitation=debar=kenalin huhuhu doakan kejayaan kita bersama ye kawan-kawan hihihi

Wednesday, November 26, 2008

Propaganda Yahudi Mengenai Masjidil Aqsa

Kekeliruan antara Masjid Al-Aqsa dan Dome of The Rock

Melihat pada gambar di atas, tentunya ramai yang menyangka bahawa masjid di atas adalah Masjid Al-Aqsa. Jika diperhatikan denga teliti, kita akan dapat melihat sebuah lagi kubah berwarna hijau yang kelihatan agak samar-samar. Percayalah, kubah yang berwarna hijau itulah Masjid Al-Aqsa yang sebenarnya.

Masjidil Aqsa merupakan kiblat pertama bagi Umat Islam sebelum dipindahkan ke Kaabah dengan perintah Allah SWT. Kini ia berada di dalam kawasan jajahan Yahudi. Dalam keadaan yang demikian, pihak Yahudi telah mengambil kesempatan untuk mengelirukan Umat Islam dengan mengedarkan gambar Dome of The Rock sebagai Masjidil Aqsa. Tujuan mereka hanyalah satu, iaitu untuk meruntuhkan Masjidil Aqsa yang sebenarnya. Apabila Umat Islam sendiri sudah terkeliru dan sukar untuk membezakan Masjidil Aqsa yang sebenarnya. Maka semakin mudahlah tugas mereka untuk melaksanakan perancangan tersebut.

Lihat pula gambar di bawah, berikut adalah gambar sebenar Masjidil Aqsa pada jarak yang lebih dekat. Betapa jauhnya perbezaan antara Dome of The Rock jika dibandingkan dengan Masjidil Aqsa. Hanya Jauhari juga yang mengenal Manikam






Agenda Israel menghapuskan Masjidil Aqsa


Berikut disertakan juga terjemahan daripada surat yang dikarang dan dikirimkan oleh Dr. Marwan kepada ketua pengarang "Al-Dastour" harian. Berhati-hatilah dengan perancangan zionist tentang Masjidil Aqsa. Jangan biarkan mereka berjaya dengan peracangan mereka.
Terjemahan surat Dr. Marwan:

Terdapat beberapa kekeliruan di antara Masjidil Aqsa dan The Dome of The Rock. Apabila sahaja disebut tentang Masjidil Aqsa di dalam media tempatan mahupun antarabangsa, gambar The Dome of The Rock pula yang dipaparkan. Sebab utama ia dilakukan adalah bagi mengabaikan orang ramai dimana ianya adalah perancangan Israel. Tinjauan ini diperolehi semasa saya tinggal di USA, dimana saya telah dimaklumkan bahawa Zionis di Amerika telah mencetak dan mengedarkan gambar tersebut dan menjualkannya kepada orang arab dan Muslim. Kadangkala dijual dengan harga yang murah bahkan kadangkan diberikan secara percuma supaya Muslim dapat mengedarkannya dimana-mana sahaja. Tak kira di rumah mahupun pejabat.

Ini meyakinkan saya bahawa Israel ingin menghapuskan gambaran Masjid Al-Aqsa dari ingatan umat Islam supaya mereka dapat memusnahkannya dan membina kuil mereka tanpa sebarang publisiti. Sekiranya terdapat pihak yang membangkang atau merungut, maka Israel akan menunjukkan gambar The Dome of The Rock yang masih utuh berdiri, dan menyatakan bahawa mereka tidak berbuat apa-apa. Rancangan yang sungguh bijak! Saya juga merasa amat terperanjat apabila bertanya kepada beberapa rakyat arab, Muslim, bahkan rakyat Palestin kerana mendapati mereka sendiri tidak dapat membezakan antara kedua bangunan tersebut. Ini benar-benar membuatkan saya berasa kesal dan sedih kerana hingga kini Israel telah berjaya dalam perancangan mereka.
Dr. Marwan Saeed Saleh Abu Al-Rub Associate Professor,
Mathematics Zayed University Dubai


Lain-lain gambar berkaitan:

Tuesday, November 25, 2008

...INTENTION..

ASSALAMUALAIKUM..
tadi petng aku bkak www.iluvislam.com
then terjumpa forum pasal english song yang bermanfaat..
then i found this lyrics that make me think a lot.. a song title intention from a group named native deen from turki..
dan terdentik di hatiku
adakah amalanku kerana ALLAH ataupun kerana manusia???
adakah amalanku diterimaNya???
hanya DIA yang mengetahui..
so try hayati lirik dia..
aku try download lagu or video of this song tp tak sukses sbb besalah wireless kat usm ni byk sgt web yg diblok jd susah lah..
ni ada satu laman web yg ada video dia sekali ngan lirik
http://fluidspirit.blogspot.com/2006/11/native-deen-live-intentions-islamic.html

pa2 pn cba hayati liriknya kat bawah ni..
semoga bermanfaat..



Lirik:

Waking up in the morning, gotta make my prayer
Am I really gonna' make it, when there is no one there?
Taking trips to the masjid (mosque), even when it's tough
Am I going for the sake of Allah? Am I showing off?
Gonna' get me the knowledge, gonna study Islam
Am I going just to build my ego? so they call me "the Man"?
Does it matter if the people respect me, when its not for Allah?

When I know anytime He can take me, without one real du'a (prayer)
Does it matter if they say I'm a big shot?
when I get no reward for my deeds
And I'm dragged on the Day of Resurrection
Cause of the folks that I wanted to please
Plus I know that Allah has the power
To raise me up in their eyes if it need be
I should always make my intentions, for my Lord, Allah completely

Chorus: Are my Intentions alright? am I doing for Allah?
When I'm looking deep, deep down inside, do I have the right niyyah?


