Tuesday, August 3, 2010

MY LIFE WITH SURGEON PART 1

assalamualaikum..

jumpa lagi..

ni first post setelah secara rasminya menjadi budak tahun 4..

bila tgk no 4 tu rasa dah jauh perjalanan..
patutnya makin pakar la kan..
tapi entah la makin naik tahun,makin rasa lagi banyak yang tak tahu..

teringat satu kata hikmah ni..
"ilmu tuhan kan luas,semakin banyak yang kita belaja,semakin banyak yang kita masih tak tahu"

kata hikmah ka tu?
entah saya pun tak pasti..
tapi yang pasti kata di atas tu seringkali diucapkan oleh orang sekeliling..

dan nak menguatkan fakta yang ilmu tuhan itu luas-ada disebutkan ALLAH dalam love lettersya buat kita,hamba-hambanya..

“Katakanlah, kalau sekiranya lautan menjadi tinta untuk menulis kalimat-kalimat Tuhanku, sungguh habislah lautan itu sebelum habis ditulis kalimat-kalimat Tuhanku, meskipun kami datangkan tambahan sebanyak itu pula.” (QS. Al Kahfi: 109)

“Dan seandainya pohon-pohon di muka bumi menjadi pena dan laut (menjadi tinta), ditambahkan kepadanya tujuh lautan lagi, niscaya tidak akan habis-habisnya (dituliskan) kalimat Allah. Sesungguhnya Allah Maha Mendengar lagi Maha Melihat.” (QS. Luqman: 27).

betapa luasnya ilmu ALLAH,tak terjangkau kita yang hanya hambanya yang kurang upaya ini..

.......................................

yang atas tu baru intoduction =)

dah lama tak menaip,rasa gian pulak haha

ok nak cta panjang2 ckit kali ni..mungkin ada sambungan nya pas ni..
ikut kerajinan ain sabrina =)

ok 1st posting = surgery.

my comment : ???
tak nak komen lebih2 lagi sebenarnya sebab tak habis ranjau hidup surgery ni lagi..
baru 3 minggu..ada lagi 3 minggu lagi untuk ditempuhi..

ok untuk kali ni just nak kongsi rasa dan pengalaman sepanjang 3 minggu ni..

generally..
untuk surgery posting-ada 2 wad penting-wad 2intan(wad lelaki) dan wad 3utara(wad perempuan)
dan untuk surgery ada 3 team-that is team A,team B & team urology..
jadi kami 31 org student gilir2 untuk join setiap team and untuk cover wad..

sebelum pukul 8,kami dah kena sampai di wad masing-masing..
dan rutin ward round berlansung..
ok ward round..apakah itu?
ward round=pusing2 ward..haha simple kan..
KREDIT TO: http://thelifeofamedicalstudent.blogspot.com

ok2 secara simplenya camni..ada a team of doctor akan round ward,jumpa each patient dalam ward tu..tgk progression,tgk ada pa2 masalah tak..camtu la lebih kurang..

selalunya ward round ni ambil masa dalam sejam camtu..kadang2 lebih..ikut doktor..
dan masa ni la selalunya akan sesi 'tembak menembak' haha
sesi di tanya soalan oleh doktor2 yang ada..
menakutkan? emm ikut doktor yang bertanya..
agak stress sebenarnya bila tak dapat menjawab soalan yang ditanya..
kadang2 doktor tu tak marah pun,tp diri kita sendiri yang tak puas hati-kenapa kita takleh jawab soalan tu..

mulalah dalam hati
"ahh aku tak studi lagi.."
"ahh dah lupa.."
"ahh stresssssssss".

sedangkn soalannya ada ja jawapan dalam buku-maksudnya takda la tricky sampai susah gila nak jawab-maksudnya lagi,kalu studi-of course boleh jawab..
tp tu la masalahnya..huh(mengeluh sebentar)

soalan2 yang ditanya doktor yang masih mengingau tidur malamku..

"what is adjuvant?what is neoadjuvant?"
"the staging of breast cancer?".
"complication pf post-appendectomy?"
"cause of postop fever?"

tu la soalan yang terbayang-bayang di fkiran lagi..
siap ingat muka doktor saat soalan tu ditanya lagi haha
ada yang dah terjawab,ada yang sampai sekarang cik ain sabrina ni tak study lagi
aish2 pa nak jadi nih..

ok.. tu just pasal ward round..
ada lagi pengalaman masuk OT(operation theater),tgk endoscopic,clinics life dan mcm2 lagi akan dicerita kemudian jika diberi kesempatan untuk disambungkan post ini..

ok that's all..
penamat untuk MY LIFE WITH SURGEON PART 1.

1 pengomen:

Josh

Hi, hope it's OK to contact you here. We would love to include your blog on our giveaway search engine: Giveaway Scout (http://www.giveawayscout.com). Have a look and if interested, use our online form to add your blog (http://www.giveawayscout.com/addblog/ ). thanks, Josh


ainsabrina mencabar dirinya sendiri.
Related Posts with Thumbnails