Sunday, November 30, 2008

:: HUJAN OH HUJAN ::

asalamualaikum

HUJAN OH HUJAN
MENGAPA ENGKAU TURUN
MACAMANA AKU TAK TURUN
KATAK PANGGIL AKU

meet again with the title of hujan oh hujan hihihi
ye hujan betul2 mencurah di kelatan ini..like usual happened and cam kita blajar waktu sekolah dulu akhir tahun is musim tengkujuh for pantai timur..and hujan tak berhenti-henti di sini hohohoho betul2 menyebabkan rasa malas makin menebal..rasa cam nak berhibernasi=pakai sweater+selimut then tido..hihihi

and aku rasa ramai je gitu..sbb kat ym and goggletalk masing2 mengeluarkan shoutout yang memang menunjukkan hujan has affected them a lot hihihi

and berbicara pasal hujan aku teringat kata2 claire tadi..hujan buat dia rasa cam dia duk dalam 1 kotak yang tak bleh kuar sbb asyik hujan je..dia cakap lagi dia rindu nak tengok matahari..ye serupa dgnku aku pun rindu matahari hihihi rasa cam dah lama tak tengok sinaran matahari huhuhu

and bila sembang ngan sesapa topik yang akan dibincangkan mesti ada unsur2 gini

"hujan ni wat aku rasa mengantuk la"
"baju aku dah lama basuh tak kering-kering lagi"
"malasnya nak g kelas"

dan macam2 lagi la..and tak lupa masa hujan ni jugak membuatkan selera makan aku bertambah-tambah..semalam tak pasal2 keluar g makan kat sate malaysia kat pc..nak kuar makan dah boring makan dekat2 cni jd tanya addy ngan wan diorang cadangkan sate malaysia and aku pn orait je..secara jujurnya aku first time g ctu walaupun dah banyak kali dengar org cakap pasal sate malaysia tuh..semalam bagiku sebagai drebar agak menakutkan lah..hujan sangatlah lebat..tengok rumah tepi2 tu mostly dah banjir or hampir banjir and jalan sangatlah banyak air..risau aku takut air masuk enjin hohoho dah la aku bab kereta ni agak fobia ckit hihihi then aku taktau jalan sebenarnya baik la ada penunjuk jalan,cik aini..ok la sate malaysia tu..pakej sate tuk 4 org=rm17(for 30 batang sate+nasi himpit+timun+bawang+roti+kuah kacang)..ok la kan harganya..then aku pesan nasi goreng kg skali..nasi goreng dia pun cukup rasa+cukup pedas..memang kenyang la semalam..sepatutnya tak pesan pun nasi goreng tu makan sate saje dah cukup tapi semalam selera makan tu tinggi last2 pas makan nasi tu dah tak larat nak makan sate hihihi tapi melantak gak..then rasa mengantuk dah menyerang hihi pas abis makan nak balik awal2 aku pesan kat diorang "masuk keta nanti jangan tido teman aku drive" hihihi memang kena pesan la sebab aku tengok sorang2 dah mengantuk aku pn..kalu sembang takda la mengantuk sangat hihihi ye la kita blaja dulu waktu nutrition kan..bila makan=serotonin increase=lead to rasa selesa+rasa nak tido..and that's happened to us semalam..hihi akhirnya kami selamat pulang ke usm dalm kul 11 lebih gitu la..

Thursday, November 27, 2008

SAKIT APPENDIX?????



assalamualaikum..
ye ari ni saya nak bercerita pasal sakit appendix or in the medical termnya acute appendicitis...
penyakit ni memang sangat common kan..waktu zaman sekolah dulu pn slalu je dengar pasal someone yang aku kenal have this kind of penyakit and did some operation to relieve the sickness..ok so i would like to share a bit of its information to all the readers..slamat membaca and hopefully dapat la ilmu sedikit sebanyak and especially for usm 2nd year medic student it's time to revise,exam is coming!!!!!

introduction / pengenalan..
-lelaki are affected more often than woman in ratio 1.5:1(takda la byk bza pn rationya..tapi aku nampak la kebenarannya sbb until now takda lak someone perempuan yang aku knal dapat apppendicitis..so wat lelaki di luar sana berjaga-jaga..hihihi)


so how the appendix got this disease????

camne ye????in medical term we call it as pathogenesis (patho=penyakit,genesis=synthesis)

this is just a theory and the real pathogenesis is unknown

firstly,ada obstruction(tersumbat)-it can be cause by fecalith(most common),tumor, stone or worms
|
then,walaupun ada obstruction still the scretion of mucinous fluid in the appendix
|
so this will coz increase pressure in the lumen of appendix
|
this pressure cause the vein to collapse
|
so bila vein collapse,blood supply tak dapat kat appendix(this in medical term call ischemia)
|
so when obstruction+ischemic injury=favour bacterial proliferation
|
lead to inflammation(keradangan) appendix=appendicitis


*one more time said is juz a theory sbb ada je appendicitis yang takda obstruction pn..


tanda2 anda mendapat sakit appendix?????