Wearing thoubs with a kufi, kufi
Miswaks leather socks like the old days
Am I trying to follow the Prophet? or am I seeking praise?
Giving talks on Islam to people
I'd be quoting Hadith and Qur'an
Am I speaking so they like how I'm speaking? and they say I'm "the Bomb"
Donating to Islamic centers, giving money so the Deen can grow
Am I giving for the sake of Allah? or is it for show?
Many times I have found my intentions
Are not what I want them to be
I know I start on the right direction
But Shaitan starts talking to me
And I forget that without my niyyah, I'm just wasting my time
My intentions cannot bring the reward, when they're out of line
So I pray to Allah to help me, to do everything for Him only
Doesn't matter if the people despise me
Cause with Allah I can never be lonely Yah Allah, accept this niyyah
Coming from young Muslims striving to be believers
So on the day, our deeds You'll measure. Know we only did this strictly for Your pleasure, Your pleasure
Your mercy, Your ajur (reward), Your Jannah (heaven), forever and ever and ever
And reward us for those who listen
Heeded to the message, changing their condition
And know that everything up until this point I've ever written
I submit as my repentance
And if its blessings You're sending my way
I beg You hold them to the judgement day
so maybe in Jannah you can look back and say...it was a lovely day, a lovely, a lovely day, yes a lovely day
Are my intentions, alright, am I doing for Allah
When I am looking deep deep down inside, do I have the right niyyah (intention)?

Monday, November 24, 2008

..WHERE YOU PUT YOUR TRUST..


bacalah dengan mata,nilaikanlah dengan berfikir dan hayatilah dalam hati..

Wednesday, November 19, 2008

..KENANGANKU DENGAN HUJAN..


hujan....sejak kebelakangan ni kelantan sentiasa dibasahi dengan air mata langit=hujan...sejuk je rasa..and bcoz of that aku ponteng kuliah pagi tadi..hihihi cam besa lepas subuh aku tido balik(tabiat buruk yang semakin susah nak dibuang-kononya nak cover waktu tidur sbb tidur lewat=alasan semata-mata hihihi) and alarm clock hpku disetkan kul 7.45 tuk bangun mandi+bersiap g lecture pg then disebabkan kesejukan hujan pagi tadi+kemalasan=aku ponteng kelas hihihi malas giler nak bangun jd aku tak g kuliah but rmate aku g la kuliah..then,tetiba aku dapat msg dr rmateku kata dr mengamuk sbb ramai student tak masuk lecture(ramai gak seangkatan denganku rupanya hihihi),tah macamana involuntary reaction aku sambung tido blk hihih aku bukannya bangun g bersiap nak g kls ke bila dapat mesej tu hihi mintak ampun la ye doktor...

bila tengok hujan kat luar tingkap bilik aku ni sekarang..teringat zaman kecik2 pantang hujan mula la idea bijak "ma,nak mandi hujan" hihihi lagi seronok kalu hujan pagi..takda maknanya la aku nak mandi kat toilet moden tu kalu hujan pepagi mandi kat halaman rumah la gamaknye hihihi budak2 besa lah..

tak cukup ngan kes budak2..masa sek menengah dulu,aku ngan kawan2 ku yang lain(bebudak hostel...),kami bermai-ramai konvoi mandi hujan..lawak tul tak sedar diri tu namanye..masa tu form 2..balik2 je dari sekolah hujan lebat..so alang2 dah kena hujan alih2 satu blok(blok tu juz menempatkan bebudak bkn tahun exam that is bebudak form 2 ngan form 4 je- mostly bebudak form 2 la yang mandi hujan ni) mandi hujan hihihi best gila..blok tu cam terlindung ckit so takda sapa pun perasan kami wat perangai tak betul masa tu hihihi hmm kenangan terindah..

aku ajak aina,rmateku mandi hujan ni tapi dia tak nak..hihihi takda maknanya..kalu dia setuju sekalipun takkan la aku nak mandi hujan.. i'm already nineteen ok hihihi that's all about kenanganku dengan hujan.. wslm..

Sunday, November 9, 2008

..SPM IS COMING..

ye spm is juz around the corner..ari selasa ni 11 november..this date is for my bro and sis la yang kedua-duanya ambik sn tulen..taktau la pasal bebudak2 lain..
aku yang rasa getarannya heehehe cam aku lak nak ambik spm..serius dlm byk2 exam kat sekolah memang spm la yang paling menakutkan pn huhuhu

so dikesempatan ni me,ain sabrina juz nk wish bebudak form 5 tahun ni all d best 4 spm especially to my bro(ayin),my sis(iya),to my other cousin(amal,ijas,adeem and mira),to all my adik fasi bebdk smk pangkal kalong..terasa cam nak wish raya lak hehehe

k all d best 2 everybody...

