Friday, January 7, 2011

REALITY HURTS ^^

assalamualaikum..

 entry ini khas buat adik-adikku yang masih2 mencari-cari..cuba mengapai impian masing2..

di sini ingin saya ceritakan kebenaran , realiti hidup pelajar perubatan dan perjalananya seterusnya berdasarkan pengalaman dan mengikut pendapat saya sendiri..
diulang sekali lagi - ini adalah berdasarkan pendapat saya,mungkin anda di luar sana mempunyai pendapat yang berlainan..

.........................................................

baru2 ni ada seorang adik di FB tag saya dengan pertanyaan ..

dan saya menjawab dengan JUJUR sekali..
yes..itu yang saya rasa..itu kebenarannya ^^

....................................

being a medical student looks really cool from the outside..

yah..u got the GLORY..

balik kampung ja..akan terdengar ayat2 begini..

" ni la anak amir/anak timah yang belaja nak jadi doktor tu.."
sibuk makcik2 nenek2 nak perkenalkan pada semua bila ada majlis bagai..
senyum je la saya waktu..masa mula2 dulu rasa kembang semacam je dalam hati but now rasa cam nak lari je..
salah satu sebabnya---> mula la org kampung tanya berbagai soalan..
soalan yang -- percayalah susah lagi daripada soalan doktor masa clinical exam..

soalannya lebih kurang gini
" .... sakit gini2..camne ye? "

history punya la pendek..sudah pa ain sabrina nak bagi diagnosis ni???

medic is not just 1+1=2..takda yang pasti dalam medic..
contohnya sakit perut+diarhea ---> mostly orang akan conclude food poisoning..
it can be food poisoning but also can be few more hundreds disease in the list
got it???
saya ulang sekali lagi ---> TIADA BENDA YANG PASTI DALAM PERUBATAN !!!

..................................................................

itu just masyarakat

yeah masyarakat kadang2 terlalu memandang tinggi pada profesion doktor..sampaikan semua masa zaman kecik cita-citanya nak jadi doktor..at least dalam satu kelas mesti ada paling kurang 5 orang nak jadi doktor..

tapi realiti sebenarnya hanya satu kelompok masyrakat that knows it better =)


tadi just sedikt daripada cabaran from masyrakat..

the next cabaran would be ----> STUDY STUDY STUDY

be a medical student and becoming a doctor is a lifetime study..

masa jadi student, belajar untuk menjadi doktor..dan bila anda dah jadi doktor pun anda masih perlu belajar..belajar tanpa henti..got it??

dan belajar bukan macam zaman kita sekolah2 dulu..just know few things--> u can still get A or at least C..
but for medic u need to know as much as possible..
kadang2 study bagai nak rak pun keputusannya ----> ini akan dihuraikan dalam cabaran yang seterusnya 
believe me..
tengoklah buku2 tebal bawah ni..


this is just the few ^^
gambar di atas di ambil masa 1st year.saat itu buku masih ckit..sekarang 4th year-->;4 rak yang diatas tu dipenuhi buku2 tebal.. =)

teringat ada kata2 seorang doktor pada sahabat saya

MEDICAL SCHOOL DOES NOT NEED GENIUS PEOPLE,IT NEEDS HARDWORKING PEOPLE

so tips terpenting yang untuk menjadi medical student --> u have to be really2 hardworking,not genius but hardworking..
sebabnya kalau anda rajin, u can do it but if you only rely on your genius properties u may not make it.


...............................................................................

cabaran ke 3 -----> FAIL/GAGAL

macam diceritakan sebelum ni..hidup medical student perlulah ada sikap rajin..at least lebih rajin daripada zaman sekolah dulu..
but still walaupun kita study hard --> lebih hardworking dari zaman sekolah ---> there is possibility to
FAIL..

