Wednesday, April 7, 2010

DENYUT KASIH MEDIK

ASSALAMUALAIKUM...

bersua kembali..

dah 2 minggu cti..kali ni baru nak tulis blog tulus dari hati..
haha sebelum ni tidak tuluskah???
bukan sebelum ni tak tulus hanya hari ni rasa lagi tulus sbb nak kongsi something..
pa2 je la ye..

hari tu sebelum result keluar(29 mac 2010)sempatla ain g kl..g pesta buku..
dah kempunan sangat nak g pesta buku..
setelah pelbagai ranjau+++(lebih2 je) akhirnya berjaya jugak g..
tidur rumah angah..
penat juga melayan kerenah 2 budak kecik nih


g la pesta buku ari sabtu nye tu..
Ya Allah ramai betul manusia..
sampai je..angah pun cakap..
"ain jalan2 la..biar angah jalan sini2 je..takut2 afiq boring nanti.."
jadi mulalah ekspedisi ain sabrina mencari buku..
berbekalkan nasihat cik siti rahayu dalam blognya
jadi sebelum g pesta buku dah buat list panjang buku pa yang nak beli+harganya..

jadi dah dapat bajet buku apa nak beli..
bajetnya rm300 tapi akhirnya rm200 je yg abis..
1. sbb discount
2. sbb ada juga buku yang tersenarai tak dijumpai..
antaranya..
tak jmpa buku
-how to bcome a good & succesfull medical student
-perubatan islam & bukti sains moden from dr danial -tapi da berjaya beli semalam kat kedai buku popular di sunway carnival penang.
-travelog haji tulisan prof kamil yang diniatkan nak hadiahkan pada abah-try cari semalam di popular,tak jumpa pn lastly terbeli buku dr danial (^_^)
-buku untuk mama,abg,ayin ngan inat pun tak berjaya beli..
-buku tuk irfan pun sebenarnya tak jumpa tapi lastly berjaya gantikan dengan buku lain-buku tajuknya umar al-khattab


seronok rasanya bila irfan dah berjaya habiskan baca buku ni walaupun dia bukan jenis kaki buku yg suka membaca buku2 ni..
tahniah kepada penulis buku ni Abdul Latip Talib yang mengarap cerita kisah2 pahlawan2 islam dengan lebih menarik membuatkan remaja2 yang lebih minatkan permainan video pun boleh menghabiskan buku ni..(^_^)

ok berbalik kepada tajuk post ni..
sbnarnya nak kongsi pasal buku denyut kasih medic ni..


baru berjaya habiskan tadi..
best..5 bintang tuk buku ni..

kisah pasal doktor HO dalam menempuh hidup HO yang kita semua sedia tahu sangat2 menakutkan..
most doktor akan cakap life doktor paling susah adalah waktu HO..benarkah?
diri sendiri pun tak tahu sbb tak tempuh lagi..

buku ni menceritakan kehidupan HO dan dalam masa yang sama menceritakan juga tentang perjuangannya menegakkan islam dalam hospital..
kesimpulannya garapan buku ini ada campuran kehidupan HO+fiqh perubatan dan ada juga sikit2 mengenai cinta sesama manusia di sisi islam..
best sgt..
kelebihan paling utamanya buku ni menceritakan mengenai fiqh perubatan dalam bentuk yang mudah difahami..selalu kita baca buku tebal2 ayatnya agak bersastera,dah habis baca pn kadang2 still tak faham..
buku ni alhamdulilah mudah difahami..
juga disertakan bersama dalil2 menguatkan kenyataannya..
pada pendapat,smua muslim medical student perlu baca buku ni..
kalau bukan kita sapa lagi nak menegakkan islam dalam perubtan,takkan nak tunggu non muslim yang buat..rite??
k that's all..
dalam misi memanfaatkan blog (^_^)
wslm...

4 pengomen:

InSAnkerdil

salam..
hai kak ain..saya baru mengikuti blog kak ain..
frankly speaking..saya nih tak bayak mengikuti blog sangat pon..tapi bila jumap blog kak ain..rase best sgt nak follow,..sbb 1) sya memang minat medik, tapi Allah yg lebih tahu saya tak mmpu nak amik medic..so diberi kesempatan ambil biomedik je..

tapi apa2 pun tetap boleh berkongsi cerita tntg medik dari blog nih..ada je kawan medik yg ada blog,..tapi tak terasa nak follow pun..huhu..

nway betul tuh kak ain..kawan saya kata novel tuh best..

saya belum baca..tapi kalau ada kesempatan nak baca.,atleast boleh memahami sahabat2 yg amik medik ^_^..

key la azan isyak pon dah bunyi..

slamat menulis :)

a.s.m.a

ws..

thanks sbb ikut blog nih..
banyak merepek je tuh hihi
tp sejak ada misi nak memanfaatkan blog jd manfaat ckit (^_^)

mgkin dah takdirNYA nak awak ambil biomed..
medic ni memang best tp ikut pengalaman sendiri ramai jugak yang takleh handle..ramai jugak yg give up..tah la diri sendiri pun kadang2 ada terasa cam nak give up haha tak logik kan dah 3 thn study dah nak masuk thn 4 pun still rasa cam ragu2 ja..
tp teringat ada orang cakap mungkin ALLAH dah amanahkan kita dengan tanggungjawab tu sbbnya dia bagi kos tu kat kita..so just keep moving forward..

so ALLAH dah amanahkan tanggungjawab biomed pada awak so teruskan perjuangan (^_^)
siapa lagi la nak majukan islam kalu bukan bermula dengan diri sendiri kan..

novel tu best..
bkn tuk budak medic je..
patut dibaca oleh semua yang terlibat dengan kesihatan..
kaitkan kesihatan dengan fiqhnya..
k selamat membaca buku tu nanti..

k la...teruskan membaca blog tak brapa best ni dan kalau nak komen pa2 just komen je ye..(^_^)

all d best!!!!!

ini aku

semoga ainsabrina menjadi doktor muslimah yang terbaik
saya pun suke baca blog ain sabrina...
soryla baru komen post lama-lama sbb baru jumpa blog ainsabrina nih

a.s.m.a

@ini aku

thanks baca post saya wlaupun yg dah lama2..maaf kadang2 tak sempat nak membalas komen ataupun buat post bru..anyway,thanks!!!doakan kejayaan kita bersama


ainsabrina mencabar dirinya sendiri.
Related Posts with Thumbnails