Saturday, November 8, 2008

..STORY FOR TODAY...

assalamualaikum..
hohoho aku tak studi pun malam ni..sangat lah lepak cam dah abis exam..tak sdar diri tul..but tuk sedapkan ati..dr pagi td sampai petang td aku bertapa kat surau ngan mira,aini,and ju..study group..last minute study group(agak la last minute lagi sebulan nak exam br kalut nak study group huhuh)..cam last year nak dekat exam br la kalut nak berdiscuss so berkumpul la kat bilik aini,mira ngan jue(3 ex-rmates) with more members compared to this year..so sad to said but the reality is past nonreturnable and we as human cannot change any story of history..kalu lah boleh ku berbuat sesuatu ku akan cuba pastikan everybody of my friend (especially everybody that study group skli for the 1st year final..sangat rndukan kenangan itu)pass the exam and we still member until grad..yes,we still member but its difference already..my friends still in 1st year when I'm already in 2nd year,kuliah pun dah tak sama,dah takleh duk skali dalam kuliah huhu rindukan kenagan dulu..i'm not rendah'n diorang pe but the truth is aku sangat respect ketabahan diorang..kalu aku di tempat diorang i don't know how to through it..aku juz fail selanjar not final pun cam orang gilak..terasa cam dah tak sanggup nak through medic life dah..but they can through it and got flying marks during selanjar..ramai dapat A and B..aku yang pass final 1st year pun tak pernah merangkul A or B,dapat C pun dah rasa bersyukur sangat dah..cam rmate aku cek su,aku tengok dia sangatlah rajin and she got more advantage to revise and more remember the 1st year notes..cam aku bila doctor tanya beberapa soalan berkisar 1st year mula la terkebil-kebil,tak ingat huhuhu rasa cam tertekan pun ada gak..

ok sedih2 lak..berkisar pasal study group siang tadi..banyakla gak revise..yang tak tertahannya masa dah hujung2 study group tu bncang pasal ECG..so tensen..sampaikan aku cakap kat mira(budak A yang sangatlah terer merangkap my sifu dari segi akdemik ngan movie cita jepun hehe) "eh tetiba aku terasa cam cardiologist lak"..huhu perasan but still cardiologist is one of my listing dream or ambition..serius sangat tensen+pening blaja ECG tu..
petang tu cam besa ptg jumaat g pasar malam..aku tersangatlah starvation sampaikan aku beli 2 heavy food(abis dah azam aku nak kurangkan cholestrol-kejap je effect lecture dr.faridah kat aku hehehe)..aku beli char keow teow png + laksa png..membuktikan betapa rindunya saya pada png..i miss png so much or i should said that i miss my home so much!!!!!

then mlm ni aku tersangatlah malas..penangan kononnya blaja ECG teruk sngat..ye la tu blaja ckit rehatnya byk..ain,ain bila la nak insaf..then bkak frenster cik aimi my old school friend antar testi..testi dia agak membuatkan ku rasa bersalah..dia kata aku cam dah lupakan dia..oh no friend..aku slalu ingat korang and rasa jeles sbb korang slalu wat reunion tanpa aku..huhuhuhu last2 aku fon je trus cuba pujuk aimi yang aku knal dri dulu lagi sangatlah sensitif walaupn luar nampak agak tomboi+kasar and dah ayu dah ckit skrang ni cheewah hehehe..dia ok je saje je nak wat act kat aku..tolonglah..so banyak la gosip terkeluar dari mulut mami jarum sorang ni hehehe memang mengumpat la dalam erti kata lainnya or can we say menambah dosa..huhu kena mintak ampun bebanyak la hehehe so di kcmpatan ni sy nak memohon maaf pd smua bdk2 sekolah aku la ye especially for kay@angah sbb dia je la bdk sekolah aku yg aku rasa bc la post ni hehehe so,to kay@angah"angah,adik mintak maaf ye..jangan salahkan adik je aimi yang cita so adik dengar je la,sori ye..hehehe"

pastu,aku tgk movie ngan rmate ku aina tajuk 'license to wed'..hehe memandangkan sifuku cik mira pun tgk movie jd aku pun mengikut jejak langkah le hehehe ada hati lak nak salahkan orang lain..cita 'license to wed' tu agak sweet la..and agak lawak la..dah la aku nak tido la, esok pg ada smbungan study group lg..so adios wslm..

Friday, November 7, 2008

..DIALEK KELATE..

post kat bawah adalah dicopy dr blog onn http://onnizukamd.blogspot.com/ (tak pasal2 lak aku promote blog dia kat cni)..
cita pasal dialek kelate yg buat aku tergelak sorg2 depan laptop ni..so hepi reading..

situasi pertama

Di satu wad perubatan, HUSM

ONNizuka ; Pokcik, ada apa masalah dengan anak pokcik ye?
Pokcik ; owh, ari tu dia tiba-tiba je tok kaba
ONNizuka ; err, khabar baik pokcik
Pokcik ; ????

Situasi kedua
Di sebuah kedai computer

Pekedai ; adik nok supek ke tokseh?
ONNizuka ; ha? Saya xnak beli sumpit, saya nak beli pendrive je
Pekedai ; ?? OK, semuanya 45 rial…
ONNizuka ; hmm, kedai ni xguna ringgit Malaysia ke?

* betapa pentingnya memahami dialek negeri lain, kalau x, akan end up ngan satu kemaluan yang besar…

Terms dan definition sesetengah perkataan untuk dialek Klate

Tok Kaba - pengsan
Sekok – bukannya menghisap rokok atau sejenis keropok, tetapi sesak nafas, dyspnoea
Cerah perut – bukannya keadaan perut yang terang, sebaliknya cirit-birit, diarrhea
Rial – refer terus pada ringgit
Samah – bukan orang gaji mahupun perempuan bernama Salmah, tapi 50 sen
Supek – plastic
Tubek - keluar

Lain-lain terms boleh tengok video nih www.youtube.com/watch?v=jVxTIi3hjVQ

Thursday, November 6, 2008

..ENGINEER BOYFRIEND..

i got this msg from my friend..agak menarik+kelakar..