1.mild periumbilical discomfort(means that sakit atau rasa tak selesa di kawasan bawah pusat kita)
2.rasa loya dan muntah
3.tak lalu makan
4. demam
5. constant pain at right lower quadrant region(tgk gmbar di bwh)



so tu je la..the reference is from buku robbins basic pathology..kalu ada information yang silap,sila2 la tegur,sy hanyalah bdk br blaja..hihihi

p/s buat bebudak usm 2nd year:slamat merevise ye hihihi aku byk lagi tak study wei..
menyebabkan aku ada sign of palpitation=debar=kenalin huhuhu doakan kejayaan kita bersama ye kawan-kawan hihihi

Wednesday, November 26, 2008

Propaganda Yahudi Mengenai Masjidil Aqsa

Kekeliruan antara Masjid Al-Aqsa dan Dome of The Rock

Melihat pada gambar di atas, tentunya ramai yang menyangka bahawa masjid di atas adalah Masjid Al-Aqsa. Jika diperhatikan denga teliti, kita akan dapat melihat sebuah lagi kubah berwarna hijau yang kelihatan agak samar-samar. Percayalah, kubah yang berwarna hijau itulah Masjid Al-Aqsa yang sebenarnya.

Masjidil Aqsa merupakan kiblat pertama bagi Umat Islam sebelum dipindahkan ke Kaabah dengan perintah Allah SWT. Kini ia berada di dalam kawasan jajahan Yahudi. Dalam keadaan yang demikian, pihak Yahudi telah mengambil kesempatan untuk mengelirukan Umat Islam dengan mengedarkan gambar Dome of The Rock sebagai Masjidil Aqsa. Tujuan mereka hanyalah satu, iaitu untuk meruntuhkan Masjidil Aqsa yang sebenarnya. Apabila Umat Islam sendiri sudah terkeliru dan sukar untuk membezakan Masjidil Aqsa yang sebenarnya. Maka semakin mudahlah tugas mereka untuk melaksanakan perancangan tersebut.

Lihat pula gambar di bawah, berikut adalah gambar sebenar Masjidil Aqsa pada jarak yang lebih dekat. Betapa jauhnya perbezaan antara Dome of The Rock jika dibandingkan dengan Masjidil Aqsa. Hanya Jauhari juga yang mengenal Manikam






Agenda Israel menghapuskan Masjidil Aqsa


Berikut disertakan juga terjemahan daripada surat yang dikarang dan dikirimkan oleh Dr. Marwan kepada ketua pengarang "Al-Dastour" harian. Berhati-hatilah dengan perancangan zionist tentang Masjidil Aqsa. Jangan biarkan mereka berjaya dengan peracangan mereka.
Terjemahan surat Dr. Marwan:

Terdapat beberapa kekeliruan di antara Masjidil Aqsa dan The Dome of The Rock. Apabila sahaja disebut tentang Masjidil Aqsa di dalam media tempatan mahupun antarabangsa, gambar The Dome of The Rock pula yang dipaparkan. Sebab utama ia dilakukan adalah bagi mengabaikan orang ramai dimana ianya adalah perancangan Israel. Tinjauan ini diperolehi semasa saya tinggal di USA, dimana saya telah dimaklumkan bahawa Zionis di Amerika telah mencetak dan mengedarkan gambar tersebut dan menjualkannya kepada orang arab dan Muslim. Kadangkala dijual dengan harga yang murah bahkan kadangkan diberikan secara percuma supaya Muslim dapat mengedarkannya dimana-mana sahaja. Tak kira di rumah mahupun pejabat.

Ini meyakinkan saya bahawa Israel ingin menghapuskan gambaran Masjid Al-Aqsa dari ingatan umat Islam supaya mereka dapat memusnahkannya dan membina kuil mereka tanpa sebarang publisiti. Sekiranya terdapat pihak yang membangkang atau merungut, maka Israel akan menunjukkan gambar The Dome of The Rock yang masih utuh berdiri, dan menyatakan bahawa mereka tidak berbuat apa-apa. Rancangan yang sungguh bijak! Saya juga merasa amat terperanjat apabila bertanya kepada beberapa rakyat arab, Muslim, bahkan rakyat Palestin kerana mendapati mereka sendiri tidak dapat membezakan antara kedua bangunan tersebut. Ini benar-benar membuatkan saya berasa kesal dan sedih kerana hingga kini Israel telah berjaya dalam perancangan mereka.
Dr. Marwan Saeed Saleh Abu Al-Rub Associate Professor,
Mathematics Zayed University Dubai


Lain-lain gambar berkaitan:

Tuesday, November 25, 2008

...INTENTION..