ya FAIL..
masa zaman sekolah paling teruk kita dapat pun mungkin D..tu pun sebab kita tak study..percaya atau tidak dah masuk medical school, kadang2 study pun dapat FAIL,dapat C..haha terkejut???
itulah saya rasa masa 1st time dapat result exam di medical school ni..
cuba bayangkan masa di 1st year dulu..masa 1st exam almost 50% daripada student FAIL..yeah FAIL..cuba bayangkan perasaan kami waktu tu..unbelievable..
mostly yg entered medical school adalah dari golongan yang dalam hidupnya tak pernah ada istilah FAIL (saya tak termasuk dalam golongan ni sebabnya saya pernah fail addmath masa awal form 4 dulu ;)  ) then tetiba masuk medical school dapat FAIL sedangkan study bagai nak rak..=)

memang awal2 dulu kejutan pada kami..
saya masa dapat result tu rasa macam dunia nak kiamat..menangis je keja..rasa nak give pun ada..bila teringat balik rasa nak gelak ja =)
but somehow dah berjaya sampai ke tahun 4..tapi feel menangis still ada lagi..bila stress tu la kejanya..hyperactivity of lacrimal gland(kelenjar air mata) due to stress =)

dan setiap tahun ada je few students have to repeat one year hanya kerana FAIL exam..ni just peraturan USM yang sangat kejam..kalau U lain just repeat paper..but for USM --> once fail final exam --> repeat year..kejam kan???
dan believe me -- orang2 yang ditakdirkan repeat year bukannya tak study..diorang study..saya saksi mereka..kami study bersama-sama..but somehow mungkin rezki tak berpihak pada mereka.. =(


...........................................................................
cabaran ke 4 ------> UNIVERSITY LIFE

selalu kan dengar budak2 universiti cuti semester 2-3 bulan?
selalu dengar budak2 universiti just ada kelas sikit2, petang selalunya free?
selalu dengar life universiti best--discipline tak berapa ketat?

masa saya zaman sekolah saya selalu dengar benda-benda macam ni..jadi saya sangat excited nak masuk university..
ternyata saya terpedaya =)

yes university life is cool ^^
yes it is more cool if u are not a medical student..

kenapa saya cakap camtu???
this is my point..

1) di saat orang bercuti semester 2-3 bulan (yang saya idamkan sangat tu)..anda pelajar perubatan masih ada kelas..cuti hanya la seminggu dua ---> lebih kepada cuti perayaan..baiklah Malaysia ni negara berbilang kaum ---> jadi banyaklah ckit cutinya..but still limited to seminggu dua..cuti semester yang paling pnjang pun selalunya dalam 1 bulan lebih ^^
di saat itu,anda akan tengok di facebook2 kawan2 anda yang kos lain sedang rancak bercuti , jalan ke sana ke sini..sampaikan dah bosan cuti pun ada..yang anda tengah bertungkus lumus pergi lecture,pergi hospital ^^

2) ur life 5 days a week are full booked !!!
most of it full with lecture, clinical slot , PBL and few more slots..yeah it is full...
memang hujung minggu is like heaven for u =)
yeah I LOVE WEEKEND !!

3) disiplin tak ketat? ini ikut universiti sebenarnya..but most medical school---> peraturannya ketat..dari segi etika bajunya,pasal kedatangan ke kelas..we are trained to be a discipline doctor, insyALLAH.


but still ur university life is still COOL..
make friends ---> being in a group of members that know us better as we are in the same boat =)
and bcoz of our holiday is limited,we really valued it so much..
macam saya,asal cuti je i will make use of it..plan it well..
-balik umah secepat yang boleh
-make a plan to meet kawan2 sekolah
dan setiap kali cuti saya akan cuba jugak balik kampung belah mak dan ayah..jumpa makcik2 kesygan and sepupu2 kesayangan ^^

.......................................................................

cabaran ke 5 ------> TANGGUNGJAWAB

doktor --> great responbility..
pegang nyawa orang --> ur action may cause the patientto died or live healthy

perasaan takut itu sentiasa ada..we have to endure it bcoz we have that title..the MD title at the back of our name..

ni tak brani nak describe banyak saya belum lagi sampai ke tahap itu..
tapi based on my experience going to the ward ---> it is SCARY to have that responsibility..

hanya kerana tersalah diagnose, we may cause the patient to died
hanya kerana tersalah dose drug, we may also cause the patient to died
then few others thing that we may do, may cause the patient to died..

yeah ---> great responbility..

that's why..dari zaman belajar lagi doktor2 lecturer akan tekan pasal responbility yang berat ni..