ADVANTAGE OF ENGINEER BOYFRIEND..
Advantage 1: Secure lifestyle
An engineer boyfriend can provide you with a secure lifestyle. At 27 years old, an engineer probably has a respectable, stable job that gives him a high income to own a car, invest, have a comfortable life, and get married and buy a house too. Law graduates are still working as a lowly apprentice in law firm, most management graduates have just failed on their first business plan, the arts graduate is still looking for a job, and the medical school graduate is still living in a hospital.

Advantage 2: Unmatchable industriousness
An engineer boyfriend will dedicate an unimaginable amount of his time and effort to understand you. Engineers strain really really hard to understand their work. You can believe that they will try really really hard to understand women too, just like how they understand their work, once they believe that you are the one. So even if they don't understand you initially, they will keep on trying. Even if they still do not understand, they will figure out the correct method to keep you happy (e.g. buy diamond ring = 1 week's worth of happiness.) And once they find out the secret formula, they will just keep on repeating it so that the desired results appear.
Unlike the Lawyer who will argue with you, the Management graduate who will try to control your spending, the Arts graduate who will 'change major', and the medical school graduate who will operate on you. And you know what, it's really so easy to make engineers believe that you are the 'one'. Say that you like one of their projects and they will be hooked to you forever.

Advantage 3: Trusted
An engineer boyfriend will never betray your trust. Let me first tell you what is wrong with the rest of the others - the lawyers will lie about everything, management graduates will cheat your money, the arts graduate will flirt, and you probably just look like another cadaver to the medical school graduate. Your engineer boyfriend is either too busy to have an affair, and even if he does, he is too dumb to lie to you about that.
Hence, an engineer is the most secure boyfriend that you will ever find rich enough, will keep on trying to understand and please you, has no time for affairs, and too dumb to lie to you. So girls, why procrastinate? Get an engineer for your boyfriend!!

so dah abis bc ada sesapa nak bangkang??????hehehe any bakal lawyer or doctor or businessman or any other guy with any position nak bela diri..hehe or any bakal engineer fikir yang sebaliknya pulak..so...

For me takdala betul sangat pun artikel ni..a guy is still a guy..u know what i mean hehe ceh cam anti-lelaki gila..plez my abah is also lelaki!!!!
but this message make me remembered one 'formula' that i built b4
engineer+doctor=one happy family
hehe formula ni terbina bila dah terangau+terpengaruh sesangat dengan novel karya hlovate..semua karya dia mesti heronya engineer and the heroin must be doctor..it makes e a bit berangan le hehehe ye la bila dah heroin tu bakal doctor so dah cam tempias aku dah so more terasa like heroin la hehehe angau overboard..so kita tunggu dan lihat is it this formula happen to me????tunggu..... :-)

SUSU UBATKAN GASTRIK????


bila sesapa ada gastrik(mostly) dia akan ambik susu sbg ubat..alasannya susu adalah alkali so it can neutralize the acid in the stomach that cause gastric..logik alasan tu but think again...

ye betul susu adalah alkali tapi kita lupa yang susu tu ada calcium..and calcium sebenarnya stimulate acid secretion and may cause gastric and also peptic ulcer bcome more severe actually so think again adakah susu yang kita ambil tu menyembuhkan kita or it worse the condition..i got this information from the lecture this morning that is PEPTIC ULCER DRUGS by dr.Gan.. so sama-samalah kita kongsi ilmu ni sebabnye aku pun selama ini tertipu dengan kenyataan 'susu dalah alkali'..wasalam..

Wednesday, November 5, 2008

..PEPTIC ULCER DRUG..

aku br pas bc so aku nak vomitkan semua yg aku dah bc sbb aku dh nausea sangat dah bc nota ni dr maghrib td..hehehe

first sekali aku nak introducekan,

what is peptic ulcer?????
condition when there are ulcer-may happened at esophagus(rare),stomach and duodenal(most common)






who get peptic ulcers???
men > women
happen at elderly,rarely happened at teen or children

cause of peptic ulcer????
1.acid-pepsin secretion
2.impairment of mucosal defence
3.drugs-> non-steroidal anti-inflammatory drugs such as aspirin (dlm erti kata mudah painkiller)
4.presence of satu organism ni named helicobacter pylori

5.smoking(i said already smoking is very dangerous!!!!)
6.stress
7.alcohol(haram!!!!!!!!!!!!)
8.caffeine

symptoms
1.burning or gnawing epigastric pain
2.change in appetite
3.nausea or vomiting
4.frequent burping or bloating

treatment???
actually,peptic ulcer cannot be cure so what us can do is only..
-prevent recurrence
-prevent complication
-relieve symptom
-promote healing

drugs............
1.antisecretory
a)antimuscarinic
b)histamine antagonist
c)proton pump inhibitor
2.antacids
3.mucosal protective agents
a)sucralfate
b)bismuth chelate
c)misoprostol
4.helicobacter pylori(h.pylori) eradication

so now i want to describe each of them..