ASSALAMUALAIKUM..
tadi petng aku bkak www.iluvislam.com
then terjumpa forum pasal english song yang bermanfaat..
then i found this lyrics that make me think a lot.. a song title intention from a group named native deen from turki..
dan terdentik di hatiku
adakah amalanku kerana ALLAH ataupun kerana manusia???
adakah amalanku diterimaNya???
hanya DIA yang mengetahui..
so try hayati lirik dia..
aku try download lagu or video of this song tp tak sukses sbb besalah wireless kat usm ni byk sgt web yg diblok jd susah lah..
ni ada satu laman web yg ada video dia sekali ngan lirik
http://fluidspirit.blogspot.com/2006/11/native-deen-live-intentions-islamic.html

pa2 pn cba hayati liriknya kat bawah ni..
semoga bermanfaat..



Lirik:

Waking up in the morning, gotta make my prayer
Am I really gonna' make it, when there is no one there?
Taking trips to the masjid (mosque), even when it's tough
Am I going for the sake of Allah? Am I showing off?
Gonna' get me the knowledge, gonna study Islam
Am I going just to build my ego? so they call me "the Man"?
Does it matter if the people respect me, when its not for Allah?

When I know anytime He can take me, without one real du'a (prayer)
Does it matter if they say I'm a big shot?
when I get no reward for my deeds
And I'm dragged on the Day of Resurrection
Cause of the folks that I wanted to please
Plus I know that Allah has the power
To raise me up in their eyes if it need be
I should always make my intentions, for my Lord, Allah completely

Chorus: Are my Intentions alright? am I doing for Allah?
When I'm looking deep, deep down inside, do I have the right niyyah?


Wearing thoubs with a kufi, kufi
Miswaks leather socks like the old days
Am I trying to follow the Prophet? or am I seeking praise?
Giving talks on Islam to people
I'd be quoting Hadith and Qur'an
Am I speaking so they like how I'm speaking? and they say I'm "the Bomb"
Donating to Islamic centers, giving money so the Deen can grow
Am I giving for the sake of Allah? or is it for show?
Many times I have found my intentions
Are not what I want them to be
I know I start on the right direction
But Shaitan starts talking to me
And I forget that without my niyyah, I'm just wasting my time
My intentions cannot bring the reward, when they're out of line
So I pray to Allah to help me, to do everything for Him only
Doesn't matter if the people despise me
Cause with Allah I can never be lonely Yah Allah, accept this niyyah
Coming from young Muslims striving to be believers
So on the day, our deeds You'll measure. Know we only did this strictly for Your pleasure, Your pleasure
Your mercy, Your ajur (reward), Your Jannah (heaven), forever and ever and ever
And reward us for those who listen
Heeded to the message, changing their condition
And know that everything up until this point I've ever written
I submit as my repentance
And if its blessings You're sending my way
I beg You hold them to the judgement day
so maybe in Jannah you can look back and say...it was a lovely day, a lovely, a lovely day, yes a lovely day
Are my intentions, alright, am I doing for Allah
When I am looking deep deep down inside, do I have the right niyyah (intention)?

Monday, November 24, 2008

..WHERE YOU PUT YOUR TRUST..


bacalah dengan mata,nilaikanlah dengan berfikir dan hayatilah dalam hati..

Wednesday, November 19, 2008

..KENANGANKU DENGAN HUJAN..


hujan....sejak kebelakangan ni kelantan sentiasa dibasahi dengan air mata langit=hujan...sejuk je rasa..and bcoz of that aku ponteng kuliah pagi tadi..hihihi cam besa lepas subuh aku tido balik(tabiat buruk yang semakin susah nak dibuang-kononya nak cover waktu tidur sbb tidur lewat=alasan semata-mata hihihi) and alarm clock hpku disetkan kul 7.45 tuk bangun mandi+bersiap g lecture pg then disebabkan kesejukan hujan pagi tadi+kemalasan=aku ponteng kelas hihihi malas giler nak bangun jd aku tak g kuliah but rmate aku g la kuliah..then,tetiba aku dapat msg dr rmateku kata dr mengamuk sbb ramai student tak masuk lecture(ramai gak seangkatan denganku rupanya hihihi),tah macamana involuntary reaction aku sambung tido blk hihih aku bukannya bangun g bersiap nak g kls ke bila dapat mesej tu hihi mintak ampun la ye doktor...

bila tengok hujan kat luar tingkap bilik aku ni sekarang..teringat zaman kecik2 pantang hujan mula la idea bijak "ma,nak mandi hujan" hihihi lagi seronok kalu hujan pagi..takda maknanya la aku nak mandi kat toilet moden tu kalu hujan pepagi mandi kat halaman rumah la gamaknye hihihi budak2 besa lah..

tak cukup ngan kes budak2..masa sek menengah dulu,aku ngan kawan2 ku yang lain(bebudak hostel...),kami bermai-ramai konvoi mandi hujan..lawak tul tak sedar diri tu namanye..masa tu form 2..balik2 je dari sekolah hujan lebat..so alang2 dah kena hujan alih2 satu blok(blok tu juz menempatkan bebudak bkn tahun exam that is bebudak form 2 ngan form 4 je- mostly bebudak form 2 la yang mandi hujan ni) mandi hujan hihihi best gila..blok tu cam terlindung ckit so takda sapa pun perasan kami wat perangai tak betul masa tu hihihi hmm kenangan terindah..

aku ajak aina,rmateku mandi hujan ni tapi dia tak nak..hihihi takda maknanya..kalu dia setuju sekalipun takkan la aku nak mandi hujan.. i'm already nineteen ok hihihi that's all about kenanganku dengan hujan.. wslm..