WE WANT TO PRODUCE A SAFE DOCTOR, THAT IS MORE IMPORTANT THAN PRODUCING A CLEVER DOCTOR.
.................................................

cabaran ke 6 ----> HOUSEMAN/DOKTOR PELATIH

inilah fasa selepas medical student and bfore becoming the real doctor..

houseman adalah fasa paling menakutkan..jika ditanya pada doktor2 senior most of them tak nak kembali ke zaman itu..
at that time most of ur time at hospital..oncall sentiasa..cuti sikit..selalu kena buli..macam2 lagi la..this is all based of what i heard from senior doctor..
u want to know better about houseman life..u may read this blog --->http://sayadoktor.blogspot.com/ 
seksa memang seksa but it is the time when u learn a lot..period of time where u are trained to be a safe doctor =)

.......................................................
itu je point yang dapat saya bicarakan hari ni..

pesanan buat adik-adikku..

kak takda niat nak jatuhkan semangat adik-adik..I just want to share with u the truth of medical life. sebabnya kak pernah tertanya dulu
"kenapa takda seorang pun cerita about the truth to me before i actually entered this medical life"
kak taknak adik2 ada rasa apa yang kak pernah rasa suatu masa dahulu..

after reading all of this u still want to pursue your dream to be a doctor, go ahead..insyALLAH kak akan support adik2 bcoz if u really entered medical school u will be my junior and i will care u like my siblings bcoz we are on the same boat after all ^^


still want to be a doctor??? go ahead..kak akan support korang (^_^)

want to ask any question, u can ask here,or at my FB , or at my FORMSPRING..INSYALLAH saya akan jawab apa yang terdaya =)

that's all for today

p/s : saya ada clinical exam ahad ni..tlg doa2 kan ye =)

7 pengomen:

peace89

oho! after bc post nh,ttibe dpt idea.hehehe.nk suh kak ain bg ckp2 sket la kt adik mrsm kopu nnti.hehehehe

a.s.m.a

@peace89

eh jangan adikku..kan ramai senior2 lain yang lebih arif..kak ni tak brapa nak senior la adik.. ^^
bagi peluang pada diorg eh..hihi

Eady Minn

salam..saya suka sangat doktor..suka segala-galanya pasal medic...semua kakak ngan abang saya amik medic.. walaupun saya suka kerjaya doktor, tapi saya tak nak jadi doktor...dulu memang..tapi lepas dah amik aliran sains tulen masa form 4..belajar bio, kimia..fizik..saya tak dapat nak ikut..sebab memang betul2 susah..then saya putuskan saya tak nak jadi doktor..saya baru sedar yang saya memang betul2 minat memasak..then saya putuskan nak amik seni kulinari..so lepas baca entry akak ni saya rasa yang keputusan saya tak nak amik medic memang keputusan yang tepat sebab saya memang jenis yang malas studi..selalu je studi last minit..hehe..thanks akak sebab dah yakinkan saya..
hope akak dapat jadi doktor yang cemerlang..=)

a.s.m.a

bestnya.. pnh gak tfikir nak amik seni kulinari-fikiran tu muncul masa kak tgh stress ngan life medic hikhik
apa2 pn kak percaya pada takdir..walaubgaimana stress pn akak terhadap medic, Allah da takdirkan kak utk jadi medical student dan insyALLAH jadi doktor suatu hari nanti..dan kak juga percaya Allah juga dah takdirkan adik untuk ambik kos seni kulinari dan jadi chef yg berjaya suatu hari nnti..
apa pn sama2 kita doakan kejayaan kita dalam bidang masing2 dan insyALLAH moga kita dapat berbakti kepada masyarakat suatu hari nnti ^^

ayuuWM

salam..sori mympuk,,hihih,sangat2 setuju sal cuti tu..sy amik nursing n time stdnt lain sedap2 je cuti kiteorg lak kena g clinical practkal..sedih !! huuu..cuti pulak kurang dr sbln je..haha..

a.s.m.a

@ayuuWM

aah nursing student..aah kita sama huhu
dah termasuk ke dalam 'dunia' ni..
terpaksa la huhu

takpa2..cuba ikhlaskan diri..
insyALLAH , Dia akan tolong ^^

a.s.m.a

@ayuuWM

aah nursing student..aah kita sama huhu
dah termasuk ke dalam 'dunia' ni..
terpaksa la huhu

takpa2..cuba ikhlaskan diri..
insyALLAH , Dia akan tolong ^^


ainsabrina mencabar dirinya sendiri.
Related Posts with Thumbnails