ANTIMUSCARINIC
EXAMPLE-telenzepine,pirenzepine(this two are the suitable antimuscarinic for git as they just effect git without really effect other system)
ACTION-1.inhibit acid secretion
2.prevent git(gastrointestinal) motility
ADVERSE EFFECT
1.dry mouth
2.blurred vision
3.flushing
4.constipation
5.urinary retention
6.impotence
7.bradycardia(followed by trachycardia)
OTHERS-not preferable drug as there are better drugs to treat peptic ulcer

HISTAMINE ANTAGONIST
EXAMPLE-cimetidine(the 1st produced so it is less potent and has more side effect)
-ranitidine
-famotidine
-nizatidine
ACTION-1.prevent histamine to bind to its receptor
2.also inhibit release of acetycholine and gastrin(for gastrin it will still
increase after eating even when there are drug so the effect of peptic ulcer
still happen)
ADVERSE EFFECT(no.3&4 effect is for cimetidine only)
1.GIT disturbance(constipation@diarrhea)
2. mental confusion
3.anti-adrogenic effect lead to gaenomastia and impotence ->man's problem with hormone
4.enzyme-inhibitor that lead to drug toxicity (this drug inhibit enzyme at the liver that function to metabolized drug so when the enzyme is inhibit so the drug will increase in our body that lead to drug toxicity)
OTHERS-very effective inhibiting nocturnal acid secretion (better in treat acid secretion at night)

PROTON-PUMP INHIBITOR
EXAMPLE-Omeprazole
-isomeprazole
-lansoprazole
-pantoprazole
-rabeprazole
ACTION-block the final step of acid secretion
ADVERSE EFFECT
1.git disturbance(constipation@diarrhea)
2.nausea &vomiting
3.hypersensitive reaction
4. gynaecomastia&impotence
5.enzyme-inhibitor
OTHERS-the best drug

ANTACIDS
-used when there are symptoms or expected symptom will occur(usually after meal or at bedtime)
-in 1-2 hours
-action-decrease the acidity
-mucosal protective effect

SUCRALFATE
-works locally it the stomach react with HCL(hydrochloric acid)-> form thick pastelike subtance that adhere to the gastric mucosa and ulcer -> protect it from damaging effects of acid&pepsin
-also stimulate prostagladin and bicarbonate secretion

BISMUTH CHELATE
-same action with sucralfate except for there are addition of action that is antimicrobial effect
-not used on its own as it is combined in triple theraphy

MISOPROSTOL(PROSTAGLANDIN ANALOG)
-has both antisecretory and cytoprotective agent
-action-stimulate mucus and bicarbonate secretion
-as it is analog to prostagladin it gives prostaglandin effect that is inhibit
acid secretion.
SIDE EFFECT-1.vaginal bleeding
2.dyspepsia and flatulence
3.nausea & vomiting
4. diarrhea@constipation
CONTRAINDICATION-in pregnant ladies as it can cause abortion

H. PYLORI ERADICATION
-must comfirmed there are presence of h.pylori
-by combining drugs in triple(1 PROTON-PUMP INHIBITOR& 2 ANTIBIOTICS) and quadruple therapy
TRIPLE THERAPY
1)OMEPRAZOLE+AMOXYCILLIN+CLARITHROMYCIN
or
2)OMEPRAZOLE+METRONIDAZOLE+CLARITHROMYCIN(if the patient has allergy to penicillin(that is amoxycillin))
QUADRUPLE THERAPY
PROTON-PUMP INHIBITOR+BISMUTH CHELATE+METRONIDAZOLE+TETRACYCLLINE

...BIRTHDAY MOOD....

assalamualaikum..
bertemu kembali..n3 ni nak still in the mood of ""i'm already nineteen"..yang penting teen tu hehehe still young+available hohoho
for me this birthday is the best birthday ever..why????sbbnya thn ni ada 2 celebration birthday with 2 cakes hoho i love cake!!!!!
n3 sblm ni dah cta mlm birthday tu kan..memang rasa terharu bangat la kat planer2 birthdayku yang berjasa that is bela,ain dntal,zue,zaty,sue,and my rmates aina and cek sue..yg mnambahkan terharunya zue snggup bersusah payah masak bihunnya sdgkan exam is around the corner je..really terharu and thanks so much..in addtion, i also got many present huhu best!!!!!hehehe then,g kuliah mmg ramai gak yang tahu and ingat so tetiba ain sabrina jd famous hehehe ramai gak yang wish kat gtalk and ym and also by hp..really thanks everybody..yang tak menahannya ada gak sms from adik2 fasi aku masa program msft(medical student fasilitator team)ari tu kat sek. men. pangkal kalong..ingat lagi diorg kat aku huhu terharu....
tengahari ckit ada mama ngan abah fon wish hehe malu pulak bila mama ngan abah yang wish hehehe inat,my sis pun nyibuk gak nak wish hehehe then,when mama ask "nak hadiah apa?" aku juz terdiam,tak tau nak jawab pa hehehe dah tua bangka segan dah nak meminta-minta hadiah..hehehe
then,ptg tu masa PBL ada la iklan satu restoran makan ni then tetiba je aku rasa nak makan kat luar sangat so plan nak makan kat luar ngan aini and addy pas asar trus sbb i'm still trauma driving at night huhuhu dasyat betul penangan eksiden ari tu..then tetiba nik nak join and nak ajak hazwan sekali sbb kononnya segan dia laki sorg,tolonglah nik cam tak besa lak..hehehe then program yang kononnya nak g petang ditunda ke malam and bcoz i'm still in trauma so nik will be our driver that night hehehe dah lama rasanya tak jadi penumpang,bahagia sebentar hehehe ye la sejak ada lesen ni asyik2 kena jd drebar je bkn saja kat kelate ni kat umah pun abahku dah naik takhta dan melantik aku menjadi drebar lak huhu malas tul nak tekan clash,nak tukar gear etc..