Sunday, November 9, 2008

..SPM IS COMING..

ye spm is juz around the corner..ari selasa ni 11 november..this date is for my bro and sis la yang kedua-duanya ambik sn tulen..taktau la pasal bebudak2 lain..
aku yang rasa getarannya heehehe cam aku lak nak ambik spm..serius dlm byk2 exam kat sekolah memang spm la yang paling menakutkan pn huhuhu

so dikesempatan ni me,ain sabrina juz nk wish bebudak form 5 tahun ni all d best 4 spm especially to my bro(ayin),my sis(iya),to my other cousin(amal,ijas,adeem and mira),to all my adik fasi bebdk smk pangkal kalong..terasa cam nak wish raya lak hehehe

k all d best 2 everybody...

Saturday, November 8, 2008

..STORY FOR TODAY...

assalamualaikum..
hohoho aku tak studi pun malam ni..sangat lah lepak cam dah abis exam..tak sdar diri tul..but tuk sedapkan ati..dr pagi td sampai petang td aku bertapa kat surau ngan mira,aini,and ju..study group..last minute study group(agak la last minute lagi sebulan nak exam br kalut nak study group huhuh)..cam last year nak dekat exam br la kalut nak berdiscuss so berkumpul la kat bilik aini,mira ngan jue(3 ex-rmates) with more members compared to this year..so sad to said but the reality is past nonreturnable and we as human cannot change any story of history..kalu lah boleh ku berbuat sesuatu ku akan cuba pastikan everybody of my friend (especially everybody that study group skli for the 1st year final..sangat rndukan kenangan itu)pass the exam and we still member until grad..yes,we still member but its difference already..my friends still in 1st year when I'm already in 2nd year,kuliah pun dah tak sama,dah takleh duk skali dalam kuliah huhu rindukan kenagan dulu..i'm not rendah'n diorang pe but the truth is aku sangat respect ketabahan diorang..kalu aku di tempat diorang i don't know how to through it..aku juz fail selanjar not final pun cam orang gilak..terasa cam dah tak sanggup nak through medic life dah..but they can through it and got flying marks during selanjar..ramai dapat A and B..aku yang pass final 1st year pun tak pernah merangkul A or B,dapat C pun dah rasa bersyukur sangat dah..cam rmate aku cek su,aku tengok dia sangatlah rajin and she got more advantage to revise and more remember the 1st year notes..cam aku bila doctor tanya beberapa soalan berkisar 1st year mula la terkebil-kebil,tak ingat huhuhu rasa cam tertekan pun ada gak..

ok sedih2 lak..berkisar pasal study group siang tadi..banyakla gak revise..yang tak tertahannya masa dah hujung2 study group tu bncang pasal ECG..so tensen..sampaikan aku cakap kat mira(budak A yang sangatlah terer merangkap my sifu dari segi akdemik ngan movie cita jepun hehe) "eh tetiba aku terasa cam cardiologist lak"..huhu perasan but still cardiologist is one of my listing dream or ambition..serius sangat tensen+pening blaja ECG tu..
petang tu cam besa ptg jumaat g pasar malam..aku tersangatlah starvation sampaikan aku beli 2 heavy food(abis dah azam aku nak kurangkan cholestrol-kejap je effect lecture dr.faridah kat aku hehehe)..aku beli char keow teow png + laksa png..membuktikan betapa rindunya saya pada png..i miss png so much or i should said that i miss my home so much!!!!!

then mlm ni aku tersangatlah malas..penangan kononnya blaja ECG teruk sngat..ye la tu blaja ckit rehatnya byk..ain,ain bila la nak insaf..then bkak frenster cik aimi my old school friend antar testi..testi dia agak membuatkan ku rasa bersalah..dia kata aku cam dah lupakan dia..oh no friend..aku slalu ingat korang and rasa jeles sbb korang slalu wat reunion tanpa aku..huhuhuhu last2 aku fon je trus cuba pujuk aimi yang aku knal dri dulu lagi sangatlah sensitif walaupn luar nampak agak tomboi+kasar and dah ayu dah ckit skrang ni cheewah hehehe..dia ok je saje je nak wat act kat aku..tolonglah..so banyak la gosip terkeluar dari mulut mami jarum sorang ni hehehe memang mengumpat la dalam erti kata lainnya or can we say menambah dosa..huhu kena mintak ampun bebanyak la hehehe so di kcmpatan ni sy nak memohon maaf pd smua bdk2 sekolah aku la ye especially for kay@angah sbb dia je la bdk sekolah aku yg aku rasa bc la post ni hehehe so,to kay@angah"angah,adik mintak maaf ye..jangan salahkan adik je aimi yang cita so adik dengar je la,sori ye..hehehe"

pastu,aku tgk movie ngan rmate ku aina tajuk 'license to wed'..hehe memandangkan sifuku cik mira pun tgk movie jd aku pun mengikut jejak langkah le hehehe ada hati lak nak salahkan orang lain..cita 'license to wed' tu agak sweet la..and agak lawak la..dah la aku nak tido la, esok pg ada smbungan study group lg..so adios wslm..

