Friday, December 23, 2011

Resolve the -ve effect !!!


Assalamualaikum..

negative wave effect is still there *huh*

tried to resolve it with reading & watching


reading quran here & there

"carilah hati anda apabila anda sedang membaca al-quran ",
- heard this quote somewhere - it is one of ayat alquran , if i'm not mistaken. correct me if i'm wrong

here i am searching and feeding my soul ^^

watching here & there ,


been in OT (operation theater)  yesterday ,
operation was done to this child with known case of pierre robin syndrome.

picture of child with Pierre Robin Syndrome taken from google


He was diagnosed when he was 7 days old and now he already 5 years old boy.
hospital has been his 2nd home , keep admitting & discharging.
and this operation was his 6th operation - (5 years old boy with 6th operation already *huh* )

dan habis je Operation ,

semasa sesi kemas mengemas , ada seorang nurse ni
tiba-tiba bersuara :

"banyak betul dugaan budak ni..", kata nurse tu sambil usap-usap kepala adik tu.
"kita yang besar ni pun rasa tak sanggup nak tanggung "

dan saat itu , rasa terkesima sebentar.



and during my last post yang sedih-sedih tu ,
ada seorang blogger yang baik hati - Teenager Housemaid

give me this advice : 



moga tabah menjalani ujian hidup..
i have no happy family too, but i survive..
i am an orphan, but i survive..
and i believe u can survive this rough road no matter what..:)



lepas itu , saya terus buka blog dia .
baca few post , terus ada rasa kagum.
dugaan dia bagi saya , it was much more harder compared to my problem.
walaupun banyak dugaan menimpa dia  , she was still a strong lady !!
and after that , i become one of her blog follower ^^



bila dugaan menimpa , kita selalu rasa kita la manusia paling malang dekat dunia ni --> yah, that's me !!


tapi cuba kita renung sebentar , lihat orang sekeliling ,


masih banyak lagi orang yang lebih susah daripada kita ,
lebih berat dugaannya dari kita .


dan dengan itu , kita akan lebih bersyukur !!!


bak kata seorang lecturer saya semalam -

" be grateful !!!  be grateful to everybody , especially to your parents "

yeah grateful . that what we supposed to do !!!


one more thing , saya baru tengok video matlutfi90 yang bawah ni-

title : rokok and kopiah



dia bawa banyak topik dalam video ni ,
tapi satu pengajaran yang saya nak ambil dari video ini adalah  :

" selagi kau tak bergantung pada yang tak mati "
one of dialog that been said

dan kerana itu bergantunglah pada yang tak pernah mati , bergantung lah pada ALLAH.

kerana apabila kita bergantung pada manusia , kita akan pasti kecewa.

tak kisah tiada keluarga mahupun kawan , walaupun kita hanya seorang di dunia ini , selagi kita bergantung padaNYA , kita pasti tak kecewa ^^

and bak kata lecturer saya lagi :

" U don't have to please everybody , just please HIM . "
 



so the message today : 

1- Be grateful !!
2- Be independent & only depend to HIM !!


kata-kata semangat buat anda & juga untuk diri saya sendiri.

doakan kebahagian & kejayan kita bersama , here & after . ^^

2 pengomen:

Teenager Housemaid

kesiannya budak ni...bukan setakat tak sanggup nak tanggung, nak tengok pun tak sampai hati...sebab masih kids..

yup its so true... bergantung pada Allah kerana Dia tak pernah mati..
bergantung pada Dia, kerana Dia tak pernah meninggalkan kita...
thanks for this post, sis..
thanks for this reminder too..:)
moga kita dapat terus saling ingat mengingatkan sesama kite..''

sebab like u said, bila kite ade problem..kite sering lupe...

p/s: terharu baca post ni...:') and i love ur blogs since dah lama jugak la and da jadi 1 of ur follower blog..:)))

izzati jerr

Allah maha adil mungkin hari nih dia turunkn hujan.. dan pelangi kan munccul selepas hujan.. allah always has a reason allowing things to happen !!!


ainsabrina mencabar dirinya sendiri.
Related Posts with Thumbnails