so malam tu pas maghrib pegi la ke restoran(restoran dalam iklan) tu dengan harapan yang mengunung tinggi..alih2 restoran tu sangatlah tak best and tak kena..last2 kami g ja ikut drebar nik bw g restoran dekat sek lama dia dulu..jauh gila restoran tu..but b4 that diorang g beli kek birthday tuk aku..that's is my 2nd birthday cake..bcoz of that,diorng tak bagi aku kuar dr keta kononnya nak bagi suprise la..bila diorang masuk ja keta diorg takut2 kan aku kata kat kek tu takda nama aku pun..kek tu ada nama2 diorg je la hehehe tak kisah pun...yang penting bagi aku benda tu kek and aku boleh makan kek tu hehehe i really love cake!!!!

then,lastly br la smpai kat restoran tu..pesan mcm2 aneka laut cam 5 tahun tak makan hehehe kami pesan lauk siakap 3 rasa,telur dadar,kailan ikan masin,paprik sotong and udang goreng tepung and 6 nasi kosong..betul2 melantak..hehehe then sementara nak tunggu lauk sampai kek tu pun dibuka then suprise me tgk cake..ada tulis "Anda dah tua,ain"



then cepat ja respon aku.."tua2 aku pun aku yang paling muda kat cni tau"..suka betul aku dengan title 'paling muda' tu hehehe then selepas sesi lagu hepi birthday+sesi potong memotong terjadi la pulak sesi mengambil gambar..ni la hasilnya..









then,pas makan,kami g singgah tesco jap..aku sibuk membeli hadiah tuk sahabat2 ku yang birthday bulan ni huhu tiap2 bulan kuar beli hadiah ye la tiap2 bulan mesti ada ja kawan punya birthday..then,aini ngan mira trus bli hadiah depan aku ja..cik mira belikan aku jam yg aini belikan aku mug,so bertambahlah koleksi hadiah aku hehehe then masa nak balik tu one more sesi bergambar..

bergaya?????????hehehe



...............................nik yang tersangatlah poyo.......................

then,kembalilah ke pangkal jalan..smpai bilik ja kat meja aku ada lg satu hadiah era bagi hehe sukanya..bertambahlah koleksi hadiahku..





the latest pic of my 19th birthday present..ada 3 frame,the latest from ainul yg frame ayam tu,then,bekas tu from era,jam from mira,mug from aini and the card from my pbl members-the card thanks to claire..gambar kat atas ada adition of choclate cadbury yang best from nana..thanks everybody that make my birthday this year very sweeet....

Sunday, November 2, 2008

SAYA DAH CUKUP 19!!!!

ASSALAMUALAIKUM..
2nd november came again and dlm kul 3 lebih satgi(kalu tak salah aku la...) genaplah bebetul anak abah ni genap 19 tahun huhuhu i'm still young huhu tak sedar diri tul yg umur semakin meningkat..nak wat cmne stiap kali sambut birthday i still be the youngest and became 'adik' yang tak akan matured2 le..hehehe caya atau tidak i'm the 2nd last youngest in my batch..the youngest ada sorang bdk chinesse girl then me,so i'm the youngest malay hehehe so mcmna aku meningkat umur pun i'm still their 'adik' hehehe kena terima la..jgn jeles ye,aini hehehe tu le kelebihan budak lompat kelas yang lahir akhir2 tahun ni..hehehe yang tak menahan nye adik buddy aku pun tua dr aku..hehehe nak wat cmne aku kan awet muda hehehe

tadi ada suprise birthday party for me!!!!!aku tersuprise ke????jawapannya selepas ini..heheeh

tadi ada demo PE GIT kat surau pas isyak..so aku balik bilik agak lwat la..aku tak aspect pe2 pn malm ni...aku ingat diorg lupa je..balik dr surau td aku tersangatlah lapar so balik2 je bukak telekung terus g bilik zaty cari makanan hehehe dalam otak ni dah teringat sesangat kat manggi tesco(manggi tesco yg tak brapa sedap tu tp dsbbkan cam dah starvation aku rasa manggi tu cam terbayang sedap je) dia tu..sampai2 je zaty cam busy je so aku pun makan roti je la..roti bakar+cheese sedap tul..then tgh2 makan tu sue ajak aku g bilk zue,ain ngan bela..aku pun g je la sbb dia dah beria-ria ajak..sue ketuk pintu then bkak pintu je bilik tu dah gelap semcm so i got the story already hehehe tak menjadi la sangat suprise diorg but still buat me rasa terharu sesangat hehe aku mati2 ingat diorg tak ingat sbb aina,rmateku yang sorang tu nampak tensen semcm je minggu ni,org busy la katakn yang lelain tu dok busy fikir pasal exam yg on d way ni..but sill terharu gak la kat diorg..anyway thanks frenz..

yang make more terharu ada kek sedap(semua kek+coklat bg aku sedap) and ada bihun cik zue masak..aku yang starvation sesgt ni cam 5 tahun tak makan sedangkan baru 5 jam tak makan melantak la..hehehehehe then br la da beberapa msg from kwn2 u and also dr kwn2 lama..tak sangka diorg ingat lg diriku ini huhu terharu sebentarku..then live goes on but this birthday will always been remembered,insyALLAH..


.....................kek birthdayku..........................................


hadiah bantal barney tu cek su rmateku yang bagi,yang f.r.i.e.n.d.s. tu lak aina rmateku yg bagi,yang frame gmbar teddy tu cik addy yg bagi then frame lagi satu tu ada muzic skali,tu diberi oleh 3 sermate that's ain,bela and zue..