Friday, November 7, 2008

..DIALEK KELATE..

post kat bawah adalah dicopy dr blog onn http://onnizukamd.blogspot.com/ (tak pasal2 lak aku promote blog dia kat cni)..
cita pasal dialek kelate yg buat aku tergelak sorg2 depan laptop ni..so hepi reading..

situasi pertama

Di satu wad perubatan, HUSM

ONNizuka ; Pokcik, ada apa masalah dengan anak pokcik ye?
Pokcik ; owh, ari tu dia tiba-tiba je tok kaba
ONNizuka ; err, khabar baik pokcik
Pokcik ; ????

Situasi kedua
Di sebuah kedai computer

Pekedai ; adik nok supek ke tokseh?
ONNizuka ; ha? Saya xnak beli sumpit, saya nak beli pendrive je
Pekedai ; ?? OK, semuanya 45 rial…
ONNizuka ; hmm, kedai ni xguna ringgit Malaysia ke?

* betapa pentingnya memahami dialek negeri lain, kalau x, akan end up ngan satu kemaluan yang besar…

Terms dan definition sesetengah perkataan untuk dialek Klate

Tok Kaba - pengsan
Sekok – bukannya menghisap rokok atau sejenis keropok, tetapi sesak nafas, dyspnoea
Cerah perut – bukannya keadaan perut yang terang, sebaliknya cirit-birit, diarrhea
Rial – refer terus pada ringgit
Samah – bukan orang gaji mahupun perempuan bernama Salmah, tapi 50 sen
Supek – plastic
Tubek - keluar

Lain-lain terms boleh tengok video nih www.youtube.com/watch?v=jVxTIi3hjVQ

Thursday, November 6, 2008

..ENGINEER BOYFRIEND..

i got this msg from my friend..agak menarik+kelakar..

ADVANTAGE OF ENGINEER BOYFRIEND..
Advantage 1: Secure lifestyle
An engineer boyfriend can provide you with a secure lifestyle. At 27 years old, an engineer probably has a respectable, stable job that gives him a high income to own a car, invest, have a comfortable life, and get married and buy a house too. Law graduates are still working as a lowly apprentice in law firm, most management graduates have just failed on their first business plan, the arts graduate is still looking for a job, and the medical school graduate is still living in a hospital.

Advantage 2: Unmatchable industriousness
An engineer boyfriend will dedicate an unimaginable amount of his time and effort to understand you. Engineers strain really really hard to understand their work. You can believe that they will try really really hard to understand women too, just like how they understand their work, once they believe that you are the one. So even if they don't understand you initially, they will keep on trying. Even if they still do not understand, they will figure out the correct method to keep you happy (e.g. buy diamond ring = 1 week's worth of happiness.) And once they find out the secret formula, they will just keep on repeating it so that the desired results appear.
Unlike the Lawyer who will argue with you, the Management graduate who will try to control your spending, the Arts graduate who will 'change major', and the medical school graduate who will operate on you. And you know what, it's really so easy to make engineers believe that you are the 'one'. Say that you like one of their projects and they will be hooked to you forever.

Advantage 3: Trusted
An engineer boyfriend will never betray your trust. Let me first tell you what is wrong with the rest of the others - the lawyers will lie about everything, management graduates will cheat your money, the arts graduate will flirt, and you probably just look like another cadaver to the medical school graduate. Your engineer boyfriend is either too busy to have an affair, and even if he does, he is too dumb to lie to you about that.
Hence, an engineer is the most secure boyfriend that you will ever find rich enough, will keep on trying to understand and please you, has no time for affairs, and too dumb to lie to you. So girls, why procrastinate? Get an engineer for your boyfriend!!

so dah abis bc ada sesapa nak bangkang??????hehehe any bakal lawyer or doctor or businessman or any other guy with any position nak bela diri..hehe or any bakal engineer fikir yang sebaliknya pulak..so...

For me takdala betul sangat pun artikel ni..a guy is still a guy..u know what i mean hehe ceh cam anti-lelaki gila..plez my abah is also lelaki!!!!
but this message make me remembered one 'formula' that i built b4
engineer+doctor=one happy family
hehe formula ni terbina bila dah terangau+terpengaruh sesangat dengan novel karya hlovate..semua karya dia mesti heronya engineer and the heroin must be doctor..it makes e a bit berangan le hehehe ye la bila dah heroin tu bakal doctor so dah cam tempias aku dah so more terasa like heroin la hehehe angau overboard..so kita tunggu dan lihat is it this formula happen to me????tunggu..... :-)

SUSU UBATKAN GASTRIK????


bila sesapa ada gastrik(mostly) dia akan ambik susu sbg ubat..alasannya susu adalah alkali so it can neutralize the acid in the stomach that cause gastric..logik alasan tu but think again...

ye betul susu adalah alkali tapi kita lupa yang susu tu ada calcium..and calcium sebenarnya stimulate acid secretion and may cause gastric and also peptic ulcer bcome more severe actually so think again adakah susu yang kita ambil tu menyembuhkan kita or it worse the condition..i got this information from the lecture this morning that is PEPTIC ULCER DRUGS by dr.Gan.. so sama-samalah kita kongsi ilmu ni sebabnye aku pun selama ini tertipu dengan kenyataan 'susu dalah alkali'..wasalam..

Wednesday, November 5, 2008

..PEPTIC ULCER DRUG..

aku br pas bc so aku nak vomitkan semua yg aku dah bc sbb aku dh nausea sangat dah bc nota ni dr maghrib td..hehehe

first sekali aku nak introducekan,

what is peptic ulcer?????
condition when there are ulcer-may happened at esophagus(rare),stomach and duodenal(most common)






who get peptic ulcers???
men > women
happen at elderly,rarely happened at teen or children

cause of peptic ulcer????
1.acid-pepsin secretion
2.impairment of mucosal defence
3.drugs-> non-steroidal anti-inflammatory drugs such as aspirin (dlm erti kata mudah painkiller)
4.presence of satu organism ni named helicobacter pylori

5.smoking(i said already smoking is very dangerous!!!!)
6.stress
7.alcohol(haram!!!!!!!!!!!!)
8.caffeine

symptoms
1.burning or gnawing epigastric pain
2.change in appetite
3.nausea or vomiting
4.frequent burping or bloating

treatment???
actually,peptic ulcer cannot be cure so what us can do is only..
-prevent recurrence
-prevent complication
-relieve symptom
-promote healing

drugs............
1.antisecretory
a)antimuscarinic
b)histamine antagonist
c)proton pump inhibitor
2.antacids
3.mucosal protective agents
a)sucralfate
b)bismuth chelate
c)misoprostol
4.helicobacter pylori(h.pylori) eradication

so now i want to describe each of them..

ANTIMUSCARINIC
EXAMPLE-telenzepine,pirenzepine(this two are the suitable antimuscarinic for git as they just effect git without really effect other system)
ACTION-1.inhibit acid secretion
2.prevent git(gastrointestinal) motility
ADVERSE EFFECT
1.dry mouth
2.blurred vision
3.flushing
4.constipation
5.urinary retention
6.impotence
7.bradycardia(followed by trachycardia)
OTHERS-not preferable drug as there are better drugs to treat peptic ulcer

HISTAMINE ANTAGONIST
EXAMPLE-cimetidine(the 1st produced so it is less potent and has more side effect)
-ranitidine
-famotidine
-nizatidine
ACTION-1.prevent histamine to bind to its receptor
2.also inhibit release of acetycholine and gastrin(for gastrin it will still
increase after eating even when there are drug so the effect of peptic ulcer
still happen)
ADVERSE EFFECT(no.3&4 effect is for cimetidine only)
1.GIT disturbance(constipation@diarrhea)
2. mental confusion
3.anti-adrogenic effect lead to gaenomastia and impotence ->man's problem with hormone
4.enzyme-inhibitor that lead to drug toxicity (this drug inhibit enzyme at the liver that function to metabolized drug so when the enzyme is inhibit so the drug will increase in our body that lead to drug toxicity)
OTHERS-very effective inhibiting nocturnal acid secretion (better in treat acid secretion at night)

PROTON-PUMP INHIBITOR
EXAMPLE-Omeprazole
-isomeprazole
-lansoprazole
-pantoprazole
-rabeprazole
ACTION-block the final step of acid secretion
ADVERSE EFFECT
1.git disturbance(constipation@diarrhea)
2.nausea &vomiting
3.hypersensitive reaction
4. gynaecomastia&impotence
5.enzyme-inhibitor
OTHERS-the best drug

ANTACIDS
-used when there are symptoms or expected symptom will occur(usually after meal or at bedtime)
-in 1-2 hours
-action-decrease the acidity
-mucosal protective effect

SUCRALFATE
-works locally it the stomach react with HCL(hydrochloric acid)-> form thick pastelike subtance that adhere to the gastric mucosa and ulcer -> protect it from damaging effects of acid&pepsin
-also stimulate prostagladin and bicarbonate secretion

BISMUTH CHELATE
-same action with sucralfate except for there are addition of action that is antimicrobial effect
-not used on its own as it is combined in triple theraphy

MISOPROSTOL(PROSTAGLANDIN ANALOG)
-has both antisecretory and cytoprotective agent
-action-stimulate mucus and bicarbonate secretion
-as it is analog to prostagladin it gives prostaglandin effect that is inhibit
acid secretion.
SIDE EFFECT-1.vaginal bleeding
2.dyspepsia and flatulence
3.nausea & vomiting
4. diarrhea@constipation
CONTRAINDICATION-in pregnant ladies as it can cause abortion