Then pas habis dah sambutan tu cik ain tunjuk aku video klip terbaru kumpulan news huhuhu nisyikido ryo!!! lagu tajuknya happy birthday..cam diorang nyanyi kat aku ja hehehe anyway thanks nishikido ryo!!!! :-)
jadi korang pun angaplah cam NEWS ni nyanyi tuk aku ye..hehehe

Saturday, November 1, 2008

..KENGANTUKAN+KEMALASAN...

entah napa..rasa malas sgt nih..huhuh mgkin sbb dah ptg2 gini sronok bnar kalu tido hehehe tapi ain!!!!!!!!!exam dah dkt sedangkan byk lg notes kna cover nih..insaflah anda sebelum anda diinsafkan...ahhhhhhhhh exam ni aku rasa cuak gila la..sbbnya ada klinikal hohoho menakutkan..takut2 wktu exam tak pasal2 kna sound direct or kna marah dpn2 dgn doktor ke huhu otak aku dah mula memikir mcm2 la n..ok,be positive!!!!!!
u can do it..so aku rasa blog ni mgkin akan sunyi sebentar memandangkan exam is coming!!!!but still "mungkin" hehehe mn tau aku tensen blog ni jugak le jd luahan perasaan aku..then,sayonara..

Wednesday, October 29, 2008

..RAHMAT UJIAN..

Rahmat Ujian
Album : Layar Keinsafan
Munsyid : Mestica
http://liriknasyid.com


Dalam derita ada bahagia
Dalam gembira mungkin terselit duka
Tak siapa tahu
Tak siapa pinta ujian bertamu

Bibir mudah mengucap sabar
Tapi hatilah yang remuk menderita
Insan memandang
Mempunyai berbagai tafsiran

Segala takdir
Terimalah dengan hati yang terbuka
Walau terseksa ada hikmahnya

c/o
Harus ada rasa bersyukur
Di setiap kali ujian menjelma
Itu jelasnya membuktikan
Allah mengasihimu setiap masa
Diuji tahap keimanan
Sedangkan ramai terbiar dilalaikan
Hanya yang terpilih sahaja
Antara berjuta mendapat rahmatNya

Allah rindu mendengarkan
Rintihanmu berpanjangan
Bersyukurlah dan tabahlah menghadapi

c/o

Segala takdir
Terimalah dengan hati yang terbuka
Walau terseksa ada hikmahnya

repeat c/o 2x

Allah rindu mendengarkan
Rintihanmu berpanjangan
Bersyukurlah dan tabahlah menghadapi
Segala ujian diberi
Maka bersyukurlah selalu

Tuesday, October 28, 2008

...ACCIDENT KETA...

malam ni ku rasakan sangat penat+rasa sangat rindu kat umah..yes aku br ja balik dr rumah..sampai kelate kul 4 pagi tadi..tido pun tak brapa cukup+beberapa babak tambahan memenatkan sesangat hari ini untukku..
td ptg aku dah la abis csc(clincal skill centre) lambat..dalam kul 5.30 abis then g tunggu notes kat kedai cik din lak jd aku sampai bilik dah nak dekat sangat dah kul 6..pastu berebut lak siap nak g umah kila..bertolak dalam kul 6.30..g ok ja..mkn pun sedap walaupun dalam otak ni duk fikir=rindu kat umah+case report tak siap lagi huhuhu jadi balik agak awal la..balik2 tu singgah kat farmasi dpn usm ni jap semata-mata nak beli berus gigi jah sbb berus gigi aku tertinggal kat umah,alih2 disebabkan berenti kejap satu adegan or babak yg begitu menyakitkan hati happen..aku accident keta dah la 1st time accident keta..accident dengan keta proton saga lama kalu tak salah aku la,tak perasan lak keta pompuan yang nyakitkan hati tu..aku on d way nak kuar dr lorong tu,jalan terus la yg dia br nak masuk langgar keta aku..calar keta aku..then the 1st thing terfikir kat otak wktu tu juz "habislah aku kena marah ngan abah" hehehe then the argument btween me and budak nyampah tu happened..ah kebenciannnnn...bdk pompuan tu tak nak ngaku dia salah sedangkan dah terang-terangkan dia salah..then aku mula lah fon mama abah..dah risau gila..tetiba ja budak tu call abang dia huhu mula memasukkan orang ketiga..yanti pun fon la zack..and satu keta zack datang..bila zack ada a bit rasa confident+selamat la ckit..tp serius budak tu sangat lah kurang ajar sampaikan zack ya ng mula2 nak cakap2 lelembut je mula tinggikan suara..masa tetengah bincang tu then ada satu keta mai rupa-rupanya ada hazwan,amin,anam..diorg datang nak bli brg je then ternampak kekami yang reramai ni..then diorg pun cam join skali la..bdk nyampah tu cam dah a bit takut gak la waktu tu hehehe ye la tetiba ja penyokong aku ramai..dalam keta aku jah dah 5 org termasuk aku,keta zack ada 5 org gak campur lak ngan keta yg amin bw..serius ramai hehehe br takut..tetiba abg era pun datang ngan kawan dia menambahkan lagi bilangan penyokongku hehehe then abg dia sampai..jd aku ngan zack deal ngan abg dia je..abg dia gak sng deal la compare ngan bdk nyampah tu..so kesimpulannya aku akan g bengkel ngan abg dia nanti and the cost will be paid by him..mau2 calar tu rm100 gak la..hhhaaaaaaa penat gila la mlm ni..baik la soalan pbl aku sng jah tggal case report je nak review ckit2 lg..tp cam takda mood ja mlm ni..nak antar lusa la..takda mood mlm ni!!!!!!!!!!!!!ahhhhhhhh tensen!!!!!!!!!!!!!! benda ni btul2 buat aku takda mood and rasa nak balik umah sesangat ni.....bencinya........