H. PYLORI ERADICATION
-must comfirmed there are presence of h.pylori
-by combining drugs in triple(1 PROTON-PUMP INHIBITOR& 2 ANTIBIOTICS) and quadruple therapy
TRIPLE THERAPY
1)OMEPRAZOLE+AMOXYCILLIN+CLARITHROMYCIN
or
2)OMEPRAZOLE+METRONIDAZOLE+CLARITHROMYCIN(if the patient has allergy to penicillin(that is amoxycillin))
QUADRUPLE THERAPY
PROTON-PUMP INHIBITOR+BISMUTH CHELATE+METRONIDAZOLE+TETRACYCLLINE

...BIRTHDAY MOOD....

assalamualaikum..
bertemu kembali..n3 ni nak still in the mood of ""i'm already nineteen"..yang penting teen tu hehehe still young+available hohoho
for me this birthday is the best birthday ever..why????sbbnya thn ni ada 2 celebration birthday with 2 cakes hoho i love cake!!!!!
n3 sblm ni dah cta mlm birthday tu kan..memang rasa terharu bangat la kat planer2 birthdayku yang berjasa that is bela,ain dntal,zue,zaty,sue,and my rmates aina and cek sue..yg mnambahkan terharunya zue snggup bersusah payah masak bihunnya sdgkan exam is around the corner je..really terharu and thanks so much..in addtion, i also got many present huhu best!!!!!hehehe then,g kuliah mmg ramai gak yang tahu and ingat so tetiba ain sabrina jd famous hehehe ramai gak yang wish kat gtalk and ym and also by hp..really thanks everybody..yang tak menahannya ada gak sms from adik2 fasi aku masa program msft(medical student fasilitator team)ari tu kat sek. men. pangkal kalong..ingat lagi diorg kat aku huhu terharu....
tengahari ckit ada mama ngan abah fon wish hehe malu pulak bila mama ngan abah yang wish hehehe inat,my sis pun nyibuk gak nak wish hehehe then,when mama ask "nak hadiah apa?" aku juz terdiam,tak tau nak jawab pa hehehe dah tua bangka segan dah nak meminta-minta hadiah..hehehe
then,ptg tu masa PBL ada la iklan satu restoran makan ni then tetiba je aku rasa nak makan kat luar sangat so plan nak makan kat luar ngan aini and addy pas asar trus sbb i'm still trauma driving at night huhuhu dasyat betul penangan eksiden ari tu..then tetiba nik nak join and nak ajak hazwan sekali sbb kononnya segan dia laki sorg,tolonglah nik cam tak besa lak..hehehe then program yang kononnya nak g petang ditunda ke malam and bcoz i'm still in trauma so nik will be our driver that night hehehe dah lama rasanya tak jadi penumpang,bahagia sebentar hehehe ye la sejak ada lesen ni asyik2 kena jd drebar je bkn saja kat kelate ni kat umah pun abahku dah naik takhta dan melantik aku menjadi drebar lak huhu malas tul nak tekan clash,nak tukar gear etc..

so malam tu pas maghrib pegi la ke restoran(restoran dalam iklan) tu dengan harapan yang mengunung tinggi..alih2 restoran tu sangatlah tak best and tak kena..last2 kami g ja ikut drebar nik bw g restoran dekat sek lama dia dulu..jauh gila restoran tu..but b4 that diorang g beli kek birthday tuk aku..that's is my 2nd birthday cake..bcoz of that,diorng tak bagi aku kuar dr keta kononnya nak bagi suprise la..bila diorang masuk ja keta diorg takut2 kan aku kata kat kek tu takda nama aku pun..kek tu ada nama2 diorg je la hehehe tak kisah pun...yang penting bagi aku benda tu kek and aku boleh makan kek tu hehehe i really love cake!!!!

then,lastly br la smpai kat restoran tu..pesan mcm2 aneka laut cam 5 tahun tak makan hehehe kami pesan lauk siakap 3 rasa,telur dadar,kailan ikan masin,paprik sotong and udang goreng tepung and 6 nasi kosong..betul2 melantak..hehehe then sementara nak tunggu lauk sampai kek tu pun dibuka then suprise me tgk cake..ada tulis "Anda dah tua,ain"



then cepat ja respon aku.."tua2 aku pun aku yang paling muda kat cni tau"..suka betul aku dengan title 'paling muda' tu hehehe then selepas sesi lagu hepi birthday+sesi potong memotong terjadi la pulak sesi mengambil gambar..ni la hasilnya..









then,pas makan,kami g singgah tesco jap..aku sibuk membeli hadiah tuk sahabat2 ku yang birthday bulan ni huhu tiap2 bulan kuar beli hadiah ye la tiap2 bulan mesti ada ja kawan punya birthday..then,aini ngan mira trus bli hadiah depan aku ja..cik mira belikan aku jam yg aini belikan aku mug,so bertambahlah koleksi hadiah aku hehehe then masa nak balik tu one more sesi bergambar..

bergaya?????????hehehe



...............................nik yang tersangatlah poyo.......................

then,kembalilah ke pangkal jalan..smpai bilik ja kat meja aku ada lg satu hadiah era bagi hehe sukanya..bertambahlah koleksi hadiahku..





the latest pic of my 19th birthday present..ada 3 frame,the latest from ainul yg frame ayam tu,then,bekas tu from era,jam from mira,mug from aini and the card from my pbl members-the card thanks to claire..gambar kat atas ada adition of choclate cadbury yang best from nana..thanks everybody that make my birthday this year very sweeet....