Thursday, October 23, 2008

..RUMAH TERBUKA LAGI..

ni cta last week pnya weekend..memandangkan mggu lps sgt la sibuk and a bit tak update this blog..so aku br nak updatekan what happen last weekend..
ari jumaat tu aku ngan beberapa org lagi have a konvoi to rumah terbuka nik fadhil,my PBL member yang sngatlah suka mencari pasal+teman bergaduh aku hehehe nama pun konvoi and a bit konflik happen btween me and bobo yang sangat menyampah tu..ok stop about him..sangat menyampah la budak bobo yang egonya tinggi melangit tu..

ok sampai agak lewat la..sampai2 dah ramai dah sampai and diorg dah nak balik dah pun..memang dah lambat sesangat and this is bcoz bobo la..ee benci tul..
ok kat umah nik,makan sgt la sedap sampaikan bebudak chinnese pbl aku sampai tambah 3x..salute la kat mak nik..mula2 nak g tu aku agak riso gak,ye la makanan kelate ni alwaiz manis alhamdulilah masakan mak nik memang marvellous la hehehe puji lelebih lak aku..ok bwh ni beberapa gambar..


bebudak nurani yang dah sampai+dah abis makan pun waktu aku sampai..


me with all my PBL members(JC,NIK,JASMINE,MICHELLE,WINTON,JIA HOU,ME,AINUL,ADDY AND DILA) except for aini ngan claire yang tak dpt dtg umah terbuka nik..



SENYUM...........................


.....................MAKAN TIME..................


...........................MAKAN TIME..................................



......................PEACE........................

..SORI MAMA ABAH..

tadi pagi sebelum g kuliah,tengah tunggu cik era bersiap,then fonku berbunyi..
my abah call..
and it really touch my heart..
abah tanya kabar and all sort of things and then he ask about balik umah..and then he said something "ain dah tak ingat kat umah ke" and it make aku rasa tersangatlah bersalah..ya ALLAH sesungguhnya hati ni always teringat kat umah tapi this few weeks i'm really so so busy..sangat2 tension..
sori abah,mama ain dah lama tak fon umah..bukan tak rindu,ain rindu sesgt but masa siang dah full sesangat dengan lecture+clinical+pbl and all stuff of things..mlm lak busy ngan surau+meeting+nota2 yang tersangatlah byk tak bc+other unimportant thing that also fulfill my night..bila teringat nak fon umah je mesti dah tersangat lewat and tak kena dengan time and mama ngan abah dah tido..i'm really2 sori..when i said "ain tak lupa kat umah la.. busy ckit sekarang ni..abah rindu ain ye..takpa2 minggu ni ain balik umah" juz trying to pujuk my abah and once he said something that touch my heart "takpa2 abah faham ain busy" and make me rasa bersalah again..sori abah..mama pun aku juz chat kt ym je td tu pun diselang-selikan dengan bc notes FLM sampaikan mama kena buzz aku bcoz i don't reply msg mama..sori mama..anak mama ni memang agak lupa diri bila dikelilingi ngan studi..sori sesangat..

sori also to ayin..selalunya at least once a week,kak will call or msg you tanya kabar and give semangat for ur spm..but last week i'm very busy sampai kak tak fon or msg lansung sampaikan you have to msg me first and your words "kak ain..kalu kak ain tak busy plez call ayin.." make me rasa bersalah again..and your msg actually agak tak sesuai ngan time bcoz i'm at hospital at that time so i'm a bit late realized and reply ur msg..sori again..and that evening you call me first bcoz u think kak dah lupa nak fon ayin,kak tak lupa but i juz balik bilik at that time and one more time kak kecewakan ayin when i said "jap kak fon balik,kak nak solat asar jap" and your replied at that time "ok,sori kak ain nyusahkan kak ain" and it make me rasa bersalah again..and one more time sori again..ayin tak nyusahkan kak pun juz kak a bit lupa diri when surrounded with studies and works..sori again..

and one more thing..YA ALAH,YA TUHANKAN ampunkan hambaMu ini jika aku telah melebihkan dunia ini daripada beribadat padaMU..sungguh,sekarang ni dah jarang aku mejejakkan kaki ke rumahMU YA ALLAH..ampunkanku YA ALLAH..

TERCAPAI GAK IMPIANKU TUK MAKAN PIZZA!!!!

aku sangatlah mengidam pizza...sangat2..sejak sebelum bulan posa..memandangkan waktu bulan posa cam tak best lak nak bukak posa dengan pizza,baik makan nasi tu fikiranku yang agak ketimuran dan sangat addicted with nasi..
and my best friend,zaty yang aku rasa dah boring dengan dialog aku "zaty,aku mengidam pizza nih!!!" akhirnya membawa aku ke pizza hut..huhuhu akhirnya..
makan pizza hawaian chicken+pizza chicken supreme+spahghetti prawn+spaggheti meat bollognese..aku makan sampai 5 potong pizza..memang sangat2 melantak bunyinya and sesangat lah lupa diri..baru je dengar lecture dr.faridah pasal lipid&ischaemic heart disease yang menyebabkan aku insaf sampai tak makan petang ari tu takut menambahkan cholestrol la kononnya..last2 ari ni lupa diri and telah menambahkan kolestrol tersangat-sangat lah byk..so tambahkan exercise..chayo!!!gambate!!!


me,zati and pizza!!!!


sue yang penuh dengan sifat keibuannya hehehe ye ke????


sue ngan era...

ainsabrina mencabar dirinya sendiri.
Related Posts with Thumbnails