Sunday, November 2, 2008

SAYA DAH CUKUP 19!!!!

ASSALAMUALAIKUM..
2nd november came again and dlm kul 3 lebih satgi(kalu tak salah aku la...) genaplah bebetul anak abah ni genap 19 tahun huhuhu i'm still young huhu tak sedar diri tul yg umur semakin meningkat..nak wat cmne stiap kali sambut birthday i still be the youngest and became 'adik' yang tak akan matured2 le..hehehe caya atau tidak i'm the 2nd last youngest in my batch..the youngest ada sorang bdk chinesse girl then me,so i'm the youngest malay hehehe so mcmna aku meningkat umur pun i'm still their 'adik' hehehe kena terima la..jgn jeles ye,aini hehehe tu le kelebihan budak lompat kelas yang lahir akhir2 tahun ni..hehehe yang tak menahan nye adik buddy aku pun tua dr aku..hehehe nak wat cmne aku kan awet muda hehehe

tadi ada suprise birthday party for me!!!!!aku tersuprise ke????jawapannya selepas ini..heheeh

tadi ada demo PE GIT kat surau pas isyak..so aku balik bilik agak lwat la..aku tak aspect pe2 pn malm ni...aku ingat diorg lupa je..balik dr surau td aku tersangatlah lapar so balik2 je bukak telekung terus g bilik zaty cari makanan hehehe dalam otak ni dah teringat sesangat kat manggi tesco(manggi tesco yg tak brapa sedap tu tp dsbbkan cam dah starvation aku rasa manggi tu cam terbayang sedap je) dia tu..sampai2 je zaty cam busy je so aku pun makan roti je la..roti bakar+cheese sedap tul..then tgh2 makan tu sue ajak aku g bilk zue,ain ngan bela..aku pun g je la sbb dia dah beria-ria ajak..sue ketuk pintu then bkak pintu je bilik tu dah gelap semcm so i got the story already hehehe tak menjadi la sangat suprise diorg but still buat me rasa terharu sesangat hehe aku mati2 ingat diorg tak ingat sbb aina,rmateku yang sorang tu nampak tensen semcm je minggu ni,org busy la katakn yang lelain tu dok busy fikir pasal exam yg on d way ni..but sill terharu gak la kat diorg..anyway thanks frenz..

yang make more terharu ada kek sedap(semua kek+coklat bg aku sedap) and ada bihun cik zue masak..aku yang starvation sesgt ni cam 5 tahun tak makan sedangkan baru 5 jam tak makan melantak la..hehehehehe then br la da beberapa msg from kwn2 u and also dr kwn2 lama..tak sangka diorg ingat lg diriku ini huhu terharu sebentarku..then live goes on but this birthday will always been remembered,insyALLAH..


.....................kek birthdayku..........................................


hadiah bantal barney tu cek su rmateku yang bagi,yang f.r.i.e.n.d.s. tu lak aina rmateku yg bagi,yang frame gmbar teddy tu cik addy yg bagi then frame lagi satu tu ada muzic skali,tu diberi oleh 3 sermate that's ain,bela and zue..

Then pas habis dah sambutan tu cik ain tunjuk aku video klip terbaru kumpulan news huhuhu nisyikido ryo!!! lagu tajuknya happy birthday..cam diorang nyanyi kat aku ja hehehe anyway thanks nishikido ryo!!!! :-)
jadi korang pun angaplah cam NEWS ni nyanyi tuk aku ye..hehehe
video

Saturday, November 1, 2008

..KENGANTUKAN+KEMALASAN...

entah napa..rasa malas sgt nih..huhuh mgkin sbb dah ptg2 gini sronok bnar kalu tido hehehe tapi ain!!!!!!!!!exam dah dkt sedangkan byk lg notes kna cover nih..insaflah anda sebelum anda diinsafkan...ahhhhhhhhh exam ni aku rasa cuak gila la..sbbnya ada klinikal hohoho menakutkan..takut2 wktu exam tak pasal2 kna sound direct or kna marah dpn2 dgn doktor ke huhu otak aku dah mula memikir mcm2 la n..ok,be positive!!!!!!
u can do it..so aku rasa blog ni mgkin akan sunyi sebentar memandangkan exam is coming!!!!but still "mungkin" hehehe mn tau aku tensen blog ni jugak le jd luahan perasaan aku..then,sayonara..

ainsabrina mencabar dirinya sendiri.
Related Posts with Thumbnails